Hastanede Kovid-19 Tedavisi Gören Gençten Yasitlarina 'Asi Olun' Çagrisi

16 yasindaki hasta Süleyman Ata Kutal: 'Özel nedenlerden dolayi asi olmayi erteledim. Bana bir sey olmaz diyerek ilerliyordum. Ama gerçekten bir sey oluyormus. Ailelerimizi ve yakinlarimizi korumak adina mutlaka herkesin asi olmasi gerekiyor' 'Bilgisayara virüs girdigi zaman bilgileri yavas yavas ele geçirir. O sekilde önce kemik agrisi, akcigerler ve sonra koku alamiyorsunuz. Böylelikle virüs vücudunuzu ele geçirmis oluyor'

TEZCAN EKIZLER - Izmir'de yeni tip koronavirüs teshisi konulan ve hastanedeki tedavinin ardindan sagligina kavusan 16 yasindaki Süleyman Ata Kutal, asi pismanligi yasadigini belirterek gençlere asilarini olma tavsiyesinde bulundu.

Buca ilçesinde yasayan 11. sinif ögrencisi Kutal'in, yasadigi agri ve ates sikayetlerinin ardindan 13 Eylül'de yaptirilan Kovid-19 testi pozitif çikti.

Bir süre evde istirahat eden Kutal, nefes darligi sikayetinin artmasinin ardindan yakinlari tarafindan Saglik Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Izmir Tepecik Egitim ve Arastirma Hastanesi'ne götürüldü.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Dilek Yilmaz Çiftdogan tarafindan muayene edilen Kutal'in asi olmadigi belirlendi.

Kovid-19 Servisi'nde 10 gündür solunum ve destek tedavisi uygulanan Kutal, sagligina kavusmasinin ardindan taburcu edildi.

Süleyman Ata Kutal, AA muhabirine, Kovid-19'un çok zor bir hastalik oldugunu yasayarak ögrendigini söyledi.

Hastalik sürecinin çok zor geçtigini anlatan Kutal, sunlari kaydetti:

"Nefes almakta ve yürümekte güçlük çektim. Hep uyku durumundaydim. Bu hastaliktan dolayi hastanede yatacagimi hiç düsünmüyordum. Kovid-19 olsam bile kolay bir seklide geçiririm diye düsünmüstüm. Ama öyle olmadi. Bu hastaligi gençlerin anlayacagi dilden anlatacak olursam, bilgisayara virüs girdigi zaman bilgisayardaki bilgileri yavas yavas ele geçirir. O sekilde önce kemik agrisi, akcigerler ve sonra koku alamiyorsunuz. Böylelikle virüs vücudunuzu ele geçirmis oluyor."

Kutal, hastanede tedavi görürken saglik çalisanlarinin verdigi mücadeleye yasayarak sahitlik ettigini aktardi.

Kovid-19 salginiyla mücadelede asilanmanin çok önemli oldugunu anlatan Kutal, "Özel nedenlerden dolayi asi olmayi erteledim. O günlerde olacaktim. Halsizlik sikayetim baslayinca yaptirdigim testle Kovid-19 oldugumu ögrendim. Bana bir sey olmaz diyerek ilerliyordum. Ama gerçekten bir sey oluyormus. Ailelerimizi ve yakinlarimizi korumak adina mutlaka herkesin asi olmasi gerekiyor. Süremin dolmasinin ardindan asi olacagim." dedi.

- "12 yas ve üzeri her bireyin asi olmasini öneriyorum"

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Dilek Yilmaz Çiftdogan ise Kovid-19'un salginin ilk dönemlerine göre çocuklarda daha çok görülmeye baslandigini söyledi.

Çocuklarin Kovid-19 sürecini yetiskinlere göre daha rahat geçirdigini anlatan Çiftdogan, sunlari kaydetti:

"Toplumsal bagisiklama için asilanma çok önemli. Asilara kolay ulasan ülkelerde eriskin asilanma tamamlandi. Artik okul çagi ve çocuk asilanmalari basladi. Hala birçok ülkede asi temininde sorunlar çektigini biliyoruz. Ülkemizde de 5 Eylül 2021 tarihinden itibaren Saglik Bakanligi 12 yas ve üzerindeki tüm bireylere asi hakki tanidi. Klinik deneyimlerimize dayanarak söyleyebilirim ki asisini olmus bireyler bu hastaligi geçirse bile ya hiçbir bulgu olmadan ya da çok hafif klinik bulgularla geçiriyorlar. Yatis oranlarimiz düsük oluyor. Anne ve babalara 12 yas ve üzeri çocuklarinin asilarini ihmal etmemelerini öneriyorum."

Kaynak: AA