TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

Meclis Genel Kurulunda, CHP, HDP ve IYI Parti'nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, gündem disi konusmalarin ardindan partilerin grup önerileri ayri ayri ele alindi.

Partisinin, "kati atik isçilerinin sorunlari" hakkindaki arastirma önergesinin bugün görüsülmesi önerisine iliskin söz alan HDP Izmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, "sifir atik", "çevrenin korunmasi" gibi söylemlerde bulunan iktidarin, kati atik isçilerini magdur ettigini öne sürdü.

Pekgözegü, gözaltina alinan kagit isçilerinin serbest birakilmasini, el konulan malzemelerinin geri verilmesini ve çalisanlarin is güvenligine kavusturulmasini istedi.

IYI Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de kati atik geri dönüsümünde çalisanlarin ekmeginin elinden alinmak istendigini savunarak, "Türkiye'de 2019 verilerine göre, kagit atiklarin yüzde 43'ü, plastik atiklarin yüzde 27'si, cam atiklarin yüzde 12'si, tekstil atiklarinin yüzde 8'inin geri dönüsümü saglanmistir. Bu geri dönüsümde, bugün ekmegi elinden alinmak istenen kagit toplayicilarimizin veya 'çekçekçi' diye tabir edilen vatandaslarimizin katma degeri çok büyüktür." diye konustu.

CHP Istanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kürsüye, kati atiklarin bulundugu bir çöp posetiyle gelerek, bunlari milletvekillerine gösterdi.

Gözaltina alinan kagit toplayicilarinin ekmek parasi için atik topladigini söyleyen Tanal, yoksulluk arttigi için çöp toplayanlarin sayisinin da arttigini iddia etti. Tanal, "30 milyon dolari karsiliksiz Somali'ye gönderecegimize ülkemizdeki fakir fukaraya verelim." ifadelerini kullandi.

TBMM Çevre Komisyonu Baskanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydin, atiklarin çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesinin çevre, insan sagligi ve ekonomiyi yakindan ilgilendirdigine isaret etti.

Türkiye'nin, kati atik yönetimi konusunda özenli çalismalar yürüttügünü dile getiren Aydin, Türkiye'de son 10 yilda, kati atik bertarafinda ciddi gelisme sagladigini belirtti.

Aydin, sosyal güvenlik mevzuatinda, kati atik geri dönüsümünde çalisanlarin durumlarinin belirlendigini, SGK'nin, sektörel denetim programlarina, hurda ve kati atik sektöründe çalisanlarin da dahil oldugunu söyledi.

Aydin, sunlari kaydetti:

"Kati atik toplayicilarinin Is Kanunu ile Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu kapsamindaki haklarindan faydalanabilmeleri her seyden önce kayit altina alinmalarina baglidir. Kati atik toplayicilarinin bir is yerine bagli ve ücret karsiliginda sigortali olarak çalismalari halinde ücret, çalisma süresi, yillik izin gibi Is Kanunu'nda yer alan haklar bakimindan diger isçilerden herhangi bir farklari da bulunmamaktadir. Diger taraftan, yürütülen mevzuat ve teknik çalismalarin yani sira büyük oranda toplumumuzda bu alanda gerçeklestirecegimiz kültür degisime bagli oldugunun da farkindayiz."

Konusmalarin ardindan yapilan oylamada HDP'nin grup önergesi kabul edilmedi.

CHP'nin "tasimali egitim" ve IYI Parti'nin "üniversite mezunlarinin issizlik sorunlarina" iliskin grup önerileri de ayri ayri görüsüldü. Yapilan oylamalarla, iki öneri de reddedildi.

Bu arada partisinin grup önerisi üzerinde söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Iscehisar'daki servis kazasinda yasamini yitiren ögrencilerden söz ederken gözyaslarini tutamadi.

Genel Kurulda daha sonra, Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan maddelerin görüsmelerine geçildi.

Kaynak: AA