Trabzon Kanaryaotu Ve Alli Gelin Bitkisinin Ilaç Olma Potansiyelleri Arastiriliyor

Dogu Karadeniz’in zengin bitki florasini ilaç endüstrisine kazandirmak için yürütülen çalismalar kapsaminda yörede yetisen endemik bitki türlerinden Trabzon Kanaryaotu ve Alli gelin bitkisinin ilaç olma potansiyellerinin arastirildigi projenin birinci asamasi tamamlandi.

Trabzon Kanaryaotu Ve Alli Gelin Bitkisinin Ilaç Olma Potansiyelleri Arastiriliyor
KTÜ Ilaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi (ILAFAR) ile Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlügü 12.Bölge Müdürlügü’nün is birligi ile baslatilan Ar-Ge projesi kapsaminda, DKMP 12. Bölge tarafindan koruma altina alinmis olan Trabzon Kanaryaotu ile Alligelin endemik türlerinin ilaç olma potansiyelleri arastiriliyor.

KTÜ-ILAFAR tarafindan birinci asamasi tamamlanan projenin sonuçlari ilgili Bakanlik yetkilileri ile paylasilirken, KTÜ-ILAFAR Müdürü Prof. Dr. F. Sena Sezen arastirmanin sonuçlarini ve bir sonraki asamada yapilabilecek çalismalari içeren bir sunum gerçeklestirdi.

Kas gevseticiden yaralarin tedavisine kadar bir çok sikâyeti dindirmede kullanilmasi planlanan iki endemik bitki türü Ar-Ge projesi ile ilgili çalismalar tamamlandiginda ilaç sanayisine kazandirilacak.

Yapilan çalismalar ile ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ilaç Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen, Dogu Karadeniz Bölgesi’nin bitki florasinin çesitlilik bakimindan dünyada önemli bir yeri oldugunu söyledi.

Sezen, “Türkiye, flora bakimindan dünya ülkelerine oranla oldukça güçlü ve ön siralarda. Özellikle bölgemiz Türkiye’de hatta dünyada ilk sirada yer aliyor diyebiliriz. Dolayisiyla ulusal ve uluslararasi seviyede son derece zengin florasi olan çok sansli bir cografyadayiz. Biz de bu yönde bu bitkilerin ilaç etkilerinin olup olmadigi yönünde arastirmalar yapiyoruz. Bu alanda çesitli bitki türleri üzerinde çalisan uzman ögretim üyelerimiz var. Bölgemiz endemik bitki bakimindan çok zengin. Endemik bitkileri gerek gida kaynakli gerek bitkisel kaynakli, baharat, yiyecek olarak kullanabiliriz. Tabi ki bunlarin bizi ilgilendiren tarafi ilaç olma potansiyelleri. Dolayisiyla merkezimizde arastirma alanimiz kapsaminda bölgemizde 2018 yilinda Doga Koruma Milli Parklar tarafindan üzerinde çalistay yapilan bir endemik bitki türü olan Trabzon Kanaryaotu üzerinde bir takim çalismalar baslattik” dedi.

Çalismalarin birinci asamasinin tamamlandigini kaydeden Sezen, “Çalismamizda iki endemik tür ile ilgili halk arasinda ’Böyle birkaç nesildir gelen bir kullanimi var mi ? Bundan hareket edebilir miyiz’ dedik ve Bu iki bitkiden bir tanesinin halk arasinda karin agrisi, kramp bazen hamilelik döneminde kullanilma gibi bir takim etkileri oldugunu ögrendik. Literatürden de gördük. Diger bitki de yarayi iyi edici amaçla kullaniliyor. Bu halk arasinda böyle bir degisik bu bitkinin degisik türlerinin kullanildigi ülkelerde de benzer bir kullanim var. Dolayisiyla bizde bundan hareketle bilimsel hipotezlerimizi kuruyoruz. Bu bitkilerin içerisinde bir takim kas gevsetici etkisi var midir? diye bakiyoruz. Trabzon Kanarya otu için. Alli gelin içinde antienflamatuar enflamasyon giderici bir etkisi var midir? varsa bu hangi maddeden kaynaklaniyordur ? seklinde bilimsel sistematik yöntemlerle arastiriyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA