DSÖ, Kovid-19 Ölümlerinde Bu Yilin En Düsük Rakamlarinin Görüldügünü Açikladi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynakli ölümlerde düsüsün sürdügünü ve bu yilin en düsük can kaybi rakamlarinin görüldügünü açikladi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen çevrim içi basin toplantisinda, Kovid-19 salginina iliskin son gelismeleri degerlendirdi.

Birçok ülkenin, bu yilin sonuna kadar nüfuslarinin yüzde 40'ina Kovid-19 asisi yaptirma hedefine ulasamama riskinin bulundugunu belirten Ghebreyesus, "Asi piyasasindan fiili olarak dislanan ve çogu Afrika'da bulunan 56 ülke, eylülün sonuna kadar nüfuslarinin yüzde 10'unu asilama hedefine ulasamadi." dedi.

Ghebreyesus, Kuzey Kore, Eritre ve Brundi'de ise henüz asilamalarin baslamadigi bilgisini paylasti.

Asilama hedefine ulasamayan ülkelerin büyük çogunlugunun asi tedarik sikintisi yasadigini vurgulayan Ghebreyesus, "Küresel asi tedariklerini kontrol eden ülke ve firmalara, bir kez daha COVAX ve AVAT programlarina asi yollamayi önceleme çagrisinda bulunuyoruz." diye konustu.

Ghebreyesus, dünyada Kovid-19 kaynakli ölümlere iliskin son gelismeleri ise "Haftalik Kovid-19 ölümlerindeki düsüs sürmekte ve an itibariyla bu yilin en düsük rakamlarinda seyretmektedir." ifadeleriyle degerlendirdi.

Buna karsin dünyada haftalik Kovid-19 can kayiplarinin, yaklasik 50 binlerde ilerlemesinin kabul edilemez oldugunu vurgulayan Ghebreyesus, "Avrupa disindaki bölgelerde de can kayiplari azaliyor. Bazi ülkelerde ise yeni dalgalar ve can kaybi artislari gözlemleniyor." açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA