En Yasli Van Kedisi 'Pasa' 14 Yasina Girdi

Van kedi evi villasinda özenle bakilan ve damizlikta kullanilan ’Pasa’ isimli orijinal Van kedisi, 14 yasina girdi.

En Yasli Van Kedisi 'Pasa' 14 Yasina Girdi
Türkiye’de milli irk olarak tescillenen ve ünü sinirlari asip dünyaya yayilan Van kedilerinin neslinin devami için çalismalar özverili bir sekilde devam ediyor. Cana yakinligi, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüsü, tilki kuyruguna benzeyen uzun ve kabarik kuyrugu, degisik göz renkleri ve suya düskünlügüyle kentin en önemli degerlerinden olan Van kedileri özenle bakildigi için uzun ömürlü oluyor. Özellikle aslan yürüyüsüyle dikkat çeken ‘Pasa’, 14 yasina girerek kedi evinin en yasli kedisi oldu.

IHA muhabirine konusan YYÜ Van Kedisi Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, kedilerin ortalama yasinin 9-10 yas oldugunu belirtti.

Kedilerinin uzun yasamasinin bakimla iliskili oldugunu ifade eden Merkez Müdürü Prof. Dr. Kaya, “Bu kediler 20 yasina kadar da yasayabiliyor. Bu yüzden kedilere özenle bakiliyor. Çünkü koruma altinda bir irki temsil ediyoruz. Buradaki kediler ne kadar uzun yasarsa bizler de o derece mutlu oluyoruz. Özellikle damizlikta kullandigimiz bu kedilerden uzun süre yavru alama imkani doguyor. Bu yüzden buradaki hayvanlarda 14 yas ve daha yukarisini görmek mümkündür” dedi.



“Pasa’nin uzun süre yasamasi gurur verici”

Kedi evinde her hayvanin bir isminin olmadigi ama bazi kedilerin özellikleriyle ön plana çiktigini ve bu yüzden isim alabildigine dikkat çeken Kaya, “Pasa’da bu kapsamda degerlendirdigimiz bir kedidir. Van kedilerinin orijinaline yakin bir hayvandir. Bu yüzden damizlikta kullaniliyor. Pasanin bu kadar uzun süre yasamasi bizim için gurur vericidir. Insallah daha uzun süre yasar” diye konustu.

Gen yakinliginin olusmasini geciktirmek adina bir kediyi üst üste sürekli damizlikta kullanmadiklarini dile getiren Kaya, Pasa isimli kedinin de çok sayida yavrusunun oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA