Ovakorusu'nda Ayilar Günde 400 Kilogram Yiyecekle Kis Uykusuna Hazirlaniyor

Bursa Karacabey'deki Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanlari Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde, 74 boz ayiya, proteini yüksek özel yemlerin yani sira elma, armut gibi meyve çesitleri, havuç, ekmek, tavuk ve balik eti veriliyor Merkezin sefi Azizcan Sezer: 'Bu dönem 35 ay sürecek. Bahar döneminde ayilarimiz tekrar normal metabolizmasina dönecekler'

SERGEN SEZGIN - Bursa'nin Karacabey ilçesinde, Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanlari Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki ayi barinaginda, ayilara daha rahat bir kis geçirebilmeleri için beslenme ve özel bakim programlari uygulaniyor.

"Ayilara özgürlük" temali çalismayla 1994'te baslatilan "Libearty-Türk Ayi Projesi" kapsaminda, dans ettirilerek üzerinden para kazanilan ayilarin çesitli illerden toplanip getirildigi ve rehabilitasyonunun yapildigi tesis, faaliyetine devam ediyor.

Tarim ve Orman Bakanligi 2. Bölge Müdürlügüne bagli olarak açilan Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanlari Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesindeki 10 hektar alanda, yurdun dört bir tarafindan farkli hikayelerle, çesitli sebeplerle getirilen ve tekrar dogada yasamasi mümkün olmayan 74 boz ayi bulunuyor.

Merkezdeki özel yasam alanlarinda kis uykusu dönemine hazirlanan ayilara, görevliler tarafindan protein bakimindan yüksek özel yemlerin yani sira elma, armut gibi meyveler, havuç, ekmek, tavuk ve balik eti veriliyor.

Henüz 1 yasina girmemis olan ve adeta merkezin göz bebegi haline gelen 10 yavru boz ayi ise zaman zaman bakicilarin ellerinden besleniyor.

Merkez Sefi Azizcan Sezer, AA muhabirine, yaz döneminin sona ermesiyle ayilar için kis uykusu hazirliklarinin tüm hiziyla devam ettigini söyledi.

Bu dönemde ayilara yüksek proteinli ve kalorili besinler verdiklerini belirten Sezer, kasim sonuna kadar bu islemlerin devam edecegini dile getirdi.

Amaçlarinin, bu dönemde hayvanlarin yag depolayarak kisi rahat geçirebilmelerini saglamak oldugunu vurgulayan Sezer, "Ayilarimiza bu dönemde günde 400 kilogram civarinda yem veriyoruz. Kasim ayindan sonra kis uykusu dönemine girmelerini bekliyoruz. Bu dönem 3-5 ay sürecek. Bahar döneminde ayilarimiz tekrar normal metabolizmasina dönecekler." diye konustu.

Karacabey'deki tesisin, Türkiye'nin tek ayi barinagi oldugu bilgisini veren Sezer, "Dünyada da ayilarin bulundugu sayili merkezlerden biri. Bu yüzden de buranin önemi bizim için fazla." dedi.
Kaynak: AA