Irak'taki Sii Siyasi Liderler, Sadr Hareketi'nin Kazandigi Seçimin Sonuçlarini Kabul Etmediklerini Açikladi

Irak’ta Sii siyasi liderler, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’in kazanani oldugu seçim sonuçlarini kabul etmediklerini duyurdu.

Bagdat’ta Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri’nin evinde toplanan eski Basbakanlardan Nuri el-Maliki ve Haydar el-Ibadi ile Hasdi Sabi Baskani Falih Feyyad ve Ulusal Hikmet Akimi lideri Ammar el-Hekim, seçim sonuçlarini degerlendirdi.

Toplanti sonrasi yayinlanan açiklamada, "Açiklanan nihai olmayan seçim sonuçlarini daha önce kabul etmedigimizi duyurmustuk. Son iki günde seçim sonuçlarinin açiklanmasi noktasinda yasanan kaosu ve gerçeklerin açik sekilde ilan edilmemesinden dolayi Yüksek Seçim Komiserligi’ne karsi güvenimiz sarsildi. Dolayisiyla seçim sonuçlarini bu sekliyle tekrar reddettigimizi duyuyoruz. Bu sonuçlarin kabul edilmesi, toplumsal barisi tehlikeye atacak." denildi.

Irak’ta 10 Ekim’de yapilan erken genel seçimlerde nihai olmayan sonuçlara göre, Sii lider Mukteda es-Sadr'a bagli Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclis'e 73 vekil gönderdi.

Meclis'in ikinci büyük grubunun ise 38 sandalyeyle eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin (Sünni) liderlik ettigi Takaddum Partisi oldugu belirtildi.

Eski Basbakan Nuri el-Maliki'nin Kanun Devleti Koalisyonu da 37 vekille üçüncü sirada yer aldi.

Iran’a yakin Fetih Koalisyonu ise 14 sandalye elde ederken, Hekim ve Ibadi’nin olusturdugu ittifak ise 4 sandalye elde edebildi.

Sadr disindaki Sii siyasi liderler, sonuçlarla oynandigini ve seçime hile karistirildigini iddia ediyor.

Irak Yüksek Seçim Komiserligi, kesin sonuçlari henüz açiklamadi.

Irak'ta 2003 yilindan bu yana besincisi yapilan seçimlerin, yüzde 41'le en düsük katilim oranina sahip seçim oldugu ifade edildi.

Kaynak: AA