Yabanciya Konut Satisinda Tüm Zamanlarin Aylik Rekoru Kirildi

9 ayda yabancilara yapilan konut satisi yüzde 43,2 artisla 37 bini asarken, sektör temsilcileri, yil sonu için 50 bin hedefinin yakalanabilecegini bildirdi INDER Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Durbakayim: '(Satis rakami) 50 bin adetlik rekor seviyesini kesinlestirmis gibi görünüyor. Bunun anlami, sektör olarak ülkemize 10 milyar dolarin üzerinde döviz girdisi saglamis olacagimizdir' Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Baskani Tamer Özyurt: 'Yabancilarin ülkemizdeki potansiyelin ne kadar farkinda oldugunu gösteriyor' Helmann Yapi Yönetim Kurulu Baskani Selman Özgün: 'Türkiye, uluslararasi gayrimenkul yatirimlari için artik önemli bir aktör olma yolunda hizla ilerlemektedir. ABD'den Çin'e dünyanin çok farkli ülkelerinden ciddi yatirim almaya devam ediyoruz'

UGUR ASLANHAN / ERHAN CIHAN ÜNAL - Eylülde yabancilara konut satisinda 6 bin 630 adetle tüm zamanlarin aylik rekoru kirildi. Sektör temsilcileri, yil sonu için 50 bin hedefinin yakalanabilecegini bildirdi.

AA muhabirinin TÜIK verilerinden derledigi bilgilere göre, Türkiye genelinde eylül ayinda 147 bin 143 konut satildi. Bu rakam 2020 Agustos'tan bu yana en yüksek aylik satis olarak kayitlara geçti.

Eylülde yabancilara yapilan konut satisi yillik bazda yüzde 25,8 artisla 6 bin 630'a ulasti. Bu veri serinin açilandigi 2013'ten bu yana en iyi aylik veri oldu.

Ocak-eylül döneminde ise yabancilara yapilan konut satisi yüzde 43,2 artisla 37 bin 479'a yükseldi. Burada da tüm zamanlarin rekoru kirilirken, geçen yilin ayni döneminde 26 bin 165 konut yabancilara satilmisti.

Söz konusu dönemde her ay ortalama 4 bin 164 konut yabancilara satildi. Yilin geri kalaninda bu performansin devam ettirilmesi durumunda yil sonunda 49 bin 971 konut yabancilara satilmis olacak. Sektör temsilcileri ise son çeyrekteki hareketlilikle birlikte yil sonunda 50 bin hedefinin asilmasi gerektigini bildirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovi-19) salgini ile mücadele kapsaminda 2020'de yabancilara 40 bin 812 konut satilmisti. En fazla konutun yabancilara satildigi yil ise 2019 olmustu. Söz konusu yilda 45 bin 483 konut yabancilara satilmisti.

- Iranlilar zirvede, Iraklilar takipte

Yilin ilk 9 ayinda en çok konut satisi 5 bin 923 adetle Iranlilara yapildi. Iranlilari 5 bin 621 adetle Iraklilar, 3 bin 115 ile Ruslar, 2 bin 89 ile Afganistan vatandaslari takip etti.

Almanya vatandaslarina 1.484, Kazakistanlilara 1.339, Kuveytlilere 1.154, Azerbaycanlilara 1.020, ABD'lilere 1.014, Yemenlilere 949, Filistinlilere 871, Ürdünlülere 807, Ukraynalilara 790 adet konut satildi.

- Istanbul ve Antalya ilk ikide

Yabancilara konut satisi yapilan iller arasinda ise basi 17 bin 783 adetle Istanbul çekiyor. Mega kentin toplam satistan aldigi pay yüzde 47,4 olarak kayitlara geçmis durumda.

Istanbul'u 7 bin 255 adetle Antalya, 2 bin 396 ile Ankara, 1.663 ile İçel, 1.167 Yalova, 1.093 ile Bursa, 770 ile Sakarya, 737 ile Izmir, 671 ile Samsun, 635 ile Trabzon takip ediyor.

- "Degerleme sorununun çözülmesi gerekiyor"

Gayrimenkul Yurt Disi Tanitim Dernegi (GIGDER) Baskani Ömer Faruk Akbal, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yabanciya satistaki artistan duyulan memnuniyeti dile getirirken, degerleme sistemindeki yeni düzenleme sonrasinda olusan deger farkliliklari nedeniyle yabanci alicilarin güvenlerinin kirildigini ve satis ofislerindeki yogunlugun azaldigini söyledi.

Sorunun çözümüne iliskin kurulan komisyonun konuyla ilgili hizli bir çözüm gelistirmesini beklediklerini kaydeden Akbal, "Degerleme yöntemiyle ilgili acil olarak bir çözüm gelistirilmezse, bu sorunun satislara düsüs olarak yansimasi 2-3 ayi bulacaktir ve yil sonu sektör hedefimiz olan 50 binlik satis adedi hayal olabilir." dedi.

Akbal, sektörün bu sorunuyla ilgili olarak dogrudan degerleme sirketlerine yüklenmenin dogru olmayacagini kaydederek, "Sivil toplum kuruluslari, degerleme sirketleri ve tapu yetkilileri ile birlikte tüm sektörce ortak bir akil gelistirerek çözüm üretmek gerekiyor." dedi.

Degerleme sirketlerinin bankalarin teknik sartnameleri dogrultusunda teminat amaçli rapor hazirladigini aktaran Akbal, bu raporlarda belirtilen rakamlar ile satis fiyatlari arasinda yüzde 30-45 civarinda fark olabildigini söyledi.

Degerleme alaninda denetimlerin ve caydirici cezalarin artirilmasini en önemli çözümlerden biri olarak ifade eden Akbal, "GIGDER olarak temel çözümü ise gelistiriciler, proje pazarlama sirketleri, acenteler gibi yabanciya gayrimenkul satisi yapan tüm firmalarin lisanslanmasinda buluyoruz." diye konustu.

- "10 milyar dolarin üzerinde döviz girdisi saglanacak"

Istanbul Insaatçilar Dernegi (INDER) Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Durbakayim, yabancilara satisin 9 ayda 37 bin 479'a ulastigini belirterek, "Bu durum yil sonu için öngörülen 50 bin adetlik rekor seviyesini kesinlestirmis gibi görünüyor. Bunun anlami, sektör olarak ülkemize 10 milyar dolarin üzerinde döviz girdisi saglamis olacagimizdir." dedi.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Baskani Tamer Özyurt, yabancilara yapilan konut satislarinda artisin sürdügünü belirterek, "Aylik 6 bin 630 adede ulasilmasi yabancilarin ülkemizdeki potansiyelin ne kadar farkinda oldugunu gösteriyor." dedi.

Yabanciya yapilan konut satislarindaki yükselisin gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisine olan katkisinin en önemli göstergesi oldugunu dile getiren Özyurt, "Yabancilar Türkiye'ye güveniyor ve daha fazla gayrimenkul yatirimi yapmak istiyor. Yabancilar, devam eden projelerin satis fiyatlarinda artis olmamasini firsat olarak degerlendiriyor." diye konustu.

- "ABD'den Çin'e çok farkli ülkelerden ciddi yatirim almaya devam ediyoruz"

Helmann Yapi Yönetim Kurulu Baskani Selman Özgün de sektör olarak yabanciya satistaki artisin sektörü mutlu ettigini belirterek, bu satislardan ciddi bir döviz girdisi saglandigini söyledi.

Türkiye'nin yabanciya konut satisinda artik her geçen gün daha iyi noktalara gittigini, eylülde 6 bin 630 adetle tüm zamanlarin aylik rekorunun kirildigini dile getiren Özgün, "Türkiye, uluslararasi gayrimenkul yatirimlari için artik önemli bir aktör olma yolunda hizla ilerlemektedir. ABD'den Çin'e dünyanin çok farkli ülkelerinden ciddi yatirim almaya devam ediyoruz." diye konustu.

Özgün, 9 ayda ulasilan 37 bin 479 rakaminin yil sonu hedefleri için ümit verdigini kaydederek, "Bu rakam yil sonunda 50 bini asabilecegimizi gösteriyor." ifadesini kullandi.

Bahas Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadir da yabancilara satistaki potansiyelin görülüp bu konuda birtakim düzenlemeler yapilmasi gerektigini belirterek, "Yabancida kredi kullanma oranlari çok düsük. Banka ve kredi kuruluslari, yabancilara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa sektörün ekonomiye katkisi ciddi sekilde artacaktir." açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA