Cumhurbaskani Erdogan Ve AK Parti Milletvekili Zengin'e Yönelik 'Hakaret' Davasinda Mütalaa

Sanik Mert Yasar'in 'Cumhurbaskanina alenen hakaret' ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlarindan 2 yil 4 aydan 7 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Avukat Mert Yasar'in, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve AK Parti Tokat Milletvekili Özlem Zengin'e yönelik "hakaret" suçundan yargilandigi davada, 2 yil 4 aydan 7 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

Istanbul 23. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, sanik Mert Yasar avukatlariyla katildi. Müdahiller Cumhurbaskani Erdogan ve Özlem Zengin'i ise avukatlari temsil etti.

Durusmada beyani sorulan müdahil Cumhurbaskani Erdogan'in avukati Furkan Berk Biberoglu, önceki beyanlarini tekrar ettiklerini belirterek, "Sikayetimiz devam etmektedir. Sanigin cezalandirilmasini talep ederiz." dedi.

Müdahil Özlem Zengin'in avukati Yasar Bas, sanigin suçunu ikrar ettigini ve pismanlik göstermedigini söyleyerek, "Suçlama da agir bir suçlamadir. Sanigin gerçeklestirdigi agir saldiriyi, siyasi elestiri olarak savunmasi eylemlerine devam edecegine delalettir. Bu nedenlerle sanik üst hadden cezalandirilmalidir. Hakkinda takdiri indirim uygulanmamalidir." diye konustu.

Zengin'in diger avukati Pelinsu Demircan da sanigin eyleminin hukuk düzenince korunamayacagini ve agir hakaret oldugunu belirtti. Demircan, "Tahammül sinirlarini asan eylemdir. Sanigin sözlerinde bahsettigi 'Ilk gece hakki', kadini metalastiran bir ifadedir. Bu husus müvekkilimiz ile iliskilendirilmistir. Sanigin cezalandirilmasina karar verilmesini talep ederiz." ifadelerini kullandi.

- "Pismanlik gösterecegim bir durum yoktur"

Savunmasi sorulan sanik Mert Yasar, hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi uygulamasini daha önce kabul ettigini ancak bundan vazgeçtigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Benim eylemlerimde pismanlik gösterecegim bir durum yoktur. 'Ilk gece hakki' sözümün Özlem Zengin ile ilgisi yoktur ve metalastirmam söz konusu degildir. Eylemlerim siyasi elestiri mahiyetindedir. Ayrica 'Gagasini kapatsin' ifadesinde de cinsel bir yön yoktur. Ben twitimi yarim saat içinde sildim. Bunun sosyal medyada gündem olmasi, çesitli bakanliklarin twitleriyle gerçeklesmistir. Paylasimimda Cumhurbaskani'na yönelik bir ifadem de bulunmamaktadir. Suçlamalari kabul etmiyorum."

Esasa iliskin görüsü sorulan cumhuriyet savcisi mütalaasinin hazir oldugunu belirterek, mahkemeye sundu.

Mütalaada, sanigin 21 Subat 2021'de, sosyal paylasim sitesi Twitter'daki "mert_yasar" kullanici isimli hesabindan paylastigi sözlerinin elestiri ve kaba söz kapsamini astigi belirtilerek, sözlerin hakaret niteliginde oldugu aktarildi.

Sanik Yasar'in dava konusu sözleriyle hem Cumhurbaskanligi Kabinesi'nin basi hem Cumhurbaskani hem de müdahil 27. dönem milletvekili Özlem Zengin'e yönelik "hakaret" suçunu isledigi vurgulanan mütalaada, bu kisinin, "kamu görevlisine karsi görevinden dolayi hakaret" suçundan 1 yil 2 aydan 2 yil 4 aya ve "Cumhurbaskanina alenen hakaret" suçundan 1 yil 2 aydan 4 yil 8 aya olmak üzere toplam 2 yil 4 aydan 7 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

Sanik Mert Yasar, mütalaaya katilmadigini belirterek, "Ben analoji kullandim ancak burada Cumhurbaskani Kabinesi'nin kadina yönelik ayrimci siyasetini elestirdim. Geldigimiz siyasetin son noktasinin 'Ilk gece hakki'nin kullanilmasi oldugunu ifade ettim. Süre talep ediyorum." dedi.

Müdahil avukatlari, esas hakkindaki mütalaa dogrultusunda karar verilmesini talep etti.

Özlem Zengin'in avukati ve sanik avukatlari da mütalaaya karsi beyanda bulunmak üzere süre talebinde bulundu.

Durusma, taraflarin mütalaaya karsi beyanlarini hazirlamasi için ertelendi.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Basin Suçlari Bürosu, sosyal paylasim sitesi Twitter üzerinden Özlem Zengin'e yönelik paylasimi nedeniyle gözaltina alinip, 23 Subat 2021'de tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen avukat Mert Yasar hakkinda yürüttügü sorusturma sonunda iddianame hazirladi.

Iddianamede sanigin, "Cumhurbaskanina hakaret" suçundan 1 yil 2 aydan 4 yil 8 aya kadar, "kamu görevlisine hakaretten" suçundan 1 yildan 2 yila kadar olmak üzere toplam 2 yil 2 aydan 6 yil 8 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Iddianameyi kabul eden ve tensip tutanagi hazirlayan Istanbul 23. Asliye Ceza Mahkemesi, tutuklu sanik Mert Yasar'in tahliyesine hükmetmisti.
Kaynak: AA