Konya'daki 'Kadinlar Pazari' Mevsim Renklerine Büründü

Yil içinde her çesit gida ürününe ulasilabilen kapali pazar Melike Hatun Çarsisinda, üst katlardan rengarenk tezgahlari izlemek gelenlere farkli bir atmosfer sunuyor Konya Pazarcilar Odasi Baskan Vekili Murat Petek: 'Yukaridan kusbasi bakildiginda güzelligi daha iyi görünüyor. Bir de bizim tezgah dizilisimiz vitrindir. Nasil magazalarda vitrinde en güzeller sergilenirse oralar da bizim vitrinimizdir”

SERHAT ÇETINKAYA - Konya'da "Kadinlar Pazari" olarak bilinen Melike Hatun Çarsisi, yaz ve kis meyvelerinin bir arada bulunabildigi sonbahar mevsiminde rengarenk tezgahlariyla dikkati çekiyor.

Karatay ilçesinde bir asirdir canliligini koruyan çarsi, adini Hazreti Mevlana'nin kizi Melike Hatun’dan aliyor.

Kentin birçok yöresel lezzetinin bulunabildigi çarsida, zengin meyve ve sebze çesidinin yani sira bakliyattan süt ürünlerine, kirmizi ve beyaz etten kuruyemise, baharat çesitlerine kadar tüm gida ürünlerine ulasilabiliyor.

Kapali pazar konumundaki çarsinin üst kati, rengarenk tezgahlari izlemek için gelenlere farkli bir atmosfer sunuyor.

Mevlana Müzesi'yle beraber diger tarihi yapilara da yakin olan çarsiya, yerli ve yabanci turistlerin yani sira profesyonel ve amatör fotografçilar ugramadan geçmiyor.

- "Tezgahlar dizayni, dizilisiyle renk cümbüsü olusturuyor"

Konya Pazarcilar Odasi Baskan Vekili Murat Petek, AA muhabirine, Kadinlar Pazari'nin Konya'nin en eski pazarlarindan oldugunu söyledi.

Geçmiste köylerden gelen kadinlarin ürünlerini sattigi bir yer oldugu için Kadinlar Pazari denildigini belirten Petek, "Yaklasik 25 sene önce buraya yeni bir bina yapildi. Esnafi içeriye aldilar. Sabit olarak her gün kurulan pazara gelenler sebze, meyve, peynir, balik, et gibi bütün ihtiyaçlarini karsilayabiliyor. Bir de sehrin merkezinde ve uzun yillar önce kurulan bir pazar oldugu için burayi bilmeyen yok." diye konustu.

Çarsinin, kente gelen turistler ve fotografçilar tarafindan en çok ugranilan mekanlardan oldugunu kaydeden Petek, söyle konustu:

"Çarsinin ikinci üçüncü katindan çekilen fotograflar baya güzel oluyor. Gelenler orayi ziyaret edip fotograf çekiyorlar. Burasi Konya’miza da bir güzellik katiyor. Normalde insanlar pazara girdigi zaman bütün çesitleri görebiliyor ama asil güzelligi yakindan iyi seçilemiyor. Yukaridan kusbasi bakildiginda güzelligi daha iyi görünüyor. Bir de bizim tezgah dizilisimiz vitrindir. Nasil magazalarda vitrinde en güzeller sergilenirse oralar da bizim vitrinimizdir. Tezgahlarin dizayni, dizilisiyle birlikte yukaridan fotograf çekildigi zaman çok güzel bir renk cümbüsü olusuyor. O da göze hos geliyor."

- "Burasi peynirin de merkezi"

Gelenlerin çarsidan çok memnun ayrildigini dile getiren Petek, "Insanlar gida üzerine aradigi her seyi bulabiliyor. Bizim küflü peynirimiz de meshurdur. Ayni zamanda burasi peynirin de merkezi diyebiliriz. Peynirci arkadaslarimizin sayisi da çok. Müsteriler olsun ziyaretçiler olsun gelenlerin tepkileri çok güzel oluyor." dedi.

Kadin esnaf sayisinin günümüzde bir elin parmagini geçmedigini aktaran Petek söyle deva etti:

"Yillar önce bizim semt pazarlarimiza kadin saticilarimiz çok gelirdi. Su anda pazarlarda çok fazla kadin esnaf kalmadi. Genelde artik erkekler çalisiyor. Melike Hatun Çarsisina da eskiden gelen teyzelerimiz artik yok. Yazin yerli ürünler çiktiginda çevre mahallelerden gelen kadin üreticiler oluyor. Eskisi gibi yine kovalarla getirip eski gelenegi yasatarak satis yapiyorlar. Ama kapali pazar alaninda eskisi kadar kadin esnafimiz yok."
Kaynak: AA