Kizilirmak Deltasi'nda 84 Yeni Tür Kayit Altina Alindi.

SAMSUN – Birçok hayvan ve bitki türüne ek sahipligi yapan Kizilirmak Deltasi’nda aralarinda ‘saz kedisi’nin de yer aldigi 84 yeni tür kayit altina alindi.

Kizilirmak Deltasi'nda 84 Yeni Tür Kayit Altina Alindi.
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügü ile AKS Planlama ve Mühendislik sirketi kapsaminda imzalanan sözlesme kapsaminda baslatilan Kizilirmak Deltasi Arastirma Projesi’nde elde edilen verilen bugün yapilan toplanti ile duyuruldu. Proje ile Kizilirmak Deltasi Sulak Alan ve Kus Cenneti Dogal Sit Alaninin içerisinde yer alan 236 kilometre karede yapildi. Proje ile alanda biyolojik çesitliligin tespiti, endemik, nadir, nesli tehlike altinda olan tür ve habitatlarin siniflandirilmasi, bölgelemesi, tehditlerin ve korunmasina esas verilerin ortaya konmasi, koruma ve kullanma ilkelerinin belirlenmesi ve etkin yönetimini saglamak üzere karar vericilere yol gösterilmesi amaçlaniyor.

Proje kapsaminda alana iliskin biyolojik çesitlilik envanterinin belirlenmesi, Kus Direktifi, Habitat Direktifi, Bern Sözlesmesi ve Dünya Doga Koruma Birligi (IUCN) dogrultusunda bölgedeki tür ve habitatlarin belirlenmesi, EUNIS siniflanmasina göre habitatlarin siniflandirilmasi, bu kriterler göz önüne alinarak mevcut tedbirlerin ve koruma önlemlerinin alinmasi ve ortaya çikan sonuçlarin benzer alanlarla karsilastirma analizinin yapilmasi amaçlaniyor.

Kizilirmak Deltasi Arastirma Projesi’nin sonuç toplantisi bugün Samsun’daki özel bir otelde yapildi. Programin basina söz alan Samsun Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Ömer Bolat, Kizilirmak Deltasi’nin sadece Samsun için degil Türkiye için büyük bir öneme sahip oldugunu söyledi.

Daha sonra söz alan Kizilirmak Deltasi Alan Baskani Doç. Dr. Mustafa Güler alan ve türler hakkinda sunum gerçeklestirdi.

“Kizilirmak Deltasi’nda 84 yeni tür kayit altina alindi”

Tamamlanma asamasina gelen Kizilirmak Deltasi Arastirma Projesi hakkinda bilgi veren Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ali Uzun, “Yapilan son çalisma neticesinde alanda 577 bitki türü var. Bunlardan 10 tanesi alanla ilgili yeni kayit olarak dikkat çekti. Bu proje kapsaminda tespit edildi. Alanda 66 balik türü var. Tatli su ve denizel balik olmak üzere bu balik türlerinden 5’i de alanda yeni kaydedildi. Bu balik türlerinin alandaki varliklari da bu proje ile tespit edildi. 260 adet de kus türü tespit edildi. Bu türlere birkaç yeni tür daha kayit edilecek. 549 omurgasiz türü var. Omurgasizlar bir derya. Oldukça genis bir sahada yer aliyorlar. Teshisi ve sistematik zorluklar nedeniyle çok mesakkatli bir mecra. Yapilan çalisan neticesinde 67 yeni omurgasiz türünü de burada kayit altina aldik. Alanda ayrica 32 memeli türümüz mevcut. ‘Saz kedisi’ni de alanda gördük ama kayitlandiramadik. Süpheli olarak da saz kedisini listemize ekledik. 23 herptin (sürüngen-amfibi) türü kayit altina alindi. Bunlardan da 1 tanesi proje kapsaminda yeni tür olarak kayitlara geçti. Öte yandan 510 fitoplankton türü kayit altina alinda. Toplamda 2 bin 117 türümüz (takson) kayit altina alindi. Bunlardan 84’ü yeni kayit kapsaminda alanda örtü listesine eklendi. 8’i ana olmak üzere 28 alt habitat tipi tespit edilmis oldu” dedi.



“Kizilirmak Deltasi dogal bir maden ve zenginligimiz”

Projenin önemine deginen Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdür Yardimcisi Nuri Kunt, “2 yil önce baslattigimiz biyoçesitlilik çalismasi sonucunda hocalarimiz alanda 2 yillik bir çalisma gerçeklestirdiler. Alandaki dogal sit çalismalari da tamamlanmis oldu. Deltanin korunmasiyla ilgili bazi kisitlamalar da getirilmis oldu. Alanda ayrica sosyoekonomik çalismalar da baslayacak. Nasil yeralti madenlerimiz varsa burasi da dogal bir maden ve zenginligimiz. Çünkü bu alana geldiginizde birçok endemik türü çok kisa bir sürede görüp, fotograflayabilirsiniz. Elimizdeki bu zenginligin önemini bilmemiz gerekiyor. UNESCO süreci tamamlandiktan sonra da tüm dünyaya taniminin saglanmasi gerekiyor. Bunu da hep birlikte yagacagiz. Burada yasayan bazi vatandaslarimizi da sosyoekonomik çalisma çerçevesinde onlara katki saglayarak sizlerin fikirleri alinarak projeler ortaya konarak bunlari da saglamis olacagiz. Projede emegi geçen tüm hocalarimiza ve herkese ayri ayri tesekkür ediyorum” diye konustu.

Öte yandan sonuç toplantisinin ilk gününe programa Samsun Vali Yardimcisi Ibrahim Civelek, 19 Mayis Belediye Baskani Osman Topaloglu ve davetliler de katildi.

3 gün sürecek projede birçok arastirma görevlisi ve uzman alan hakkindaki izlenim ve raporlarini kamuoyu ile paylasacaklar.
Kaynak: İHA