Kafkas Arisi Gen Merkezi Müdürlügü'nde Iki Yilda 446 Bal Analizi Yapildi

Ardahan’da bal analizinin yani sira ari sagligi ve ari ürünleri AR-GE çalismalarinin yapildigi Kafkas Arisi Üretim, Egitim ve Gen Merkezi Müdürlügü’nde iki yilda 446 bal analizi yapildi.

Kafkas Arisi Gen Merkezi Müdürlügü'nde Iki Yilda 446 Bal Analizi Yapildi
Kafkas Arisi Üretim, Egitim ve Gen Merkezi Müdürü Sinan Aydin, gazetecilere yaptigi açiklamada, müdürlük bünyesindeki laboratuvarda bal analizinin yaninda tüm ari ürünlerinin ve Kafkas ari irkinin morfolojik özelliklerinin incelendigini belirtti.

Aydin, ”Kafkas Arisi Üretim, Egitim ve Gen Merkezi Müdürlügü olarak Ardahan bali ile birlikte bu bölgede üretilen tüm ballarin kalite kriterlerini ortaya koymak, üreticinin ürettigi balin, ne ürettigini, standardini ve kalitesini bilmesi açisindan ari sagligi ve ürünleri, bal analizi yapan laboratuvarimiz iki yildir hizmet vermekte. Bu iki yil zarfinda toplamda 446 adet bal analizi yapildi ve sahiplerine raporlandirilarak teslim edildi. Ardahan balinin gerçek degeri, kalite degerleri standardi ortaya konularak Ardahan balinin gerek bölgede, gerekse de ülkemiz genelinde kalitesi ortaya konularak hak ettigi yeri almasi amaçlandi. Laboratuvarimizda ayrica ari ürünleri, bal disinda propolis, apilarnil gibi diger ari ürünlerinin de analiz ve AR-GE çalismalari devam ediyor. Son yillarda gerek iklim, gerekse diger kosullardan dolayi bal veriminin az olmasi sebebiyle basta ari zehri, apilarnil gibi ürünlerin de kalite çalismalari, AR-GE çalismalari yapilarak üreticilerin bu noktada eksiklerini görmelerini sagliyoruz. Dolayisiyla onlara daha saglikli yöntemler önererek ürettikleri ürünlerin kalite standartlarini artiriyoruz. Cografi isaret tescilli Ardahan bali ile birlikte tüm diger ballarin analizleri kurumumuz tarafindan yapilmaktadir. Analiz laboratuvarimiz bölge illerine de hitap etmekte ve çevre illerden de bal analizi için aricilarimiz gelmektedir” dedi.

Kaynak: İHA