TBMM Baskani Sentop, Tacikistan Temsilciler Meclisi Baskani Zokirzoda Ile Görüstü

Iki meclis arasinda is birligi protokolü imzalandi Mustafa Sentop: 'Parlamentolar arasi is birligi protokolünün 2022'de birlikte atacagimiz yeni adimlara bir baslangiç teskil etmesini ümit ediyorum'.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Tacikistan Temsilciler Meclisi Baskani Mahmadtoir Zokirzoda ile görüstü.

Sentop, Meclisteki makaminda, Türkiye'ye ziyarette bulunan Tacikistan Temsilciler Baskani Zokirzoda ile bas basa görüstü.

Sentop ve Zokirzoda, daha sonra Divan Salonu'nda düzenlenen heyetler arasi görüsmeye baskanlik etti. Görüsmeye TBMM Türkiye-Tacikistan Dostluk Grubu Baskani, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, AK Parti Kirklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar ile Tacikistan heyeti katildi.

Tacikistan heyetini TBMM'de agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Sentop, ziyaretin, parlamentolar arasindaki iliskiler basta olmak üzere ikili ve bölgesel is birligini güçlendirecegine inandigini söyledi.

Ikili iliskilerin gelistirilmesinde her iki tarafta da güçlü bir iradenin bulundugunu ifade eden Sentop, "TBMM Baskani olarak bütün milletvekillerimiz adina, eylülde idrak ettiginiz bagimsizliginizin 30'uncu yili tebrik ediyorum. Dost ve kardes Tacikistan'a hür ve müreffeh nice seneler temenni ediyorum." dedi.

Tacikistan'in, basta Cumhurbaskani Imamali Rahman olmak üzere bütün yöneticilerin dirayetli liderligiyle, 30 yilda büyük ve önemli gelismeler kaydettigine deginen Sentop, "Meclis baskanlari olarak bizlerin de parlamentolarimiz arasinda her seviyede temas ve is birligini artirmak için gayret göstermemiz gerektigine inaniyorum. Bu baglamda tam 23 yil sonra bugün parlamentolarimiz arasinda imzalayarak tazeleyecegimiz is birligi protokolünün parlamentolarimiz arasindaki iliskilere katki saglayacagini düsünüyor, hayirli olmasini temenni ediyorum." ifadesini kullandi.

- "Hazreti Mevlana'nin mirasini yasatmak ortak sorumlulugumuz"

Türkiye'nin, Tacikistan'in bagimsizligini ilk taniyan ülkelerden biri oldugunu animsatan Sentop, Tacikistan'in huzur ve refahi basta olmak üzere ekonomi, ticaret, egitim, kültür, tarim, saglik, güvenlik ve savunma alanlari gibi birçok sektörde katkida bulunmaya ve is birligine hazir olduklarini dile getirdi.

Iki ülke arasinda karsilikli fayda anlayisiyla on yillardir basariyla devam ettirilen ekonomik is birliginin daha da güçlendirilecegi potansiyelin mevcut oldugunu vurgulayan Sentop, "2021 yilinin ilk yarisinda ticaret hacmimizin yüzde 67 oraninda artmasi da esasen söz konusu potansiyelin bir göstergesidir. Tacikistan'da Türk mallarinin kalite sembolü olarak degerlendirilmesi de bizleri her zaman memnun etmektedir." diye konustu.

Meclis Baskani Sentop, ekonomik iliskileri gelistirirken ortak kültürel degerleri paylasan halklarin, birbirini daha yakindan tanimasi için akademik ve kültürel faaliyetlerin de ön plana alinmasi gerektigini anlatti. Sentop, bu kapsamda Türk ve Tacik halklarinin müsterek degeri olan ve bütün insanliga mal olmus büyük mutasavvif Hazreti Mevlana'nin mirasini yasatmanin, Türkiye ve Tacikistan'in ortak sorumlulugu oldugunu belirtti.

- Parlamentolar arasi is birligi protokolü

2022'nin, ayni zamanda diplomatik iliskilerin tesisinin de 30'uncu yili olduguna isaret eden Sentop, "Parlamentolar arasi is birligi protokolünün 2022'de birlikte atacagimiz yeni adimlara bir baslangiç teskil etmesini ümit ediyorum." dedi.

- "Tacikistan Türkiye ile is birligine her zaman hazir"

Tacikistan Temsilciler Meclisi Baskani Zokirzoda da Sentop'a misafirperverligi için tesekkür etti.

Iki ülke arasinda imzalanacak is birligi protokolünün her iki ülke için de yararli olacagini dile getiren Zokirzoda, "Tacikistan ve Türkiye arasindaki iliskilerde yeni bir ivme yakalanmisti, inaniyorum ki bu ortamda yeni islere imza atabiliriz." dedi.

Tacikistan'in, Türkiye ile is birligine her zaman hazir oldugunu ifade eden Zokirzoda, ikili ticaret hacminin gelecek yillarda 1 milyar dolara ulasmasini hedeflediklerini kaydetti. Zokirzoda, parlamentolar arasi is birligi protokolü ile is birliginin seviyesinin daha da üst seviyelere tasinacagini belirtti.

Açiklamalarin ardindan Sentop ve Zokirzoda, parlamentolar arasi is birligi protokolünü imzaladi.

Kaynak: AA