Yöresel Ürünler 'Kiz Kardesim Projesi' Ile Hak Ettigi Degere Ulasacak

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece: 'Kiz kardesligin dalga dalga yayilmasi, ülkemizin yerel ve yöresel ürünlerinin hak ettigi degere ulasmasi anlaminda çok önemli basamak olacak'.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece, "Kiz Kardesim Projesi"nin yöresel ürünlerin hak ettigi degere ulasmasi anlaminda çok önemli basamak oldugunu söyledi.

Isikgece, Il Tarim ve Orman Müdürlügünde gerçeklestirilen "Kiz Kardesim Projesi" tanitim toplantisinda, satis tekniklerinin çok sik degistigini belirtti.

Artik sadece marketten degil, sosyal medya üzerinden de ciddi bir ticaret yapildigina dikkati çeken Isikgece, ürünlerin taninabilir hale getirilmesi, kanun ve mevzuatlar çerçevesinde satisa sunulabilmesi için 10 basliktan olusan modüller hazirladiklarini anlatti.

Isikgece, illerdeki kadin kooperatiflerine ve girisimci kadinlara, eksik kaldiklari noktalari tespit ederek egitim verildigini, egitimin sonunda kadinlarin aldiklari faydali bilgileri hayata geçirmelerini önemsediklerini aktardi.

Ürünlere katma deger saglamanin önemine deginen Isikgece, söyle konustu:

"Aynilasma durumunda eriste, salça, tarhana, fiyat rekabetlerinde birileri kaybedecek. Biz ürünlere katma deger saglamali ve ürünleri farklilastirmaliyiz. Aklimiza birçok sey gelebilir. Farklilasma yaptiginiz, bu yerelin tadini farkli sekillerde de sundugunuz sürece, müsteri potansiyelimizi çok farkli noktalara tasimamiz mümkün. Bu egitimlerimizde bunlardan size bahsedecegiz, 'gidanin koru sofrana sahip çik' diyecegiz. Tasarruftan, dijital tarim pazarimizdan bahsedecegiz. Dijital ortamdaki satistan bahsedecegiz ve sizleri bu konularla ilgili elimizden geldigince gelistirmeye çalisacagiz. Ben daha önceki tecrübem nedeniyle isin bu tarafini biliyor olsam da ben de tarhana yapmayi bilmiyorum. Bütün bunlari bir kisiden beklemek çok adil degil ama kendimizi eksik taraflarimizla ilgili desteklemeye ihtiyacimiz var. Biz bu konuda sizin destekçiniz olarak arkanizdayiz."

- Projeyle yöresel ürünlerin hak ettigi degere ulasmasi hedefleniyor

Isikgece, projenin sonunda egitim verilen ildeki kadinlarin, baska ildeki kadinlara "Kiz kardeslik" yapmasini istediklerini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Kiz kardesligin dalga dalga yayilmasi, ülkemizin yerel ve yöresel ürünlerinin hak ettigi degere ulasmasi anlaminda çok önemli basamak olacak. Bizler ayni zamanda bu proje çerçevesinde sizleri fuarlarla destekleyecegiz. Cumhurbaskani'mizin söyledigi gibi, kadinin elinin degdigi her iste hayir, bereket, ruh, güzellik var. Biz bir kere bunu biliyoruz. Bizim için bu proje sürdürülebilir tarim ve biyoçesitlilik için son derece önemli. Bu kültürün, elimizdeki degerlerin gelecek kusaklara aktarilmasi için çok önemli. Çocugumuzun bu kültürü önümüzdeki yillarda da tasiyor ve taniyor olmasi bizim için çok kiymetli. Dolayisiyla biz biyoçesitlilik ve sürdürülebilir tarim için bu ürünlerin hak ettigi degere sadece Türkiye'de degil, dünyada ulasmasi için bu projeyi son derece önemsiyoruz."

Toplantiya, Vali Süleyman Erban, MHP Adana Milletvekili Ayse Sibel Ersoy, Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammed Ali Tekin, Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, diger yetkililer ve egitim alacak kadinlar katildi.

Bakan Yardimcisi Isikgece, ???????programin ardindan kooperatif ve girisimci kadinlarin yaptigi ürünlerin yer aldigi stantlari gezdi.

Kendi imkanlariyla üretim yapan kirsal alanlardaki kadinlara yönelik baslatilan egitim seferberliginde, 10 ilde yaklasik 1000 kadin girisimciye ulasilmasi hedefleniyor.
Kaynak: AA