IMF Açiklamasi Maliye Politikasi Degisen Kosullara Uyum Saglamali

Uluslararasi Para Fonu'nun Mali Izleme Raporu'nda; salginin esitsizlik, yoksulluk ve kamu maliyesi üzerinde kalici iz birakacagina da dikkat çekildi.

Uluslararasi Para Fonu (IMF), kamu borcu rekor seviyelere yükseldikçe ülkelerin maliye politikalarini kendi kosullarina göre ayarlamalari gerektigini bildirdi.

IMF, Mali Izleme Raporu'nun Ekim 2021 sayisini "Kamu Maliyesinin Kredibilitesinin Güçlendirilmesi" basligiyla yayimladi.

Raporda, maliye politikasinin hala Kovid-19 salgininin etkilerine müdahalenin anahtari olmaya devam ettigine isaret edilerek, asilama, virüs ve varyantlari arasindaki etkilesimin ileriye dönük belirsizligin artmasina katkida bulunan faktörler arasinda oldugu aktarildi.

Salginin esitsizlik, yoksulluk ve kamu maliyesi üzerinde kalici iz birakacagina vurgu yapilan raporda, "Bu nedenle, maliye politikasinin degisen kosullara uyum saglamasi gerekiyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, birçok gelismis ekonomide maliye politikasinin destekleyici olmaya devam ettigine dikkat çekilerek, yesil dönüsüm, dijital dönüsüm ve diger uzun vadeli yatirimlar yoluyla ekonomileri güçlendirmeye dogru kaydigi ifade edildi.

- Bütçe açiklari salgin öncesi seviyelerin oldukça üzerinde

Avrupa Birligi (AB) ve ABD tarafindan açiklanan büyük mali paketlerin 2021 ile 2026 arasinda küresel gayrisafi yurtiçi hasilaya (GSYH) kümülatif olarak 4,6 trilyon dolarlik katki saglayabilecegine isaret edilen raporda, 2022 için gelecek ulusal bütçelerle ilave önlemlerin beklendigi aktarildi.

Raporda, gelismekte olan piyasalarda ve düsük gelirli gelismekte olan ülkelerde ise asilarin azligi nedeniyle büyümenin geride kaldigi ve hükümetlerin harcamalarini salgin ile ilgili önceliklere kaydirdigi belirtilerek, "Yüksek faiz oranlari ve düsük hükümet gelirleri, düsük gelirli gelismekte olan ülkelerin mali destek saglama ve borçlarini ödeme kapasitesini zorladi." ifadesi kullanildi.

Genel olarak maliye politikasinin destekleyici olmaya devam ettigi belirtilen raporda, bütçe açiklarinin ise özellikle gelismis ekonomilerde salgin öncesi seviyelerin oldukça üzerinde oldugu kaydedildi.

Raporda, açiklarin 2022'de yaklasik yüzde 3 puan daha azalacagi ve 2026'ya kadar salgin öncesi seviyelerine geri döneceginin tahmin edildigi bildirildi.

- Mali görünüme iliskin riskler yüksek

Salginla birlikte 2020'de küresel borçlarin yüzde 14 artarak 226 trilyon dolar gibi rekor bir seviyeye ulastigi belirtilen raporda, kamu borcunun halihazirda 88 trilyon dolar ile GSYH'nin yüzde 100'üne yakin bir degerde oldugu, 2026'ya kadar azalmasinin beklendigi kaydedildi.

Raporda, birçok düsük gelirli gelismekte olan ülkenin daha fazla uluslararasi yardima ve bazi durumlarda borçlarin yeniden yapilandirilmasina ihtiyaç duymasinin muhtemel oldugu ifade edildi.

Mali görünüme iliskin risklerin yüksek olduguna dikkat çekilen raporda, özellikle gelismekte olan piyasalar ve düsük gelirli gelismekte olan ülkelerde asi üretiminin ve dagitiminin ölçeklendirilmesinin küresel ekonomiye daha fazla zarar verilmesini sinirlayacagi aktarildi.

Raporda, maliye politikasini toparlanmanin döngüsüne ve hizina göre ayarlamanin çok önemli olacagi vurgulanarak, "Özel talep beklenenden daha hizli toparlanirsa, küresel toparlanmayi bozabilecek faiz oranlarindaki ani bir artis riskini azaltacagindan, maliye politikasi sikilastirilmalidir." ifadesine yer verildi.

IMF'nin raporunda, hükümetlerin maliye politikalarinin güvenilirligini güçlendirmeleri gerektigi de kaydedildi.
Kaynak: AA