Meme Kanseri Farkindalik Etkinligi Düzenlendi

Zonguldak Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskanligina bagli Bulasici Olmayan Hastaliklar Birimi tarafindan Koordine edilen Ekim Ayi Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik ayi nedeniyle bir dizi etkinlikler düzenlendi.

Meme Kanseri Farkindalik Etkinligi Düzenlendi
Düzenlenen etkinlikte Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Ömer Inan Güven, Uzman Sevil Çelik, Merkez Toplum Sagligi Baskani Uzm.Dr. Emrah Dogan etkinlik kapsaminda KETEM’I ziyaret ettiler. Kilimli Ilçe Saglik Müdürlügü personelleri tarafindan Kanser taramalari yapilmak üzere KETEM’E getirilen Karadon Aile Saglik Merkezine bagli hastalarina kendi kendine memem muayenesi ve düzenli taramanin önemi hakkinda KETEM personelleri tarafin egitim verildi.

Ekim ayi Meme Kanseri Bilinçlendirme ayi kapsaminda bir açiklama yapan Il Saglik Müdürü Uzm.Dr. Ertugrul Güner ise, “Dünya Saglik Örgütü tarafindan ilan edilen 01-31 Ekim Ayi Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayinda meme kanserinde erken teshisin önemi ve meme kanseri farkindaliginin vurgulanmasi amaciyla her yil etkinlikler düzenlenmektedir.

Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadinlarda en sik görülen ve ayni zamanda en sik ölüme neden olan kanser türüdür. Ülkemizde meme kanseri her 4 kadin kanserinden birisi olmayi sürdürmektedir. Bir yil içinde ülkemizde yaklasik 19.000 kadina meme kanseri teshisi konulmaktadir. Geçmiste ileri evrede teshis edilen meme kanseri, günümüzde Bakanligimizca yürütülen tarama programlarinin etkisi ile erken teshis edilebilmekte ve erken tani oranlarimizda artis saglanabilmektedir.

Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha basarili olmakta hem de yasam kalitesi önemli ölçüde artmaktadir. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanli taramalar yolu ile kadinlarimizin olasi bir kanser gelisimi durumunda kanser gelisim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çikmadan tespit etmek ve kadinlarda meme kanserine bagli ölüm hizini düsürmek mümkün olabilmektedir. Ilimizde Merkez KETEM ve Eregli Saglikli Hayat Merkezimizde bulunan dijital mamografi cihazlarimizla taramalar yapilmakta olup, ilçelerimizden hastalarin ulasimi ücretsiz olarak saglanmaktadir. Çekilen mamografilerin okumalari Bakanligimizin Ulusal Tarama Mamografi Raporlama Merkezi tarafindan uzman hekimlerce yapilmaktadir. Mamografi sonuçlari 1 ila 7 gün içerisinde sistemlerimize düserek pozitif hastalarimizin teshis merkezlerine sevki yapilmaktadir.

Tarama hizmetini ilimiz genelinde daha yaygin hale getirebilmek amaciyla Çaycuma ilçemize de KETEM kurulmasi planlanmakta olup, 2022 yili içerisinde faaliyete geçmesi için gerekli çalismalar yürütülmektedir. Tüm vatandaslarimizi kanser taramalarini yaptirmak üzere Aile Sagligi Merkezlerimiz, Ilçe Saglik Müdürlüklerimiz, Merkez KETEM ve Eregli Saglikli Hayat Merkezimize davet eder, saglikli günler dileriz “
Kaynak: İHA