OSBÜK Baskani Kütükcü, OSB'lere Enerjide Pozitif Ayrimcilik Istedi

14’üncü Dünya Enerji Kongresi ve Fuari, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulusu (OSBÜK) Baskani Memis Kütükcü’nün onursal baskanliginda Antalya’da gerçeklestirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in çevrimiçi olarak katildigi fuarin açilisinda konusan OSBÜK Baskani Memis Kütükcü, enerjinin organize sanayi bölgeleri (OSB) için önemine dikkat çekerek, OSB’lere enerji maliyetlerinde pozitif ayrimcilik istedi.

OSBÜK Baskani Kütükcü, OSB'lere Enerjide Pozitif Ayrimcilik Istedi
Türkiye’den ve 52 ülkeden alim heyetlerinin yer aldigi, 3 gün boyunca devam edecek olan EIF 14’üncü Dünya Enerji Kongresi ve Fuari’nin onursal baskanligini yürüten OSBÜK Baskani Memis Kütükcü, fuarin açilis töreninde yaptigi konusmada, OSB’lerin Türkiye’nin üreten üsleri oldugunu, tüm zorlu sartlara ragmen OSB’lerde üretimin devam ettigini söyledi.

Türkiye’deki 352 organize sanayi bölgesinden 259’unun isletme asamasinda oldugunu ve buralardaki 67 bin isletmede 2 milyon 200 bin kisiye dogrudan istihdam saglandigini aktaran Baskan Kütükcü, OSB’lerdeki elektrik tüketimlerine dikkat çekti ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’den enerji maliyetleri noktasinda OSB’ler için pozitif ayrimcilik istedi. Baskan Kütükcü, “Türkiye’nin dört bir yaninda üretim yapan organize sanayi bölgelerimiz ülkemizin sanayide tükettigi elektrigin yüzde 40’ini, dogalgazin yüzde 33’ünü kullaniyor. Üretim artisina paralel olarak, enerji talebimiz de her geçen gün artiyor. Bu yilin ilk 9 ayinda elektrik tüketimimiz yüzde 15,6 artti. Son dönemde artan enerji maliyetleri, maalesef sanayicilerimiz üzerinde agir bir yük olusturmaya da devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanimizdan, enerji maliyetleri ile ilgili organize sanayi bölgelerimize, üretim dünyasina pozitif ayrimcilik yapilmasini talep ediyoruz. Enerjide maliyet düsürücü her adim özellikle bu dönemde çok anlamli olacaktir” seklinde konustu.

Enerjide fiyat kadar önemli olan bir hususun da enerji arz güvenligi olduguna dikkat çeken Kütükcü, Türkiye’nin bu konuda önemli mesafeler kattigini ifade etti.

Kütükcü, “Cumhurbaskanimizin liderliginde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligimizin olagan üstü gayretleriyle son dönemde önemli çalismalar yürütülüyor. Bir yandan sonuç veren petrol ve dogalgaz arama çalismalari, bir yandan artan yenilenebilir enerji yatirimlari ve sektördeki diger tüm yerlilestirme çalismalari ülkemizin enerji arz güvenligini saglamak adina son derece stratejik adimlardir” dedi.



"OSB’lerde yenilenebilir enerji yatirimlari bin 119 megawatta ulasti"

Konusmasinda yenilenebilir enerjinin önemine de dikkat çeken Kütükcü, OSB’lerdeki yenilenebilir enerji yatirimlarinin bin 119 megawatta ulastigi bilgisini paylasti. Kütükcü, söyle devam etti: “Geçtigimiz ay itibariyle, ülkemizin 98 bin megawattin üzerine çikan elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 64,8’i yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarindan olusuyor. Organize sanayi bölgelerimiz de özellikle son dönemde ülkemizin enerji haritasinin çesitlenmesine, yerli ve yenilenebilir enerji yatirimlarinin artmasina katki veriyor. Su anda OSB’lerimizdeki yenilenebilir enerji yatirimlarinin toplam kapasitesi bin 119 megawatta ulasti. Bu yenilenebilir enerji santrallerinin, 643 megawattini günes enerjisi santralleri, 260 megawattini jeotermal santralleri, 206 megawattini biokütle, 10 megawattini da rüzgar enerjisi santralleri olusturuyor. Ayrica, sanayicilerimizin özellikle çati tipi Günes Enerji Sistemi (GES) projelerine yogun bir talebi var. OSB’lerimizdeki fabrikalarin çatilarinda günes panellerini daha sik görür hale geldik.”

Kütükcü, 300’ün üzerindeki fabrika ile 20 bin kisiye istihdam saglayan Antalya OSB’de de GES kapasitesinin 10 megawatti astigini duyurarak, bu yatirimlarin hem Antalya’da hem de Türkiye genelinde artmaya devam edecegini vurguladi.

OSBÜK, Yesil OSB ile OSB’leri sertifikalandiracak

Avrupa Yesil Mutabakati ile birlikte, dünyada düsük karbonlu ekonomiye geçis trendinin hizlandigini ve OSB’leri bu döneme hazirlamak için OSBÜK olarak çalismalar yürüttüklerini ifade eden Kütükcü, sözlerini su sekilde tamamladi: “Iklim dönüsümü, enerjide verimlilik, yenilenebilir enerji, dijitallesme gibi kavramlari artik çok daha fazla duyacagiz, bu alanlara ‘gönüllü’ veya ‘zorunlu’ olarak çok daha büyük yatirimlar yapmak zorunda kalacagiz. OSBÜK olarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizla birlikte organize sanayi bölgelerimizi bu yakin gelecege hazirlamak için ‘Yesil OSB’ ismini verdigimiz önemli bir proje yürütüyoruz. Yesil OSB Projemizle, organize sanayi bölgelerimizi su an için belirlenen 12 ön kosul ve 20 kriterde degerlendirerek Yesil OSB Sertifikasi ile sertifikalandiracagiz. Hedefimiz, bütün organize sanayi bölgelerimizi bu yesil sertifika ile bulusturarak hem düsük karbon üreten daha çevreci hale getirmek hem de uluslararasi yatirim standartlarini daha da gelistirmek.”
Kaynak: İHA