Fed Tutanaklari, Varlik Alimlarinin Azaltilmasina Kasim Veya Aralikta Baslanabilecegine Isaret Etti

ABD Merkez Bankasi 2122 Eylül'de düzenlenen Federal Açik Piyasa Komitesi toplantisinin tutanaklarini yayimladi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) son toplantisina ait tutanaklar, varlik alimlarini azaltma sürecinin kasim veya aralik ortasinda baslayabilecegini ortaya koydu.

Fed, Federal Açik Piyasa Komitesinin (FOMC) 21-22 Eylül'de düzenlenen toplantisina iliskin tutanaklari yayimladi.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 araliginda sabit tutuldugu son toplantinin tutanaklari, Fed'in hedeflerine ulasmaya yaklastiginin ve yakinda varlik alimlarinin hizini azaltarak para politikasini normallestirmeye baslayabileceginin sinyalini verdi.

Varlik alimlarinda ilimli bir politika degisikliginin faiz orani politikasi hakkinda dogrudan bir sinyal amaci tasimayacaginin yinelendigi tutanaklarda, faiz oranlarinin artirilmasi için gereken kosullarin farkli oldugu ifade edildi.

Tutanaklarda, Fed yetkililerinin ekonomik toparlanmanin genel olarak yolunda gitmesi sartiyla gelecek yilin ortalarinda sona erecek kademeli bir daralma sürecinin uygun olabilecegini degerlendirdigi aktarildi.

- Bazi Fed yetkilileri enflasyonun 2022'de yüksek seviyelerde kalmasini bekliyor

Fed'in tutanaklarinda, "Üyeler, bir sonraki toplantida alimlarin azaltilmasina baslama karari alinmasi halinde, azaltma sürecinin kasim veya aralik ortasinda aylik satin alma takvimleriyle baslayabilecegini kaydetti." ifadesi yer aldi.

Toplantidaki bazi Fed yetkililerinin mevcut enflasyon baskilarinin tahmin edilenden daha uzun sürebilecegi endisesini de dile getirdigine isaret edilen tutanaklarda, üyelerin çogunun arz kesintileri ve is gücü sikintisinin daha uzun sürebilecegini, enflasyon risklerinin yukari yönlü oldugunu ve bunun fiyatlar ile ücretler üzerinde varsayilandan daha büyük ve kalici etkilerinin olabilecegini belirttigi kaydedildi.

Tutanaklarda, "Üyelerden bazilari, yukari yönlü risklerle birlikte 2022'de enflasyonun yüksek kalmaya devam edecegini düsünüyor." bilgisi de paylasildi.

Birkaç üyenin enflasyon için asagi yönlü risklerin oldugunu belirttigine deginilen tutanaklarda, Fed yetkililerinin çogunun mevcut fiyat artislarinin geçici oldugu görüsünü sürdürdügü bildirildi.
Kaynak: AA