Meme Kanseri Bilinçlendirme Ve Farkindalik Ayi

OMÜ Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Bashekimi Prof. Dr. Fatih Özkan: 'Ülkemizde her yil 233 bin yeni kanser vakasi olurken bunun 126 binini kaybediyoruz. Kanser vakalarinda özellikle meme kanseri en basta geliyor'

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Saglik Uygulama ve Arastirma Merkezi Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Fatih Özkan, Türkiye'de her yil 233 bin yeni kanser vakasi olurken, 126 bin hastanin hayatini kaybettigini belirterek, kanser vakalarinda meme kanserinin ilk sirada geldigini vurguladi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkindalik Ayi nedeniyle düzenlenen etkinlikte bir konusma yapan Bashekim Özkan, kanser türleri içerisinde ölüm siralamasinda meme kanserinin 4. sirada yer aldigini söyledi.

Meme kanserinin tedavi edilebilir bir hastalik olduguna isaret eden Özkan, "Kanser hastaligi çok önemli bir saglik sorunu olarak kalp damar hastaliklarindan sonra ikinci siklikta ölüm nedeni olarak karsimiza çikiyor. 2020 yili verilerine baktigimizda 19 milyon yeni kanser vakasi var dünyada. Bu vakalarin 10 milyonunu kaybediyoruz. Ülkemizde ise 233 bin yeni kanser vakasi olurken bunun 126 binini kaybediyoruz. Kanser vakalarinda özellikle meme kanseri en basta geliyor. Ancak unutmayalim ki, meme kanseri erken teshis ve tedavi ile çözümü olan bir hastaliktir." diye konustu.

OMÜ Tip Fakültesi Cerrahi Tip Bilimleri Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Kamali Polat ise meme kanserinin tani, teshis ve tedavi yöntemlerini anlatti.

Polat, meme kanseri konusunda toplumda bilinç düzeyiyle birlikte erken tani oraninin da arttigini söyledi.

Erken taninin hastaligin tedavisinde ve seyrinde çok önemli oldugunun altini çizen Polat, sunlari kaydetti:

"Meme kanserinin tedavisinde elimizdeki en güçlü silah erken tani. Bunu da basarabilecegimiz en önemli aracimiz tarama yöntemleridir. Mamografi basta olmak üzere, kisinin her ay kendi kendini muayene yapmasi oldukça önemlidir. Bunun disinda risk grubuna göre degisebilse de her kadin için 40 yasindan sonra 70 yasina kadar her yil mamografi çekiminin saglanmasi gerekiyor."

Türkiye'de Kanser Erken Teshis, Tarama ve Egitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz ve çagri yoluyla sunulan bir hizmet olarak 'toplum tarama' programi yer aldigini animsatan Polat, "Bunun yaninda resmi güvenceyle resmi kurumlarda, devlet kurumlarinda ve hatta resmi anlasmalari oldugu takdirde özel hastanelerde bu teshis tedavi hizmetleri devlet güvencesiyle yapilabilmekte." diye konustu.
Kaynak: AA