Kuraklik Kahve Tiryakilerini De Vurdu

Dünyanin en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da kahve agaçlarinin kuraklik ve dondan zarar görmesi nedeniyle üretimi azalan kahvenin fiyati 2 ay içinde 100 liraya çikti. Isletmeciler, sorunun devam etmesi durumunda kahve krizinin yasanabilecegini belirtti.

Kuraklik Kahve Tiryakilerini De Vurdu
Tüm dünya kuraklikla mücadele ederken, iklim sartlarindaki olumsuzluk kahve üretimini de vurdu. Dünyanin en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da yüz binlerce kahve agaci, iklim krizinin yol açtigi kuraklik ve don nedeniyle zarar gördü. Bir ton kahvenin fiyati geçen sene 30 bin lirayken, bu sene 60 bin liraya yaklasti. Kilosu agustos ayinda 60 lira olan kahvenin bugünkü fiyati 100 liraya yaklasti. 100 gramlik paketlerde satilan Türk kahvesi ise son bir yil içinde 6 liradan 10 liraya yükseldi.

"Kahve lüks tüketim ürünü olmaya dogru ilerliyor"

Yaklasik 40 yildir Diyarbakir’da kahve sektöründe hizmet verdigini belirten Halil Yalaz, yeni mahsulün fazla olmamasi halinde kahve krizinin yasanabilecegini söyledi.

Yalaz, "Geçtigimiz ocak ayi itibariyla kahve fiyatlari raflarda yüzde 50 ortalamasiyla fiyat geçisleri gördü. Bu fiyat artislari 2022’nin ikinci çeyregine kadar da devam edecek gibi görünüyor. Böyle devam ederse kahve lüks tüketim ürünü olacak. Sorun tamamen kahvenin anavatanindan kaynakli bir durum oldugu için gözümüz iklim kosullarinin düzelmesi ve yeni mahsulün fazla gelmesinde. Bu süreçte bazi isletmeler kahve stoklamaya basladi ama uzun vadede kahve saklamak kahvenin bayatlamasina ve saglik açisindan zararli durumlarin olusmasina sebep olur" dedi.

Kaynak: İHA