Disisleri Bakani Çavusoglu, Nikaraguali Mevkidasi Colindres'le Ortak Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi

'Yerinde inceleme, nasil angajmana girecegimizi konusmak bakimindan ve Taliban'a telkinlerimizi söylemek adina dört veya bes disisleri bakani olarak Afganistan'i birlikte ziyaret etmeyi kararlastirdik. Su anda telefonla bu çalismalarimizi sürdürüyoruz' 'Latin Amerika bölgesi ile is birligimizin faydalarini görüyoruz. Büyükelçilik sayimiz 17'ye çikti, bir de Brezilya'da baskonsoloslugumuz var. Ayni sekilde TIKA bölgesel ofislerinin sayisi artmaya basladi. THY'nin uçtugu destinasyon sayisi 8'e çikti' 'PKK/YPG'ye yönelik yapacagimiz her hamle, tipki DEAS'a yönelik yaptigimiz gibi, Suriye'nin sinir ve toprak bütünlügü için de önemli'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, dört veya bes disisleri bakaniyla Afganistan'a gideceklerini belirterek "Yerinde inceleme, nasil angajmana girecegimizi konusmak bakimindan ve Taliban'a telkinlerimizi söylemek adina dört veya bes disisleri bakani olarak Afganistan'i birlikte ziyaret etmeyi kararlastirdik. Su anda telefonla bu çalismalarimizi sürdürüyoruz." dedi.

Çavusoglu ve Nikaragua Disisleri Bakani Denis Moncada Colindres, Ankara'da yaptiklari görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Nikaragua'nin 200. bagimsizlik yil dönümünü tebrik eden Çavusoglu, görüsmelerde ikili ekonomik iliskileri gelistirme konusunda mutabik kaldiklarini belirtti.

Çavusoglu, görüsme öncesi imzalanan belgelerle istisareleri daha düzenli hale getireceklerini vurgulayarak iki ülkenin karsilikli olarak büyükelçilik açmak istediginin altini çizdi.

Colindres'in Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'yle tarim alaninda is birligi anlasmasi imzalayacagini aktaran Çavusoglu, "Latin Amerika bölgesi ile is birligimizin faydalarini görüyoruz. Büyükelçilik sayimiz 17'ye çikti, bir de Brezilya'da baskonsoloslugumuz var. Ayni sekilde Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanliginin (TIKA) bölgesel ofislerinin sayisi artmaya basladi. Türk Hava Yollarinin uçtugu destinasyon sayisi 8'e çikti." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, ikili ticaret hacminin neredeyse 10 kat artarak geçen sene 10,5 milyar dolara ulastiginin altini çizerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina ragmen bu sayinin artis gösterdigine dikkati çekti.

Nikaragua'daki ülke içi uzlasi sürecine Türkiye'nin destek verdigini kaydeden Çavusoglu, "Nikaragua'nin istikrari, huzuru ve demokrasisi bizim için de önemli." dedi.

- "Yaptirimlarla ya da dislamayla sorunlar çözülmez"

Çavusoglu, kasim ayindaki devlet baskanligi ve parlamento seçimine de deginerek "Bu seçimlerin de ülkenin istikrar için dönüm noktasi olmasini arzuluyoruz. Seçimleri gözlemlemek için bölgesel örgütleri, bölgedeki ülkelerin temsilcileri ve seçim kurumlarini davet ettiklerini de söylediler. Bu uzlasi sürecinin de Nikaragua'nin istikrarini güçlendirici sekilde tamamlanmasini arzu ediyoruz." diye konustu.

Nikaragua'ya uygulanan yaptirimlari da elestiren Çavusoglu, "Bu süreçte özellikle tek tarafli yaptirimlarin yanlis oldugunu da bir kere daha söylemek isterim. Biz; kime olursa olsun ister Iran, ister Rusya, ister Venezuela, ister Küba, ister Nikaragua, ister baska ülke olsun yaptirimlarla bir yere varilamayacagina inaniyoruz ve yaptirimlarin halklari cezalandirdigini görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Çavusoglu, Türkiye'nin birçok uluslararasi örgütte ara buluculuk deneyimine sahip olduguna isaret ederek "Dürüst ara bulucular olarak ülkelerdeki sorunlarin çözümüne katki saglamamiz ve yapici yaklasmamiz lazim. Yaptirimlarla ya da dislamayla sorunlar çözülmez." dedi.

Iki ülke ekonomik iliskilerinin potansiyelinin gerisinde oldugunu söyleyen Çavusoglu, "Nikaragua'nin özellikle Türk firmalarina ihtiyaci oldugunu bugün dostum Denis söyledi. Elbette önemli firsatlar sunuyor. Firmalarimizin oraya gidip hem yatirim yapabilmesi için hem projeler üstlenebilmesi için beklentilerimizi de anlattik." ifadelerini kullandi.

- "Suriye'de askeri çözümle bir yere varilamaz"

Toplantinin soru cevap kisminda Suriye ve Afganistan'a iliskin sorulara yanit veren Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Suriye'de Anayasa Komisyonunun tekrar canlandirilmasi için özellikle Astana formatinda yogun çaba sarf ediyoruz. 6. tur görüsmeler gelecek hafta Cenevre'de baslayacak. Biz Suriye'de tek çözümün siyasi çözüm oldugunu söylüyoruz. Son zamanlarda Idlib'de bazi yerlerde saldirilar oldu. Rejimin muhaliflere ve sivillere saldirisi oldu. O zaman da söyledik, askeri çözümle bir yere varilamaz. Siyasi çözüm ve uzlasiyla bir yere varilmasi gerekiyor. Kalici baris ve istikrar için bu sart."

Çavusoglu, diger taraftan Suriye'nin kuzeyinde YPG/PKK terör örgütünün saldirilarini artirdigina dikkati çekerek "Daha önce Afrin'de hastaneye bile saldirdilar, çocuklari, bebekleri katlettiler. Zaten PKK çocuk katili olarak damga yemis bir terör örgütüdür." dedi.

Türkiye'nin bu örgütlere karsi gerekeni yapacagini söyleyen Çavusoglu, su ifadeleri kullandi:

"Burada aslinda PKK/YPG'ye yönelik yapacagimiz her hamle, tipki DEAS'a yönelik yaptigimiz gibi, Suriye'nin sinir ve toprak bütünlügü için de önemli. Çünkü önce DEAS, Suriye'yi tamamen ele geçirmek istedi, tamamen ele geçiremeyince bölmek istedi. Ayni sekilde PKK/YPG'nin de gündemi budur yani Suriye'yi bölmek. Suriye'nin toprak bütünlügüne de bizim bu müdahalelerimiz katki sagliyor. Bu konuda son derece kararliyiz, gerekeni de yapacagiz."

- " Dört veya bes disisleri bakani olarak Afganistan'i birlikte ziyaret etmeyi kararlastirdik"

Çavusoglu, Afganistan'da hem insani hem de ekonomik bir kriz söz konusu oldugunu belirterek, "Taliban gelmeden önceki yönetim de maaslari ödeyemiyordu. Yani sonuçta ülkenin sistem olarak çökmemesi gerekiyor o nedenle angajmana girilmesi gerekiyor." degerlendirmesini yapti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da G20 Zirvesi'nde konuyu dile getirdigini aktaran Çavusoglu, "Afganistan'la angajmana girmemiz lazim çünkü burada bir bosluk olursa ve ülkede sistem çökerse bundan kim faydalanacak? Terör örgütleri. Iste DEAS Horasan dedikleri örgütün saldirilari artirdigini görüyoruz." diye konustu.

Çavusoglu, bu problemler derinlesirse terörün yani sira göç sorunu yasanacagini da vurgulayarak Afgan halkina uluslararasi toplum olarak yardim edilmesi gerektigini söyledi.

Yeni kurulacak Afganistan yönetiminin kapsayici olmasi gerektiginin altini çizen Çavusoglu, "Bu konuda telkinlerimizi Taliban yönetimine de basindan beri iletiyoruz. Yerinde inceleme, nasil angajmana girecegimizi konusmak bakimindan ve Taliban'a telkinlerimizi söylemek adina dört veya bes disisleri bakani olarak Afganistan'i birlikte ziyaret etmeyi kararlastirdik. Su anda telefonla bu çalismalarimizi sürdürüyoruz." dedi.

- Iki mutabakat muhtirasi ile bir anlasma imzalandi

Çavusoglu ve Colindres, toplanti öncesi bir anlasma ile iki mutabakat muhtirasina imza atti.

Iki bakan, Protokol Alaninda Isbirligine Iliskin Mutabakat Muhtirasi, Siyasi Istisare Mekanizmasi Kurulmasina Iliskin Mutabakat Muhtirasi ile Egitim Alaninda Isbirligi Anlasmasi'ni karsilikli olarak imzaladi.
Kaynak: AA