Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yili Basladi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi 2021-2022 akademik yil açilis programi gerçeklesti. Açilis programina AK Parti Genel Baskan Vekili Binali Yildirim da katildi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde Yeni Akademik Yili Basladi
Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin 2021-2022 Akademik Yili, üniversitenin konferans salonunda düzenlenen törenle açildi. Açilis programina Toyota Türkiye Ceo’su Ali Haydar Bozkurt, Merhum 8. Cumhurbaskani Turgut Özal’in oglu Efe Özal, is adamlari Zeynel Abidin Erdem, Vahap Küçük ve Ayse Ilicak konusmaci olarak katildi.

Ögretim görevlileri ve ögrencilerin de yogun ilgi gösterdigi programa eski Basbakan ve Meclis Baskani, AK Parti Genel Baskan Vekili Binali Yildirim da video konferans yöntemi ile katildi.

Bütün dünyayi kasip kavuran korona virüs nedeniyle ögrencilerin 1,5 yil yüz yüze egitimden uzak kaldigini belirten Binali Yildirim, “Üniversite yillari gençlerimiz için altin degerinde yillardir. Sizin heyecaniniz, enerjiniz önceki kusaklarin tecrübesi ile birlestiginde ülkemizi hiç kimse tutamaz. O yüzden biz tecrübemizi sizin enerjinizle birlestirecegiz ve Türkiye’nin gelecek yillarini, 2023 hedeflerini, 2053 vizyonuna giden yolda yapacagimiz isleri hep birlikte planlayacagiz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin genç, dinamik ve üretken insan kaynagi konusundaki üstünlügüne de deginen Yildirim, “Bazi ülkeler vardir mutlak üstünlügü vardir, bu ülkeler hidrokarbon yataklarina sahip olan ülkelerdir. Bizim son zamana kadar böyle bir imkanimiz yoktu. Simdilerde Dogu Karadeniz de bir damar bulduk. Insallah ilerde bu da ülkemiz adina daha da genisleyerek ülkemiz adina önemli bir katki meydana getirir. Bir de ülkelerin mukayeseli üstünlügü vardir. Mukayeseli hedefler demek; genç, dinamik üretken ve orta uzun vadeli hedefler koyabilen insan kaynagi demek. Insan kaynagi bakimindan ülkemiz birçok ülkeyi geride birakabilecek firsatlara ve imkanlara sahiptir. Genç bir nüfusumuz var, üniversiteye erisim açisindan da ülkemiz son yirmi yilda çok büyük mesafeler kat etti” dedi.



“Üniversite egitiminde, kariyer edinmede firsat esitligi saglaniyor”

Türkiye’nin üniversitelere giden ayri bir nüfusunun oldugunu belirten ve üniversitelerde kiz ögrenci sayilarinin artisina vurgu yapan Binali Yildirim, konusmasini söyle sürdürdü:

“Üniversiteye erisimde kiz ögrencilerimizin sayisi erkeklerden daha fazla olmaya basladi.

Ayni sey akademik personelde de hizla artiyor. Bu sunu gösteriyor, üniversite egitiminde, kariyer edinmede firsat esitligi saglaniyor. Bu gurur verici bir sey. Yargi mensuplari arasinda, ögretmenlerimiz arasinda kadin personelimizin sayisi erkeklere ulasmis durumda. Nüfusumuzun yarisi kadin yarisi erkek olduguna göre buradaki firsat esitligini kotalarla, korumalarla degil gayretle ve mücadeleyle elde edilmis olmasini çok kiymetli buluyorum.”

“Gençlere her zaman güvendik, gurur duyduk”

Gençlere her zaman güvendiklerini ve gurur duyduklarini dile getiren Yildirim, “Türkiye Cumhuriyeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdigi muasir medeniyetler seviyesini ve ötesini hedefleyen isleri sizlerle kazanacak. Bizim tecrübemiz ile sizin enerjiniz bir araya gelecek ve ülkemizi sadece bölgenin degil dünyanin parlayan yildizlari arasina sokacagiz. Ben buna adim kadar eminim. Hepinizi sevgiyle saygiyla selamliyorum Allah’a emanet olun” dedi.



“Pandemi sürecinde ögrencilerimizin egitim haklarini en iyi sekilde sagladik.”

Programda konusan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut ise pandemi sürecinde ögrencilerin egitim haklarini en iyi sekilde saglayarak, sosyal ve kültürel etkinlikler konusunda yanlarinda olduklarini belirtti.

Karabuyut, “Gerçeklestirdigimiz 350’nin üzerinde online kongreler, sempozyumlar, konferanslar ve söylesiler ile gelecegimizin teminati gençlerimizi her zaman destekledik” ifadelerini kullandi.

“Gelecegi sekillendirmek üzere bu yola çiktik”

Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin kisa bir sürede bölgede tercih edilen gözde üniversitelerden biri oldugunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Karabulut, “Büyüyoruz, gelisiyoruz, hatta yas aliyoruz. Gelecek nesillere, tarihe büyük izler birakiyoruz, birakacagiz. Bizler bugünümüzün degerini bilip, geçmisimizden ögütler çikarip, gelecegi sekillendirmek üzere bu yola çiktik. Bizler dünyadaki gelismeleri iyi taniyan, gelecege yönelik sorunlar ve talepleri tahlil eden, teknolojiyi kullanan ve yeni teknolojiler üretebilen bir bilim merkezi olmayi hedefledik ve bu dogrultuda çalismaya devam ediyoruz” dedi.



“Ögrencilerimizin istihdami için her türlü adimi atiyoruz”

Ögrencilerin istihdami ve toplumun kalkinmasi yolunda adimlar attiklarini da belirten Rektör Prof. Dr. Karabulut, konusmasini söyle sürdürdü:

“Her firsatta belirtiyorum, evet bir anne sefkati ile sizlere yaklasiyorum, çünkü anneler evlatlari için her seyi yaparlar, onlarin en iyi yerlerde olmasini isterler. Sizleri ülkemizi her alanda temsil eden, üniversitemizin ismini Turgut Özal’i anlatan gençler olmanizi istiyoruz.”

“En büyük özelliklerinden bir tanesi birlestiriciydi.”

Merhum Cumhurbaskani Turgut Özal’in oglu Efe Özal da babasinin örnek kisiligi ve yasantisi hakkinda bilgiler vererek, “Bir baba olarak, bir insan olarak Turgut Özal’in nasil bir kisiligi vardi anlatmak isterim. Birincisi çok hosgörülüydü. En büyük elestirilere bile hosgörü ile karsilayabilirdi. Kavgaci degil uzlasmaciydi. Karsi fikirde olsaniz bile oturup dinlerdi sizi ve sabirla ikna etmek için konusur genelde de ikna ederdi. Günlük devlet ile ilgili bilgiler disinda maçlar gibi kaset satislari gibi seyleri de takip ederdi sürekli okurdu, arastirmaciydi. Hayata, ilgilendigi her konuya böyle yaklasirdi. Yeniliklere çok açikti, teknolojiye çok merakliydi. Yurt disi ziyaretlerinde mutlaka teknoloji dükkani gezmeden gelmezdi. En büyük özelliklerinden bir tanesi birlestiriciydi. Siyasi görüsü ya da hayata bakisi ne olursa olsun her türlü insanla çalisirdi. Yeter ki o masada oturacak bilgi birikimi olsun” dedi.



“Türkiye’yi dünyaya açan bir lider oldu merhum Özal”

Kariyer hayatinda vizyon belirlemenin ve hedefler koymanin önemine deginen Malatyali Isadami Vahap Küçük de, “Rahmetli Özal’in basbakan olmadan önceki Türkiye’nin durumunu o dönem yirmili yaslarda olan bir genç olarak iyi bilen birisiyim. Elektriksiz köylerimiz vardi ve o zamanlar nüfusun çogunlugu köylerde yasiyordu. Böyle durumdaki bir ülkeden ihtilalin gölgesinde hükümet kurup, Türkiye’yi dünyaya açan bir lider oldu merhum Özal. Tabii Turgut Özal Üniversitesinin ögrencisi olmayi bir gurur olarak düsünüyorum. Rektörümüzü yakinen taniyorum, gayretlerini biliyorum. Bundan dolayi sansli bir ögrencilik sürdügünüzü düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Merhum Cumhurbaskani Turgut Özal’in yol arkadasi Zeynel Abidin Erdem ise ögrencilere nasihatte bulunarak, “Bugün Türkiye’yi yöneten ve dün yönetenlerin sandalyesine hazirlikli olun çünkü bu millet daima kendi bagrindan sizin gibi kaliteli insanlari yarin Cumhurbaskani, milletvekili, bürokrat olarak görmek ister. Sakin ola kendinize ben bunu nasil beceririm diye düsünmeyin. Sizler hepimiz için önemli bir degersiniz, yarinimizsiniz. Bir Menderes, bir Atatürk, bir Celal Bayar, bir Turgut Özal olma niteligine sahip insanlarsiniz. Üniversite ögrencileri buna hazirlikli olmalidir ve bu adimi atmalidir. Eger siz bunu böyle düsünmezseniz Türkiye’nin gelecegi karanliktir” seklinde konustu.

Programda ögrencileri selamlayan is kadini Ayse Ilicak da ögrencilere okumanin ve ülkeye hizmet etmenin çok kutsal degerler oldugunu ifade etti.

Darende Bekir Ilicak Meslek Yüksekokulu ögrencilerine esi Bekir Ilicak’in verdigi öneme deginen Ayse Ilicak, gençleri gelecegin is insanlari olarak gördügünü belirtti ve ilime ve bilime yatirimin gelecege hizmet oldugunu söyledi.



Konusmalarin ardindan açilis dersi için kürsüye çikan Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da su ana kadar birçok üniversitede seminerler verdigini belirterek, “Sizler dogru tohumlar olarak, dogru topraklarda, dogru fidanlar olarak büyüyüp dogru meyveleri verecekseniz ki bu memleket büyüyecek” dedi.

Aranan cevherin gençlerde bulundugunu da ifade eden Bozkurt, “Bu nedenle su okul, bu okul, dünya siralamasinda hangi yerde olursa olsun bütün bunlar isin sadece küçük bir bölümü. Eger sizin içinizdeki cevher isildiyorsa, gözleriniz isik saçiyorsa, eger hayat karsisinda yilmadan yürümeye devam etmeye hazirsaniz ve düstügünüz zaman yeniden kalkamaya hazirsaniz hayat size her zaman yeni olanaklar saglayacak” seklinde konustu.

Insanin hayatta her zaman karsisina en az iki yolun çiktigini ve bunlardan en kolayinin seçilmesi durumunda hep kolay sonuçlara ulasilacagini da ifade eden Bozkurt sunlari söyledi:

“Su an sizler çok sanslisiniz. Ben üniversiteye basladigimda üniversite binamizda yalnizca bir tane bilgisayar vardi. Haftalar öncesinde randevu alirdik ve bize sira gelsin de biraz çalisalim derdik. O gün bilgiye ulasmak da çok zordu. Bugün elimizin altinda internet var, dünyaya açilma sansimiz var. Artik bundan sonraki hayatimizda kendi ayaklari üzerinde durmaya hazir bireyler olarak yolcugunuz basladi.

Yani okulu bitirecegiz, sonra is bulacagiz, çalismaya baslayacagiz diye düsünmeyin aslinda hayat çoktan basladi.

Kaynak: İHA