Türkiye Ile Tacikistan Arasindaki Ekonomik Iliskiler Derinlesiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Küresel salgin bizlere gösterdi ki halklarimizin refahini saglamanin yolu rekabetten degil, karsilikli is birligi mekanizmalarini kurmaktan, ortaklasa politikalar olusturmaktan geçiyor' Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir: 'Türkiye dis ticarette önemli bir ortagimiz. Bundan sonraki süreçte de iliskilerimizi karsilikli yarar esasinda gelistirmek istiyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye ile Tacikistan arasindaki ticaret hacmini 1 milyar dolara ulastirmayi hedeflediklerini belirterek, "Küresel salgin bizlere gösterdi ki halklarimizin refahini saglamanin yolu rekabetten degil, karsilikli is birligi mekanizmalarini kurmaktan, ortaklasa politikalar olusturmaktan geçiyor." dedi.

Bakan Varank, Türkiye-Tacikistan 11. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Dusanbe'de yogun bir program gerçeklestirdiklerini söyledi.

Is forumunda Türk ve Tacik is insanlariyla bir araya gelerek mevcut durumu ve is birligi firsatlarini degerlendirdiklerini ifade eden Varank, Tacikistan Basbakani Kohir Rasulzoda ile de görüsme firsati buldugunu dile getirdi.

Varank, iki ülkenin cumhurbaskanlarinin hedef olarak ortaya koydugu 1 milyar dolarlik ticaret hacmine ulasmayi amaçladiklarina isaret ederek, "Küresel salgin bizlere gösterdi ki halklarimizin refahini saglamanin yolu rekabetten degil, karsilikli is birligi mekanizmalarini kurmaktan, ortaklasa politikalar olusturmaktan geçiyor." diye konustu.

Türkiye ile Tacikistan’in Asya ve Avrupa'yi birbirine baglayan stratejik konumlari geregi bunu basaracak potansiyele sahip olduguna dikkati çeken Varank, salgin kosullarina ragmen ticaret hacminin 2020’de yillik bazda yüzde 17 artarak 323 milyon dolara ulastigini, bu yilin 9 ayinda da söz konusu rakamin yakalandigini bildirdi.

Varank, bu rakamlarin ticaret potansiyeli ve iki ülkenin cumhurbaskanlari tarafindan konulan hedefin altinda oldugunu animsatarak, 11. Dönem KEK Toplantisi'nin olumlu etkilerinin bu rakamlara da yansiyacagina inandigini kaydetti.

- "Yeni müzakerelere baslama karari aldik"

Geçmis yillardan farkli olarak bu yil KEK Protokolü'ne 117 somut maddeden olusan bir eylem plani ekledikleri bilgisini veren Varank, bu kapsamda karsilikli ticaretin artirilmasina yönelik ortak çalisma grubu olusturulmasi, dijital ticaret ve uluslararasi kombine yük tasimaciligi alanlarinda is birligi, iki ülke arasindaki uçus frekanslarinin artirilmasi gibi eylemlerin önemini anlatti.

Varank, çevre yönetimi alaninda deneyim ve bilgi paylasimi, helal belgelendirme kalite altyapisina yönelik is birligi gerçeklestirmek üzere de mutabakat zapti imzalayacaklarini bildirdi.

Iki ülkenin bilim akademilerinin yani sira Türkiye Uzay Ajansi ve Tacikistan Astronomi Arastirmalari Merkezi arasinda is birligini tesis edeceklerini söyleyen Varank, KOBI’lere yönelik de is birligi yapilacagini anlatti.

Varank, mutabik kaldiklari gelecek dönemde gerçeklestirilecek is birliklerine deginerek, yeni müzakerelere de baslama karari aldiklarini dile getirdi.

Bu gayretler sayesinde, 1 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine en kisa sürede ulasilacagina inandigini belirten Varank, eylem planinin hayata geçirilmesi ve gelecekteki anlasmalarin nihayete erdirilmesi hususunda süreci yakindan takip edecegini vurguladi.

Varank, Türkiye'nin son 19 yilda yakaladigi birikimi Tacikistan’a tasima konusunda kararli olduklarini ifade ederek, 11. Dönem KEK Toplantisi ve imzalanan anlasmalarin hayirli olmasini diledi.

- "Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz"

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani ve KEK Es Baskani Sherali Kabir de iki ülkenin ticari ve ekonomik ilisiklerinin gelismesinin bölge için önemine dikkati çekti.

Iki ülkedeki kurumlarin da ekonomik ve ticari iliskilerin gelistirilmesi konusunda istekli oldugunu belirten Kabir, bu kurumlarin potansiyelini kullanmanin hedeflere ulasmada faydali olacagini dile getirdi.

Kabir, Türkiye’nin dis ticarette önemli bir ortaklari oldugunu söyleyerek, "Bundan sonraki süreçte de iliskilerimizi karsilikli yarar esasinda gelistirmek istiyoruz." diye konustu.

Türkiye’nin son yillarda sanayi ve teknoloji alaninda önemli adimlar attigina ve büyük bir ihracatçi konumuna geldigine isaret eden Kabir, bu alanlarda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini bildirdi.

Kabir, 11. Dönem KEK Protokolü’nün Türkiye ile iliskilerin derinlesmesinde faydali olacagina dikkati çekerek, bu kapsamda is birliklerine hazir olduklarini ifade etti.

Toplantiya Türkiye’nin Dusanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl, KOSEGB Baskani Hasan Basri Kurt, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani ve Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ismail Gülle, Anadolu Aslanlari Isadamlari Dernegi (ASKON) Genel Baskani Orhan Aydin, DEIK Türkiye-Tacikistan Is Konseyi Baskani Cihangir Fikri Saatçioglu, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Avrupa Birligi ve Dis Iliskiler Genel Müdürü Mustafa Erdogan da katildi.

Konusmalarin ardindan bakanlar Varank ve Kabir, Türkiye ile Tacikistan arasinda 11. Dönem KEK Protokolü'nü imzaladi.

Daha sonra iki bakanin huzurunda, KOSGEB ile Tacikistan'in Devlet Yatirimlar ve Kamu Mülkiyeti Idaresi arasinda KOBI'ler alaninda is birligini gelistirmeye yönelik bir mutabakat zapti imzalandi.
Kaynak: AA