Eski Nissan Üst Yöneticisi Ghosn, Japonya'dan Neden Kaçtigini Anlatti Açiklamasi

'Yüzde 99,4 hüküm giyme orani bulunan bir ülkede kendimi savunamayacagimi anladim'.

Eski Nissan Üst Yöneticisi Lübnan asilli Carlos Ghosn, "yüzde 99,4 hüküm giyme orani bulunan bir ülkede kendisini savunamayacagi" için ev hapsinde tutuldugu Japonya'dan Lübnan'a kaçtigini söyledi.

Lübnan'da yasayan ve Uluslararasi Kriminal Polis Teskilatinin (Interpol) arananlar listesinde yer alan eski Nissan Üst Yöneticisi Ghosn, Japonya'da kamu yayincisi NHK'ye verdigi röportajda, kaçis sürecini anlatti.

Ghosn, Aralik 2019'da yasa disi olarak Japonya'dan kaçis nedenini, "mahkemeyi hiçbir sekilde kazanma sansinin olmamasina" bagladi.

"Yüzde 99,4 hüküm giyme orani bulunan bir ülkede kendimi savunamayacagimi anladim." diyen Ghosn, hem kendisine hem ailesine "sikintilar çektirildigini" belirterek, kendisini savunmanin "tek yolunun Japonya'yi terk etmek" oldugunu kaydetti.

Ghosn, kaçis gecesinin en kritik safhalarini, özel jete getirilmeden önce kendisinin kutu içerisinde tasinmasi ve "yakinda Japonya'dan ayrilacagi" bilgisini edinmesi oldugunu söyledi.

Kutunun x-ray cihazina girmemesini "talih" olarak nitelendiren Ghosn, Japon otoritelerinden, sorusturma materyallerini Lübnan otoritelerine iletmelerini istedi.

Ghosn, Japon otoritelerin, Nissan ile kendi aralarindaki komplonun ortaya çikmasindan korktugu için dosyalari paylasmadigini savundu.

Lübnan'da mutlu bir hayat sürdürdügü dile getiren Ghosn, "Mutlu ve mesgulüm, sevdigim isi yaprak hayatimi sürdürüyorum. Gönüllü olarak üniversitede is stratejileri dersleri veriyor, kitap yaziyorum. Lübnanli olmaktan gurur duyuyorum, halkim da beni destekliyor." ifadelerini kullandi.

- Kasim 2018'de gözaltina alinmisti

Eski Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'in Yönetim Kurulu Baskani da olan Ghosn, yillik kazancini düsük gösterdigi ve kisisel yatirimlarindan dogan zararlari sirketine ödettigi gerekçesiyle "mali usulsüzlük" ve "görevini kötüye kullanma" suçlamalariyla 19 Kasim 2018'de Japonya'da gözaltina alinmisti.

Bir süre gözaltinda kaldiktan sonra kefaletle serbest birakilan Ghosn, adli kontrol altinda tutuldugu Japonya'dan 31 Aralik 2019'da özel uçakla Istanbul üzerinden Lübnan'a kaçmisti.

Lübnan asilli is insaninin, evine konser vermeye gelen müzik grubunun ses sistemlerinin tasindigi büyük kutunun içinde Japonya'dan kaçtigi iddia edilmisti.

Interpol, 2 Ocak'ta Japon hükümetinin talebi üzerine sartli serbestlik kosullarini ihlal eden Ghosn hakkinda "kirmizi bülten" uyarisi yayimlamis, bu bülten kaydinin 6 Ocak'ta resmi makamlara ulastigi bildirilmisti.
Kaynak: AA