Cumhuriyet'in 100. Yilina Yakisir Anit Baskent'te Yükselecek

Ankara Büyüksehir Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yilina yakisir bir anit insa etmek için çalismalarina basladi. Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi, Dikmen Çaldag bölgesinde insa edilecek anit için yarisma sürecini baslatti.

Cumhuriyet'in 100. Yilina Yakisir Anit Baskent'te Yükselecek
Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi, “2023 Cumhuriyetin 100. Yili Aniti Yarismasi” için taslak sartnameyi hazirlayarak, yarisma sürecini baslatti. Dikmen Çaldag bölgesine insa edilecek anit için Türkiye’nin dört bir yanindan yarismaya katilacak proje sahipleri mayis ayina kadar basvuru yapabilecek. Akademik Kurul tarafindan olusturulan jürinin degerlendirmesi sonucu yarismayi kazanan anit, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya ilk giris yaptigi nokta olarak bilinen Çankaya Dikmen Çaldag bölgesinde yükselecek.

Cumhuriyete, Ankara’ya ve Türkiye’ye yakisir bir eser kazandirmak istediklerini belirten Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskani Bekir Ödemis, yarismaya iliskin su bilgileri verdi:

“Ankara Büyüksehir Belediyesi olarak biz de Cumhuriyetimizin 100. yilinda Cumhuriyetimizi bir anitla taçlandiralim istedik. Bunun için de sayin baskanimizin oluruyla bir yarisma sürecine girdik ve 2023 Cumhuriyetin 100. Yili Aniti Yarismasi’ni baslattik. Jüri ve raportörlerimizi olusturduk ve ilk jüri toplantimizi agustos ayinda gerçeklestirdik. Eylül ayinda ise ikinci kez çok degerli isimlerden olusan jürimizle toplandik. Bu toplantilar sonucunda simdi teknik sartnamemizi hazirliyoruz. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki ay ilana çikiyoruz. Hedefimiz mayis ayina kadar eserlerin teslim alinmasi.”

Baskent’in seyir tepesi cazibe merkezine dönüsecek

Anitin yapimiyla birlikte turizmin canlanacagi bölgenin ayni zamanda bir cazibe merkezi haline dönüsecegini belirten Ödemis, “Cumhuriyet anitimiz, açilacak Cumhuriyet Müzesi ile birlikte Amerika’daki Özgürlük Aniti gibi mutlaka zaman içerisinde o bölgeyi turizm açisindan bir cazibe merkezi haline getirecek. Aniti yapmayi planladiginiz Dikmen Çaldag’da çok sayida telsiz antenleri de mevcut. Bu kentimiz için görsel bir kirlilik olusturuyor. Ulastirma Bakanliginin buradaki antenleri tek bir proje üzerinde toplayacagi bir çalismayi baslattigini da biliyoruz. Bu çalismalar tamamlandiginda ve anit yerlestirildiginde çevre düzenlemesi ve peyzaj çalismasi da yapilacak. Ayni yerde sayin baskanimizin oluruyla Cumhuriyet Müzesi de kurulacak. Ankarali hemsehrilerimize yeni bir dinlenme alani da kazandirmis olacagiz. Su anda Ankara’nin seyir noktasi diyebilecegimiz bu alani böylesine güzel eserlerle donatacagiz” dedi.

Kaynak: İHA