Muratli'da 20 Ton Sertifikali Yem Bezelyesi Tohumu Dagitildi

Tekirdag’in Muratli Ilçesi Hanoglu Mahallesinde 2 bin dekar alanda ekimi yapilacak 20 ton sertifikali yem bezelyesi tohumu dagitim töreni yapildi.

Muratli'da 20 Ton Sertifikali Yem Bezelyesi Tohumu Dagitildi
Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügünün Ülke genelinde uyguladigi Tarim Arazilerinin Etkin Kullanimina yönelik proje çalismalari kapsaminda; Tekirdag’da uygulamaya konulan "Ara Nadasta Yesil Gübreleme Projesi" ve "Münavebede Ara Ürün Yem Bezelyesi Projesi" ile yüzde 75’i hibe yüzde 25’i üretici katkisi seklinde tohum alindi.

Muratli Ilçesi Hanoglu Mahallesi’nde Il Tarim ve Orman Müdürü Oktay Öcal’in katilimiyla üreticilerle birlikte genel tarim konulari üzerine toplanti ve ardindan 100 isletmede toplamda 2 bin dekar alanda ekimi yapilacak olan 20 ton sertifikali yem bezelyesi tohumu dagitim töreni yapildi.

Tekirdag Tarim ve Orman Il Müdürlügünden yapilan açiklamada, “Toprak organik maddesinin az olmasi topraga atilan gübrelerdeki makro ve mikro besin elementlerin alinamamasina, gereginden fazla gübre kullanimina sebebiyet vermektedir. Proje ile öncelikli olarak, Ilimizin tarim topraklarinda organik madde seviyesinin artirilmasini saglamak ve en çok ekimi yapilan bugday-ayçiçegi münavebesine yeni bir baklagil bitkisi dahil ederek hem toprak islahi hem de kaliteli kaba yem açiginin karsilanmasini saglamak hedeflenmistir. Projeye dahil olmak için basvuruda bulunan çiftçilerimize bölgeye uygun çesitlerden olusan Sertifikali Yem Bezelyesi tohumlari teslim edilecektir” denildi.

Projeyle ayni parselde bugday sonrasi ayçiçegi ekilisine kadar geçen sürenin degerlendirilerek, ara nadas yem bezelyesi ekimi yapilarak ayçiçegi ekilisine yaklasik 23-25 gün kala yesil gübre olarak topraga karistirilmasi veya 25-30 cm yüksekten biçilip kaba yem elde edilmesi ve sonrasi sürüm yapilmasi seklinde uygulanacak.
Kaynak: İHA