Dünyanin En Çok Kitap Okuyan Ülkeleri Belli Oldu

Dünyada kitap okumaya en çok zaman ayiran ülkeler siralamasinda Hindistan zirvede yer aldi. Hindistan’da ortalama her vatandas haftalik 10 saat 42 dakika kitap okuyor. Kitap okumaya en fazla vakit ayiran ilk 10 ülkenin 6’si Asya’da yer alirken, 4 ülke ise Avrupa’dan siralamaya girdi.

Dünyanin En Çok Kitap Okuyan Ülkeleri Belli Oldu


Medya takip kurumu Ajans Press’in, Ingiltere merkezli Global English Editing verilerinden elde edilen bilgilere göre, dünyada en çok kitap okuyan ülkeler belirlendi. Hindistan’in haftalik 10 saat 42 dakika ile zirvede yer aldigi listede, Tayland haftalik 9 saat 24 dakika ile ikinci, Çin haftalik 8 saat ile üçüncü sirada yer buldu. Kitap okuma endeksi, bireylerin haftalik olarak okumaya harcadigi zaman dilimini esas aliyor. Basili kitaplarin yani sira, gazete, dergi ve çevrimiçi içeriklerin de dâhil oldugu her türlü okunabilir materyal arastirma ve puanlama kapsaminda yer aliyor. Ilk on içerisine giren diger ülkeler ise sirasiyla Filipinler (7 saat 36 dakika), Misir (7 saat 30 dakika), Çekya (7 saat 24 dakika), Isveç (7 saat 6 dakika), Fransa (6 saat 54 dakika), Macaristan (6 saat 48 dakika) ve Suudi Arabistan (6 saat 48 dakika) seklinde siralaniyor. Türkiye ise kitap okumaya ayirdigi vakitle listenin 18’inci sirasinda bulunuyor.

Ajans Press’in 15 bini askin yazili basin, TV kanali ve internet sitesini tarayarak gerçeklestirmis oldugu medya incelemesine göre ise kitaplarin medya istatistikleri belli oldu. Medya kaynaklarinda, 2019 yilinda kitaplarla alakali 640 bin 509 haber içerigi tespit edilirken, 2020 yilinda 606 bin 820 haber, içinde bulundugumuz yil içerisinde ise 586 bin 253 haber yansimasina rastlandi. Medyaya yansiyan haber içerikleri incelendiginde, yayinlarin en fazla kitap fuarlarina ilgi gösterdigi görüldü.

Medyada yer alan kitap haberlerinin yüzde 56’sini fuar ve fuar içerikli haberler olusturdu.
Kaynak: İHA