DSÖ Covid-19'Un Kökeni Için Yeni Ekip Kurdu

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Covid-19’un kökenini tespit etmek için yeni bir uzman heyet kurdugunu duyururken Çin, bu çalismalarin sadece bilimsel olmayip ayni zamanda istihbarat servislerinin bir girisimi oldugunu iddia etti.

DSÖ Covid-19'Un Kökeni Için Yeni Ekip Kurdu
DSÖ, Covid-19’un kökenini tespit etmek için çalismalarina devam ediyor. Covid-19’un kökenini tespit etmek amaciyla yeni bir uzman heyet kurdugunu duyuran DSÖ, “Yeni Patojenlerin Kökenleri (SAGO) Üzerine Bilimsel Danisma Grubu’’ adli heyet için önerilen 26 üyesini seçti. Heyette, Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen ve Wuhan’daki ortak sorusturmada yer alan Çinli hayvan sagligi uzmani Yang Yungui yer aliyor.

DSÖ söz konusu grubun çalisabilmesi için Çin’e isbirligi yapmasi çagrisinda bulunurken, “Belki de bu heyet virüsün kaynagini bulmak için son sansimiz olabilir’’ dedi.



Çin köken arastirmalarinin istihbarat servislerinin girisimi oldugunu iddia ediyor

Olusturulan bu heyetle bu güne kadar net bir sekilde ortaya konulamayan Covid-19’un kökeni konusunda nihayet sonuç alinmasinin hedeflendigini bildirilirken, Çin, DSÖ ve batinin bu çalismalarinin sadece bilimsel olmayip ayni zamanda istihbarat servislerinin bir girisimi oldugunu iddia etti.

“Çin’e iki kez gönderildigi için diger ülkelere ekip göndermenin zamani geldi’’

Çin’in Isviçre’nin Cenevre kentindeki Birlesmis Milletler (BM) Büyükelçisi Chen Xu düzenledigi basin toplantisinda, “Bugüne kadar yapilan ortak çalismalarin sonuçlari oldukça açik. Uluslararasi ekipler daha önce Çin’e iki kez gönderildigi için diger ülkelere ekip göndermenin zamani geldi’’ ifadelerini kullandi. Büyükelçi Chen, "Bilimsel arastirmaya devam edeceksek, bunun istihbarat teskilatlari tarafindan degil, bilime dayali ortak bir çaba olmasi gerektigine inaniyorum" dedi.

Bugüne kadar yapilan çalismalarda korona virüsün kökeni ve nedenleri konusunda kesin bir bilimsel sonuca varilamamisti. Uzmanlar bu yeni grubun Çin’in yaklasimi nedeniyle basarili olabilecegine pek ihtimal vermiyor. DSÖ liderligindeki bir ekip, bu yilin baslarinda Çinli bilim adamlari ile Wuhan ve çevresinde dört hafta geçirmisti. Geçtigimiz mart ayinda yayinlanan ortak bir raporda, virüsün muhtemelen yarasalardan insanlara baska bir hayvan yoluyla bulastigi, ancak daha fazla arastirmaya ihtiyaç oldugu belirtilmisti.
Kaynak: İHA