4. Türk Sinemasini Geçmisten Gelecege Tasiyanlar Ödülleri Verildi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Demircan: ''Bugün uluslararasi sinema kulvarinda önemli festivallerden ödüllerle dönebiliyorsak, bu basari birbirinden degerli sinema emektarlarimiza ve sinemaya gönül veren tüm sinema izleyicisine olan borcumuzdur''.

Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birligi (SE-SAM) ile Istanbul Sinema Gelistirme ve Tanitma Dernegi (SINEGED) tarafindan Türk sinemasinin 107. yili onuruna ödül töreni düzenlendi.

Bu yil dördüncü kez yapilan "Türk Sinemasini Geçmisten Gelecege Tasiyanlar" baslikli ödül töreni, Cemal Resit Rey Konser Salonu'nda gerçeklestirildi.

Törende konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, sinema için ''beyazperdeden yüzümüze vuran isigin pesi sira bambaska bir dünyada sanatin seyrine kapildigimiz essiz bir derya" degerlendirmesini yapti.

- "Yüzümüze tutulan bir aynadir sinema"

Demircan, Türk sinemasinda muhakkak herkesin unutulmaz anilara sahip oldugunu dile getirerek, "Biriktirdigimiz ilk harçliklarin hevesidir sinema. Komsu çocuklarina anlattigimiz ilk hatiralarimizdir. Çekirdegin tuzu, gazozun kokusudur yaz aksamlarinda. Dilimizden düsmeyen Yesilçam sarkilaridir. Yüzümüze tutulan bir aynadir sinema. Bu topraklarin insanlarina ait hikayelerin yansimasidir. Iste bu yüzden unutulmaz ve bambaskadir." diye konustu.

Türk sinemasinin usta isimlerini de anan Demircan, söyle devam etti:

"Unutulmamalidir ki bugün uluslararasi sinema kulvarinda önemli festivallerden ödüllerle dönebiliyorsak, bu basari birbirinden degerli sinema emektarlarimiza ve sinemaya gönül veren tüm sinema izleyicisine olan borcumuzdur. Inaniyorum ki geçmisin nice zorlugu karsisinda kendisini var eden ve bugün bulundugu konum ile daima örnek teskil eden Türk sinemamizin gelecegi de bu kültürel mirasin izinde parlayacaktir."

SE-SAM Yönetim Kurulu Baskani Yilmaz Atadeniz de sinemanin hiçbir zaman ölmeyecegine dikkati çekerek, Türk sinemasinin usta isimlerinin de hiçbir zaman unutulmayacagini söyledi.

Yesilçam döneminde maddi anlamda birçok sikinti çektiklerine de isaret eden Atadeniz, "Su anda Türk sinema, dizi sektörü öyle bir konuma geldi ki birinci sirada ABD, ikinci sirada Hindistan, üçüncü sirada Türkiye. Türk olmaktan iftihar ediyorum. Türkiye'nin disina çiktiginiz zaman bütün ülkelerde magdur olan herkes ABD'yi çagirmiyor artik. Türkiye'yi çagiriyor. Ülkemle gurur duyuyorum. Biz her zaman dünyayi sasirtacak her seyi yaptik" ifadelerini kullandi.

Programin sunuculugunu üstlenen SINEGED Yönetim Kurulu Baskani Hakan Türksen de AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türk sinemasinin 107 yildir ayakta kalmaya devam ettigini animsatarak, "Bu organizasyonun içinde olmaktan, bu ödülleri vererek insanlarin motivasyonlarini artirmaktan, onlarla güzel bir sey basarmaktan mutluyuz." diye konustu.

SINEGED Yönetim Kurulu Üyesi Nur Türksen ise bu yil 4. kez ödül verdiklerini aktararak, özel, güzel ve sasali bir tören gerçeklestirmeye çalistiklarini ifade etti.

Törende ödülünü Ahmet Misbah Demircan'in elinden alan Perran Kutman ise bu yil sanat hayatinin 55. yilini doldurdugunu belirterek, "55 yildir meslegimi sevgiyle, saygiyla, disiplinle, yüregimle icra ettim ve bunun karsiligini hep aldim. Beni hiç yalniz birakmadiniz. Hep yanimdaydiniz. Sag olun. Bunca yil içinde yüzlerinize bir tebessüm saglayabildiysem ne mutlu bana" dedi.

"Türk Sinemasini Geçmisten Gelecege Tasiyanlar" ödüllerine bu yil Perran Kutman, Burcu Biricik, Emel Sayin, Meryem Uzerli, Çetin Tekindor, Onur Güvenatam, Ibrahim Tatlises, Erkan Petekkaya, Turgay Tanülkü, Ismail Hacioglu, Gülden Karaböcek, Kadir Dogulu, Kayhan Yildizoglu, Caner Cindoruk, Kerem Alisik, Elçin Sangu, Güngör Bayrak, Murat Cemcir, Nuri Alço, Wilma Elles, Tolga Savaci, Emir Özden, Mehmet Ali Erbil, Afra Saraçoglu, Aydemir Akbas, Mesut Uçakan, Mustafa Kaymak, Feridun Kete, Nalan Çöl, Metin Devrim ve Ibrahim Enez layik görüldü.

Törende ayrica sarkici Ersan Er ve Yesilçam Orkestrasi mini konser verdi.
Kaynak: AA