'Özel' Ögrenciler, Çevre Dostu Çalismalariyla Örnek Oluyor

Konya'daki Meram Melike Hatun Özel Egitim Meslek Okulu, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde yürütülen 'Sifir Atik Projesi' kapsaminda üretim yapmayi kendine görev edinerek çevreye katki sagliyor Okul müdürü Meral Taspinar: 'Biz burada atigi, atik olarak degil yeniden kullanilabilecek bir ürün olarak degerlendirmeye çalisiyoruz'.

HAVVA DEREAGZI - Meram Melike Hatun Özel Egitim Meslek Okulu ögrencileri ve ögretmenleri "Sifir Atik Projesi" kapsaminda yürüttügü çalismalarla basta ögrenci velileri olmak üzere çevreye örnek oluyor.

Okul yönetimi ve ögretmenler, bedensel ve hafif düzey zihinsel engelli ile otizm ve down sendromlu ögrencileriyle sifir atiga yönelik projeler gelistiriyor.

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri, Yiyecek ve Içecek Hizmetleri ile Matbaa Atölyesi alanlarina sahip okul, el sanatlari teknolojisi ve tarim alaninda yürüttügü çalismalarla sifir atikta ön plana çikiyor.

- Çay posasi saksiya dönüsüyor

Meram Melike Hatun Özel Egitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taspinar, AA muhabirine, özellikle sifir atik bilinciyle ögrenci yetistiren bir okul olduklarini söyledi.

Okuldaki herkesin sifir atigi benimsedigini belirten Taspinar, "Sifir atik kapsaminda birçok çalismamiz var. Son yaptigimiz 'Çay posani getir 5'lik saksini götür' kampanyasi çok ilgi gördü." diye konustu.

Taspinar, Il Milli Egitim Müdürlügü, Meram Belediyesi ve Konyaspor'un da çay posasi getirerek kampanyaya destek verdiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bu çay posasi da kahverengi atiklardan oldugu için kompost makinemizde verimli sekilde degerlendiriliyor. Ayrica velilerimizden çöpe atacaklari plastik kutulari okulumuza getirmelerini istiyoruz. Plastik atiklar yüzyillar boyunca dogada kaliyor. Biz bu plastikleri farkli materyallerle süsleyip kalemlik, saksi gibi esyalara dönüstürerek yeniden kullanima sunuyoruz. Biz burada atigi atik olarak degil yeniden kullanilabilecek bir ürün olarak degerlendirmeye çalisiyoruz."

- Koyun yünüyle topragin verimi artiyor

Okulun Tarim Atölyesi ögretmeni Selda Ilgar Bayram da okuldaki kompost makineleriyle topraklarini kendilerinin ürettigini anlatti.

Bayram, kompost makinesini kullanarak elde edilen topragi her alanda kullandiklarini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Milli Egitim Bakani'miz Mahmut Özer, okulumuzu ziyaretinde görüp begenmisti. Bakanimiz tarafindan bu proje daha da yayginlastirildi. Bu makinede mutfaktan çikan asitsiz gida atiklari, mantar üretiminden sonra çikan kompost toprak atigi, bahçemizden çikan çim gibi yesil atiklar, çay posasi, yumurta kabugu gibi atiklarla topragimizi degerlendiriyoruz. Ürettigimiz toprak tarim alanimiz için oldukça verimli oluyor."

Sifir atik alaninda farkli çalismalari da degerlendirdiklerini aktaran Bayram, sunlari anlatti:

"Koyun yününün topragin verimini artirmasiyla ilgili Ar-Ge çalismasi devam eden bir projeyi de kompost makinemizde denemek istedik. Komposttaki karisima bir miktarda koyun yünü ilave ettik ve güzel bir sonuç aldik. Koyun yünündeki organik maddelerin çoklugu ve su tutma kapasitesinin diger materyallere göre 3,5 kat daha fazla olmasi nedeniyle bitkiler daha az su istiyor. Bu sayede su tasarrufu saglanmasini da amaçliyoruz. Topragimizda koyun yününü de kullanmaya devam edecegiz."

Bayram, sifir atikta ve tarimda öncü okul olmak için çalismalar yürütmeye devam edeceklerini paylasarak, söyle konustu:

"Kompost makinemizle topragimizi üretmemiz, geri dönüsüme ait materyalleri kullanmamiz, atiklari tekrar kullanmamiz çevreyi korumak için maliyetten de tasarruf ederek yürüttügümüz çalismalardan bazilari. Bizi diger okullardan ayiran en önemli özelligimiz sifir atik platformu bir okul olmamiz. Geri dönüsüme uygun bütün materyalleri tekrar degerlendirerek kullaniyoruz. Hem çevreyi korumus oluyoruz hem de tasarruf ederek kullanacagimiz materyalleri de üretmis oluyoruz. Ürettigimiz ürünleri almak isteyenlere okulumuza ve ögrencilerimize katki olsun diye döner sermaye kapsaminda uygun bir ücret karsiliginda satiyoruz."

Okulda ögrencilerin geri dönüsüm hakkinda ögrendikleriyle ailelerine ve çevrelerine örnek oldugunu dile getiren Bayram, "Çocuklar tarim alaninda bitkilerle toprakla çalisarak rehabilite oluyor. Velilerimizden de olumlu geri dönüsler aliyoruz." dedi.

Ögrenci velilerinden Emine Bircan ise bedensel engelli kizini okula getirip götürürken sifir atik çalismalarini görüp basladigini paylasti.

Kiziyla islak mendil kutusundan bir kalemlik yaptiklarini anlatan Bircan, "Böyle seyleri degerlendirirken çocuklarimizin ince motor becerilerini de gelistiriyoruz. Soda siseleri, meyve suyu kutulari, deterjan kutulari ve salça kutulari gibi evde isimiz bittiginde çöpe attigimiz her seyi degerlendiriyoruz. Özel çocuklar da gerekli ilgiyle belli bir seviyeye ilerleyebilir. Çocuklarimizin ailelerinin destegine ihtiyaci var. Elimizden gelen çabayi göstererek onlarin daha iyi seviyelere gelmesini saglayabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA