Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz'dan Asi Uyarisi Açiklamasi

'Asilanmamis her bir kisi, henüz asilanma dönemine erismemis ya da asilanmasi henüz tamamlanmamis kisiler için risk teskil etmektedir. Bu kisi babaniz, anneniz, kardesiniz veya arkadasiniz olabilir'

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, asilanmamis her bir kisinin, asilanma dönemine erismemis ya da henüz tamamlanmamis kisiler için risk teskil ettigini bildirdi.

Il Saglik Müdürlügünden, Saglik Bakanliginin duyurdugu 25 Eylül-1 Ekim verilerine göre her 100 bin kiside yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka yogunlugunun bir önceki haftaya kiyasla en fazla arttigi il olan Bursa'daki durumla ilgili yazili açiklama yapildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Yavuzyilmaz, vaka sayilarini asagiya çekmek için öncelikle asi olmayan ya da tüm dozlarini tamamlamayanlarin asi olmasi ve hep birlikte kurallara uyulmasi gerektigini vurguladi.

Daha önce vatandaslarin büyük çogunlugunun tedbirlere uymasi sayesinde ildeki vaka sayilarinin Türkiye ortalamasinin çok altinda seyrettigini belirten Yavuzyilmaz, söyle devam etti:

"Havalarin sogumasiyla açik alanlardan kapali mekanlara geçis oldu. Vatandaslarin maske takma konusunda rehavete kapildiklarini görüyoruz. Sosyal mesafe kurallarina uyulmadigina üzülerek sahit oluyorum. Sosyal medyada çikan asilsiz yazilara itibar ederek asi olmaktan çekinen bir kesim var. Asi ve etkileri konusunda yüzlerce bilimsel çalisma yapiliyor. Yetkin kurumlarin onayindan sonra kullanima veriliyor. Hiç kimse sosyal medyadaki yalan yanlis bilimsel gerçeklikten uzak açiklamalara itibar etmemeli."

- "Kimsenin vebalini almayin"

Yavuzyilmaz, Türkiye'de asiyla önlenebilir bulasici hastaliklari engellemeyi, dolayisiyla bu hastaliklarin neden oldugu ölümleri ya da kalici sekelleri önlemek amaciyla uzun yillardir asilama programlarinin basarili bir sekilde uygulandigini aktardi.

Asilanma yoluyla bireylerde bagisikligin saglanacagini, bu sayede kisi hastaliktan korunurken ayni zamanda toplumsal bagisikliga ulasilacagini bildiren Yavuzyilmaz, su degerlendirmelerde bulundu:

"Toplumda asili bireylerin sayisi arttikça, asilanmamis bireylerin hastalik etkeniyle temas olasiligi ve hastaligin o toplumda görülme sikligi azalir. Dolayisiyla asilanmamis her bir kisi, henüz asilanma dönemine erismemis ya da asilanmasi henüz tamamlanmamis kisiler için risk teskil etmektedir. Bu kisi babaniz, anneniz, kardesiniz veya arkadasiniz olabilir. Kimsenin vebalini almayin. Bu nedenle asi olun. Çünkü asi, virüsle karsilastigimizda ya hastaliga engel oluyor ya da hafif atlatmamizi sagliyor.

Bursa'da asi yaptirma oraninda en düsük grubu 20 yas alti gençlerin olusturduguna dikkat çeken Yavuzyilmaz, "Bugüne kadar ilimizde 4 milyon 216 bin 818 doz asi yapildi. Birinci doz asilamada 2 milyon 51 bin 721, ikinci doz asilama da ise 1 milyon 757 bin 827 kisi asisini yaptirdi. Hedefimiz ikinci doz asilamada yüzde 75'i geçerek mavi kategoride yer almak. Halkimizdan daha fazla gayret ve asilamaya önem vermelerini istiyoruz. Özellikle okullarda, konser alanlarinda, dügünlerde kisacasi her türlü cemiyette maske mesafe temizlik kurallarina uyalim. Uymayanlari uyarmaya devam edelim. Liseli ve üniversiteli gençlerimiz, kendimiz ve sevdiklerimiz için asi olalim, asi olmayan yakinlarimizi asi olmaya davet edelim. Asisini tamamlamayanlar, pandemi mücadelemizde bize destek olun. Bu virüsle mücadeleyi birlikte kazanacagiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA