Yörüklerin 100 Yil Önce Göç Yolunda Ürettigi Asirlik Bali Yeniden Ürettiler

İçel’in Erdemli Ilçe Halk Egitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu (ASO) Müdürlügü aricilik usta ögreticisi ve kursiyerleri 100 yil önce Yörüklerin göç güzergahinda ilerlerken agaç kütükleri içinde ürettikleri karakovan balini yeniden üretti. Ocak ayinda baslatilan proje, ekim ayinda gerçeklesen hasatla neticelendi. Kovanlardan çikan bal dolu petekler yüzleri güldürdü.

Yörüklerin 100 Yil Önce Göç Yolunda Ürettigi Asirlik Bali Yeniden Ürettiler
Aricilik usta ögreticisi Yildiz Zeynep Mavi ve kursiyerleri hazirladiklari projeyle eski evlerin depolarindan topladiklari atil haldeki 100 yillik karakovan kütüklerini üretim için yeniden hazirladi. Ardindan usta ögretici ve kursiyerleri Yörüklerin 100 yil önce göç güzergahinda ürettikleri karakovan balini üretmek için yola çikti. Mesakkatli yolculuk kovanlardan bal dolu peteklerin çikmasiyla tamamlandi.

Usta ögretici Yildiz Zeynep Mavi, Yörüklerin 100 yil önce göç yollarinda ürettikleri karakovan balini üretmek, ayni tat ve kaliteyi yakalamak, bu kültürü yasatmak için ögrencileriyle birlikte bir proje hazirladiklarini söyledi.



"Sezon boyunca Toroslarin zirvesindeydik"

Proje kapsaminda da karakovanlarla birlikte yayla yayla dolastiklarini belirten Mavi, "Her biri 100 yillik tarihi karakovanlarimizi Orta Akdeniz’de Erdemli’ye bagli kirsal orman köylerimizdeki eski evlerimizin odunluklarindan ve depolarindan çikarttik. Elden geçirdik, tamir ettik. Ve ögrencilerimizle üretime geçtik. Sezon boyunca Toros Daglari’nin zirvesi sayilacak Yüksekyurt Merasi, Sizva Yaylasi, Musabozuldugu Yaylalari’nda sezonu geçirdik. Ve bugün üretimimizin son asamasinda yani hasat günündeyiz. Karakovanlarimiz katran ve ardiç dedigimiz türlerden yapilmis. Eski el oyma isçiligi ile yapilmis karakovanlarimiz, ’kiliç ari’ içindeki de. Kiliç ari bizim Anadolu arisi olarak tabir ettigimiz yöresel ari irkimizdir" dedi.



"Bugün sanatçilarimiz arilar, onlar bize eserlerini sunacaklar"

Yörük kültürüne sahip çikmak, organik üretime dikkat çekmek için bu projeyi hazirladiklarini aktaran Mavi, "Bu çalismadaki amacimiz Yörük kültürünü gün yüzüne çikarip tarihi karakovanlarimizda ata miraslarimiza sahip çikmak ve organik üretime dikkat çekmekti. Bu amaçla karakovanlarimizi Toros Daglari’nda Yörüklerimizin göç yollarini takip ederek üretim sezonunu bitirdik. Ve bugün üretimimizin son asamasinda yani hasat günündeyiz. Nasil bir ressam en güzel tablosunu yaparak topluma bir görsel sölen tadinda bunu sunuyorsa, onur ve gururunu yasiyorsa, bugün bizim de sanatçilarimiz arilardir, bugün onlar bize eserlerini sunacaklar. O yüzden biz de onlar adina gururlu ve onurluyuz" diye konustu.

Kursa katilan üretici Rukiye Aydin ise, "Çocuklugumuzda dedemizden gördügümüz karakovan balini tatmistik, lezzetini biliyorduk ama simdi o sevinci o mutlulugu o tadi tekrar almak için kendimiz de basladik bu ise. Çok heyecanliyiz, çok mutluyuz" dedi.

Kaynak: İHA