GAIB Koordinatör Baskani Kileci, Ekonomi Zirvesi'nde Konustu Açiklamasi

Gaziantep’te düzenlenen Ekonomi Zirvesi’nde konusan Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, ihracatta elde edilen basarinin sürekliliginin saglanmasi için daha dogru, çevreci ve uluslararasi standartlarda üretim yapmak gerektigini söyledi.

GAIB Koordinatör Baskani Kileci, Ekonomi Zirvesi'nde Konustu Açiklamasi
Ulasal bir gazete tarafindan Gaziantep’te düzenlenen Ekonomi Zirvesinde Gaziantep ekonomisi masaya yatirildi. Divan Otel’de gerçeklestirilen zirve kapsaminda düzenlenen panelin moderatörlügünü Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazari Noyan Dogan yapti. Panele konusmaci olarak katilan Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Koordinatör Baskani Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep’in ihracattaki basarisini ve pandeminin ihracat üzerindeki etkilerini anlatti.

’’Panige katilmadan mücadele ettik’’

GAIB Koordinatör Baskani Kileci, Gaziantep’in pandemi sürecini basari ile yönettigini belirterek, "Pandemi basladiginda tüm dünyada bir panik havasi yasandi. Gaziantepli sanayici ve ihracatçilar ise asla panige kapilmadan, süreci basari ile yönetti" dedi.

Kileci, “Çünkü bu sehir tarih boyunca hiçbir seyi kolay elde etmemistir. Tarih boyunca tüm dünyanin gözünün üzerinde oldugu, üzerinde hesaplarin yapildigi bir cografyada yasiyoruz. Eger sorunlar karsisinda dirayetli, çaliskan ve hirsli degilseniz, çözüme odaklanamiyorsaniz ayakta duramazsiniz. Sistem sizi disari atar. Her türlü zorlukla nasil mücadele edecegini bilen bir toplum oldugumuz için bu problemi kazanca çevirmeyi bildik. Bu basarida Gaziantep’in üretim çesitliliginin büyük önemi var. Hemen her alanda üretimde söz sahibiyiz’’ seklinde konustu.

’’Ihracatta 10 milyar dolar hedefini yakaladik’’

Baskan Kileci, konusmasinda pandemiye ragmen ihracat hedeflerini yakaladiklarini belirterek ’’Biz pandemiden sansli çiktik. Bizim yüzde 30 civarinda ihracat artisimiz var. Bu Türkiye ortalamasinin yaklasik 2,5 katidir. Su an itibariyle son 365 günlük ihracatimiz 9,8 milyar dolari buldu. Yilsonuna kadar eger bir olaganüstü durum yasanmazsa 10 milyar dolari rahatlikla geçecegiz. Ürün, sektör ve pazar çesitliligimiz ihracat artisindaki en büyük etkendir. Pandemi öncesi bizim en iyi pazarimiz Orta Dogu ülkeleriydi. Ama yasanan konjonktürel problemlerden dolayi pazardaki payimizi büyük ölçüde kaybettik. En büyük pazarimizi kaybederken, ihracatimizi artirmayi basardik. Çünkü yeni pazarlar bulmak için hiç olmadigimiz yerlere gittik ya da zayif oldugumuz pazarlara agirlik verdik. En önemli konu bu basarinin sürdürülebilir olmasi. Daha dogru, çevreci, uluslararasi standartlara uyan üretim yapmamiz gerek’’ dedi.

’’Müfredat ve tesvikler gözden geçirilmeli’’

Egitim müfredati ve tesvikler konusunda da degerlendirme yapan Kileci, “Bu arada konusmamiz gereken iki önemli konu daha var. Birincisi; egitim müfredatini günümüz ihtiyaçlarina göre tamamen degistirmek gerek. Ikincisi de tüm tesvikler gözden geçirilmeli. Bölgesel, sektörel ve cografi sartlara göre kümelenmeler olusturulup, bölge insaninin dinamiklerine göre o bölgenin desteklenmesi gerek. Her yerde her sektörün olmasina gerek yok. Ama belli bölgelerde belli sektörleri desteklemek gerek’’ Ifadeleri kullandi.

’’Nehir, demir ve deniz yolu çok önemli’’

Nehir, demir ve deniz yolu tasimaciligi konularinda da konusan Kileci, “Pandemi döneminde lojistigin önemi daha da ortaya çikti. Bu alanda global krizler yasandi. Biz ülke olarak önümüzdeki süreçte nehir yolu, deniz yolu ve demir yolu tasimaciligina agirlik vermek zorundayiz. Mesela nehir yolundan hiç faydalanmiyoruz. Bu konuda dünyada çok basarili örnekler var. Kamu eliyle olmuyorsa da özel sektör desteklenerek lojistikte avantajli bir konuma gelmek gerek. Çünkü artik 5 bin kilometre boyunca tir sirtinda ürün tasimak günümüz gerçekleri ile bagdasmiyor’’ diye konustu.

Gaziantep ekonomisinin ve yatirimlarinin ele alindigi Ekonomi Zirvesine Gaziantep Valisi Davut Gül, OSB Baskani Cengiz Simsek ile çok sayida sanayici ve is adami da katildi.

Zirve kapsamindaki panelde GAIB Baskani Kileci’nin yaninda, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Gaziantep Sanayi Odasi Baskani Adnan Ünverdi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Iktisat Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Yildiz Özkök ve Türkiye Genç Is Insanlari Dernegi Genel Baskani Nilüfer Çevikel konusmaci olarak katildi
Kaynak: İHA