Kooperatiflere Yeni Düzenlemeler Getiren Teklif, TBMM Sanayi Ve Ticaret Komisyonunda

Teklif sahibi AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu: 'Kooperatifçilige toplumun, tabanin talebi olmasi gerekiyor. Bu yasa teklifiyle tabanin talebini nasil bir kooperatif kültürüne dönüstürebiliriz, yayginlastirabilirizi ortaya çikarmaya çalistik' 'Çalismayi yaparken kooperatif yöneticilerinden, üyelerinden, birliklerinden görüsler aldik. Sektörün farkli gruplariyla görüstük. TBMM'de bulunan siyasi parti gruplariyla görüstük. Bütün gruplarin katkilari oldu. Bu katkilarla beraber sundugumuz metni nihai hale getirdik'

Kooperatifler Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi'nin, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonundaki görüsmelerine baslandi.

Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldiz baskanliginda toplandi.

Altunyaldiz, kökeni yüzyillar öncesine dayanan kooperatiflerin sorumluluk, esitlik, adalet, yardimlasma ve dayanisma gibi degerlerin kilavuzluk ettigi girisimler olarak diger ticari isletmelerden ayrildigini ifade etti. Kooperatiflerin dünyada 400 milyondan fazla kisiye dogrudan ve dolayli istihdam sagladigini anlatan Altunyaldiz, kooperatiflerin ekonomik büyüklügünün sadece Avrupa'da 1,5 trilyon avroyu asarken dünyanin en büyük 300 kooperatifinin toplam cirosunun ise 2 trilyon dolari astigini anlatti.

Günümüzde birçok farkli alanda faaliyet gösteren kooperatiflerin Türkiye'deki ekonomik etkilerinin de gün geçtikçe arttigini ifade eden Altunyaldiz, sürdürülebilir, rekabetçi ve serbest piyasa dinamiklerine uyumlu modern kooperatif yaklasimlarin, yerel, bölgesel ve ulusal kalkinma için itici güç oldugunun altini çizdi. Altunyaldiz, Türkiye'de kooperatifçiligin yerel, bölgesel ve ulusal kalkinma için öneminin farkinda olarak çagdas bir yapiya bürünmesi, modern dünyanin rekabetçilik düzeyine uyumlu sekilde etkinliginin artirilmasinin, hükümetin öncelikli hedefleri arasinda bulundugunu kaydetti.

- "Ekonomide önemli bir aktör"

Ilk imza sahibi olarak teklif üzerinde söz alan AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, kooperatif sisteminin ekonominin içinde önemli bir aktör oldugunu belirterek kamu yararinin saglanmasi açisindan da önemli bir denge unsuru oldugunu söyledi. Kooperatif kavraminin bu ismiyle olmasa da Osmanli'dan beri bulundugunu vurgulayan Uslu, Türkiye'de yaklasik 6 milyon üyesi bulunan kooperatif sayisinin 60 bin civarinda oldugunu kaydetti.

Uslu, kooperatif sayisi fazla olmasina ragmen üye sayisinin düsük oldugunu, kooperatifçilik kültürünün gelismedigini aktararak söyle konustu:

"Kooperatifçilige toplumun, tabanin talebi olmasi gerekiyor. Bu yasa teklifiyle tabanin talebini nasil bir kooperatif kültürüne dönüstürebiliriz, yayginlastirabilirizi ortaya çikarmaya çalistik. Çalismayi yaparken kooperatif yöneticilerinden, üyelerinden, birliklerinden görüsler aldik. Sektörün farkli gruplariyla görüstük. TBMM'de bulunan siyasi parti gruplariyla görüstük. Bütün gruplarin katkilari oldu. Bu katkilarla beraber sundugumuz metni nihai hale getirdik."

Teklifle ilgili bilgi veren Uslu, çogunlugu kadinlardan olusan ya da kadin emegini degerlendiren kooperatifler ile çogunlugu engellilerden olusan kooperatiflere pozitif ayrimcilik getirildigini, bazi ödeme mükellefiyetlerinin kaldirildigini aktardi.

Uslu, kooperatiflerin seffaflastirilmaya çalisildigini da dile getirerek bilgi sistemi kurulacagini, verilerin tutulacagi Kooperatif Bilgi Sistemi'nin Ticaret Bakanliginca uygulamaya geçirilecegini kaydetti. Bu sayede kooperatiflerin gelir gider hesaplarinin, bilanço ve denetçi raporlarinin elektronik ortamlarda görülebilecegini ifade eden Uslu, hazirun listelerine erismenin de elektronik ortamda gerçeklesebilecegini bildirdi.

Uslu, teknolojik gelismelere uygun olarak kooperatiflerin elektronik ortamda genel kurul yapabilmelerinin önünün açilacagini anlatarak ana sözlesmelerinde olmak kaydiyla kooperatiflerin genel kurullarini elektronik ortamda yapabilecegini söyledi.

Kooperatiflerin yönetim ve denetim kurulu üyelerinin nitelikli bilgiye sahip olmalari amaciyla seçildikten sonra kooperatifçilik egitimi alma zorunlulugu getirildigine isaret eden Uslu, yalnizca finansal konularin denetimiyle alakali kooperatiflerde dis denetimin olacagini aktardi.

Uslu, üst üste iki dönem yönetim kurulu üyeligi yapanlarin, aradan bir seçim dönemi geçmedikçe bu görevlerine de tekrar seçilemeyecegini bildirdi.

Komisyonda, teklif üzerinde görüsmelere devam ediliyor.
Kaynak: AA