Türkiye'nin Gönderdigi Kovid-19 Asi Ve Ilaçlari Özbekistan'a Ulasti

Türkiye’nin, Özbekistan'a yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi mücadelesinde destek olmak için hibe ettigi 200 bin doz Sinovac asisi ve 20 bin Favipiravir ilaci Taskent’e getirildi.

Türk Hava Yollari'na ait tarifeli uçakla Istanbul’dan Taskent’e ulastirilan asilarin tesliminde, Özbekistan Saglik Bakani 1. Yardimcisi Amrulla Inayatov, Epidemiyolojik Refah ve Halk Sagligi Kurumu Baskan Yardimcisi Batir Kurbanov ile Türkiye’nin Taskent Büyükelçisi Olgan Bekar ve diger yetkililer hazir bulundu.

Büyükelçi Bekar ve Büyükelçilik mensuplari tarafindan karsilanan uçaktan indirilen 200 bin doz Sinovac asisi ve 20 bin Favipiravir ilaci, Özbekistan Saglik Bakanligi yetkililerine teslim edildi.

Kurbanov, burada yaptigi konusmada, ülkeye simdiye kadar 28,5 milyon doz asinin getirildigini, bunun 22,7 milyon dozunun kullanildigini belirtti.

Türkiye’nin hibe ettigi 200 bin doz Kovid-19 asisi ve 20 bin ilacin salginla mücadeleye önemli katki saglayacagini belirten Kurbanov, söz konusu yardim için Türk halki ve hükümetine tesekkür etti.

Büyükelçi Bekar da bu yardimin iki halk arasindaki karsilikli dayanismanin göstergesi olarak gönderildigini belirtti.

Türkiye ile Özbekistan arasindaki karsilikli dayanisma ve destegin salgin döneminde de devam ettigine dikkat çeken Bekar, "Türkiye, bu asilari göndererek Özbekistan’in Kovid-19’la mücadelesine yardim saglamayi amaçladi. Bu da iki ülke arasindaki stratejik ortakligin ulastigi seviyeyi gösteriyor. Daha önce Özbekistan, Kovid-19’la mücadele için Türkiye’ye malzeme göndermisti. Bugün de Türkiye gönderdi. Bu sekilde iki kardes halk arasindaki is birliginin sürdürülmesini saglamaya çalisacagiz ve iki ülke cumhurbaskanlarinin açtigi yolda ilerlemeye devam edecegiz." dedi.

Inayatov da son dönemde Özbekistan ile Türkiye arasindaki is birliginin hizla gelistigini kaydederek Türkiye hükümetinin gönderdigi Kovid-19 asisi ve ilacinin iki ülke arasindaki iliskilerin daha da gelismesine ve karsilikli dayanismanin artmasina katki saglayacagini vurguladi.

Türkiye’nin Özbekistan’a sagladigi asi desteginin iki ülke arasindaki is birliginin göstergesi oldugunu dile getiren Inayatov, yardim için tesekkür etti.

Kaynak: AA