FETÖ'nün 'Ankara Bölge Sorumlusu' Oldugu Iddiasiyla Yargilanan Sükrü Yildirir'a Tahliye

Mahkeme, tahliyesine karar verdigi Yildirir hakkinda 'ev hapsi' ve 'yurt disina çikis yasagi'ndan olusan adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasina hükmetti.

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) sözde "Ankara bölge sorumlusu" oldugu iddiasiyla "silahli terör örgütü yöneticiligi" suçundan yargilanan Sükrü Yildirir, adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliye edildi.

Istanbul 24. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya sanik Sükrü Yildirir, tutuklu bulundugu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile katildi.

Durusmada, daha önce alinan ara karar geregi tanik olarak dinlenilmesine karar verilen ve baska bir FETÖ davasinda yargilandigi belirtilen tutuklu sanik Orhan Inandi'nin, bulundugu cezaevinden kurulan SEGBIS baglantisiyla bilgisine basvuruldu.

Emniyette verdigi ifadede sanik Sükrü Yildirir ile ilgili, "Istanbul Besiktas bölge imami oldugunu biliyorum" dedigi hatirlatilan ve sanigi teshis etmesi istenen tanik Inandi, "Sanigi buradan çikaramadim. Söyledigim seyi de hatirlamiyorum. Ifademi iskence altinda verdim. Böyle bir ismi de hatirlamiyorum. FETÖ'yü de hizmet hareketi olarak biliyorum, terör örgütü olarak kabul etmiyorum." dedi.

Tutuklu sanik Sükrü Yildirir ise tahliyesini talep etti.

Durusmada görüsü sorulan cumhuriyet savcisi, sanigin, mevcut delil durumu, ByLock kullandigina iliskin tespitler, kaçma süphesi ve örgüt içindeki konumu geregi tutukluluk halinin devamina karar verilmesini talep etti.

Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, sanigin, "ev hapsi" ve "yurt disina çikis yasagi"ndan olusan adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyesine hükmetti.

Durusma ertelendi.

- Etkin pismanlik kapsaminda bilgiler vermisti

Hakkinda dava açildiktan sonra etkin pismanlik hükümlerinden yararlanmak için itirafçi olan ve FETÖ'nün sözde ''Ankara bölge sorumlusu" oldugu belirtilen Sükrü Yildirir, savcilik ifadesinde, yüzlerce FETÖ mensubundan bahsetmis ve örgütün gizli toplantilariyla ilgili bilgiler vermisti.

Sanik hakkinda hazirlanan iddianamede, Yildirir'in, zamanla yükseldigi örgütün hiyerarsik yapisi içerisinde örgütün amaca uygun isleyisini saglayan, Iç Anadolu Bölgesi'ndeki örgüt sorumlularina görev veren ve genel stratejiyi belirleyen bir konumda oldugu belirtiliyor.

Örgütün Türkiye'yi 5 bölgeye ayirdigi degerlendirildiginde, sanigin bölge sorumlulugu statüsünün, örgüt içerisinde ''ülke imami'' olarak degerlendirilmesi gerektigi ve bu haliyle sanigin "FETÖ yöneticiligi" suçunu islediginin anlasildigi degerlendirmesi yapilan iddianamede, hakkinda kamu davasi açildiktan sonra savciliga basvuran sanigin etkin pismanlik hükümlerinden faydalanma talebinin mahkemede tartisilmasi gerektigi kaydediliyor.

Sanigin ByLock kullandiginin tespit edilmesi üzerine sadece arkadas listesinde ekli bulunan bir kisim sahislarin isimlerini beyan ettigi, bir kisim sahislar ve ID kullanicilariyla yazismasi olmasina ragmen bunlari tanimadigini söyledigi ve bu sahislarin konumlari, faaliyetleri hakkinda beyanda bulunmadigi aktarilan iddianamede, sanigin kimi örgüt üyelerinin isimlerini veya bulundugu görevleriyle ilgili eylemlerini gizledigi, ayrica kendi eylemleri hakkinda elde edilen mevcut deliller haricinde bilgi vermedigi hususlarinin göz önüne alinmasi gerektigi anlatiliyor.

Yildirir'in, örgüt faaliyetleri çerçevesinde islenen suçlarla ilgili yaptigi görevlerin dikkate alinmasi gerektigi de belirtilerek, sanikla ilgili, "konumuyla uyumlu, samimi, yeterli ve faydali bilgi vermedigi, bundan dolayi etkin pismanlik gösterdiginden söz edilemeyecegi ve hakkinda etkin pismanlik hükümlerinin uygulanma imkani bulunmadigi" ifadeleri kullaniliyor.

Iddianamede, sanik Yildirir'in "silahli terör örgütü yöneticiligi" suçundan 15 yildan 22,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Kaynak: AA