Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'(Kovid19) Su an aktif vakalarimizin yaklasik yüzde 40'i, 23 yas alti vatandaslarimizdan olusmaktadir' 'Üniversiteli kardeslerimizi egitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs tasimamak için hizla ve topluca asi olmaya davet ediyorum' 'Kendi asimizin kullanilmasi için iki doz asisini olmus saglikli kisilerin TURKOVAC asi hatirlatma dozu uygulamasi çalismasina katilmasina ihtiyaç var. Kendi asimizin ortaya çikmasinda 'ben de varim' diyen tüm gönüllülerimizi çalismaya katilmaya davet ediyorum' 'Yerli asimizi ürettigimizde ihtiyaç sahiplerine asi ulastiracak bir ülke olacagiz. Aksi halde ise asiya ihtiyaç duyan ülke olarak kalacagiz. Yerli asimiza destek verin'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, su an aktif yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin yaklasik yüzde 40'inin, 23 yas alti kisilerden olustugunu bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi yazili açiklamada, kurulun, salginin seyri, gençler üzerindeki etkisi, asi programi ve yerli asi TURKOVAC'in güncel durumunu degerlendirmek üzere bir araya geldigini belirtti.

Son günlerde vaka sayilarinda bir siçrama yasanmamasina ragmen her yeni gün küçük artislarla salgin tehdidinin devam ettigini aktaran Koca, bu gidisatin sadece yeni vaka sayilarina degil, kayiplara da yansidigina dikkati çekti.

Koca, özellikle asi olmamis ya da asisi tamamlanmamis nüfusta vaka sayilarinin artis gösterdigini, bu durumdaki vatandaslarin hastanede tedavi görmeye ve yogun bakima ihtiyaç duydugunu vurgulayarak, ek hastaligi olan yasi ileri kisilerin de bundan agir sekilde etkilenmeye devam ettigini dile getirdi.

- Üniversite ögrencilerine hizla asi olma çagrisi

Saglik Bakani Koca, okullarda hareketliligin baslamasiyla birlikte vakalarin yas ortalamasinin düsmeye basladigini animsatarak, sunlari kaydetti:

"Üniversitelerimiz de birer birer açilmaya basladilar ve bu hareketlilik de bir artisa neden olabilecek. Üniversiteli kardeslerimizi, egitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs tasimamak için hizla ve topluca asi olmaya davet ediyorum. Unutmayalim ki su an aktif vakalarimizin yaklasik yüzde 40'i, 23 yas alti vatandaslarimizdan olusmaktadir.

Asi programimizda da bir miktar yavaslama hissedilir hale geldi. Asilarin etkililigi ve hastaneye yatislari azalttigi tartismasiz bir gerçek olarak önümüzde durmaktadir. Asi olarak toplum bagisikligini elde etmeli ve salginin seyrine 'dur' demeliyiz. Yakinda yasanmaya baslayan hareketlilik sebebiyle özellikle üniversite ögrencilerimizi acilen asi olmaya ve asilarini tamamlamaya davet ediyorum."

- "Yerli asimiza destek verin"

Yerli asi TURKOVAC'in gelistirilmis olmasinin Türkiye açisindan son derece önemli bir gelisme olduguna isaret eden Koca, "Kendi asimiz kendi gücümüzdür. TURKOVAC asimizin diger asilar üzerine hatirlatma dozu olarak uygulandigi bir Faz 3 çalismasi devam etmektedir. Bu çalisma tamamlandiginda acil kullanim için onaylanabilecek ve yaygin kullanim için seri üretime geçilerek, kendi asimiz devreye girecektir." bilgisini paylasti.

Bu çalisma için gönüllü olma çagrisinda bulunan Koca, söyle devam etti:

"Kendi asimizin kullanilmasi için iki doz asisini olmus saglikli kisilerin TURKOVAC asi hatirlatma dozu uygulamasi çalismasina katilmasina ihtiyaç var. Kendi asimizin ortaya çikmasinda 'ben de varim' diyen tüm gönüllülerimizi çalismaya katilmaya davet ediyorum.

Kendi gücümüzü ele almazsak disa bagimli kalacagimiz gerçegini akillarimizdan çikarmayalim. Asimiza sahip çikarak bir an önce devreye girmesini temin edelim. Yerli asimizi ürettigimizde ihtiyaç sahiplerine asi ulastiracak bir ülke olacagiz. Aksi halde ise asiya ihtiyaç duyan ülke olarak kalacagiz. Yerli asimiza destek verin."

- "Asi olarak bagisiklik saglayabilirsek ek tedbirlere gerek kalmayacak"

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Artik kisitlama yok, çünkü asi var. Ancak, asi olarak bagisiklik saglayabilirsek ek tedbirlere gerek kalmayacak. Topluca asi olmadan bu mümkün degil. Asi olan vatandaslarimiz kendileri asi olsalar dahi tedbirlere uyarak virüsün yayilimini kisitlayabilir." ifadesini kullandi.

Tüm asi olmus vatandaslari tedbirlere uyma sorumluluguna davet eden Koca, çok daha büyük bir sorumluluk olan asi olmayi, halen ertelemis olan kisilere de ellerini çabuk tutarak, asilarini olma ricasinda bulundu.
Kaynak: AA