Filistin Disisleri Bakanligi Açiklamasi UNESCO'nun Paris'teki Yürütme Konseyi Filistin Lehine Iki Karar Aldi

Filistin Disisleri Bakanligi, UNESCO'nun Paris'teki Yürütme Konseyi'nin 212. Oturumu'nda Filistin lehine iki karar aldigini duyurdu.

Filistin Disisleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, "isgal altindaki Filistin" ile "kültür ve egitim kurumlari" seklindeki iki kararin örgütün Yürütme Konseyi üyeleri tarafindan oybirligiyle alindigi belirtildi.

Alinan iki kararin Dogu Kudüs'ün isgal altindaki sehir statüsünü teyit ettigi belirtilen açiklamada, bu kararlarla "isgalci güç Israil'in mukaddes sehirde aldigi tedbirlerin geçersizligine ve derhal iptal edilmesi gerektigine" isaret edildi.

Açiklamada, UNESCO'nun, Israil'in Dogu Kudüs'te devam eden yasadisi tünel kazma proje ve politikalarina son vermesini, Eski Sehir'in kültürel yapisi ile Filistinlilerin ibadet hakkinin korunmasini talep ettigi kaydedildi.

UNESCO Yürütme Konseyi'nin 212. Oturumu'nda alinan kararlari memnuniyetle karsilayan Filistin yönetimi, uluslararasi toplumu, üç semavi dinin merkezi olan Kudüs'ün tahrip edilmesini engellemeye çagirdi.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 bine yakin Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Kaynak: AA