Beyrut Limani'ndaki Patlamanin Sorusturmasi Mikati Hükümetinde Çatlaga Yol Açti

Lübnan'in baskenti Beyrut'taki limanda geçen yil meydana gelen patlamaya iliskin sorusturma, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'in sorusturmayi yürüten hakim Tarik el-Bitar'i hedef almasinin ardindan Bakanlar Kurulunda çatlaga sebep oldu.

Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, 11 Ekim Pazartesi günü yaptigi televizyon konusmasinda, "Beyrut Limani patlamasi davasini arastiran hakimin siyasi hedefleri var." iddiasiyla Bitar'i hedef gösterdi.

Nasrallah'in konusmasindan sonra dün baskent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaskanligi Sarayi'nda toplanan Bakanlar Kurulu, sorusturmayi yürüten hakim Bitar'in görevden alinmasi yönünde Sii Emel Hareketi ve Hizbullah'tan gelen talep üzerine toplantisini 13 Ekim'e erteledi.

Yerel basinda çikan haberlere göre, Hizbullah ve Emel Hareketi'ne mensup bakanlar, söz konusu toplantida "Anayasa'yi ihlal ederek siyasi bir tutum sergilemekle" suçladiklari hakim Bitar'in görevden alinmasini istedi.

Bakanlar Kurulu toplantisinda Bitar'in görevden alinmasi yönünde israr eden Sii bakanlar, "Bitar'in yerine baska bir ismin atanmamasi durumunda yansimalarinin sokakta görülecegi" uyarisinda bulundu.

- Bakanlar Kurulu toplantisi bugün de ertelendi

Bu arada Lübnan Cumhurbaskanligi Basin Ofisinden yapilan yazili açiklamada, bugün ögleden sonra gerçeklesmesi beklenen Bakanlar Kurulu toplantisinin ertelendigi bildirildi.

Açiklamada, erteleme kararinin Cumhurbaskani Misel Avn ve Basbakan Necib Mikati'nin yaptigi istisare üzerine alindigi aktarildi.

Beyrut Adalet Sarayi'nin önünde ise Bitar'a destek gösterisi vardi. Gösteriye katilanlar Hizbullah aleyhinde sloganlar atti.

- Sii siyasilerin tutumu

Sii ve Hristiyan partilerin yetkililerinden de konuya iliskin çesitli tepkiler geldi.

Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah, yaptigi açiklamada, hakim Bitar'i hedef aldi ve ABD'nin Beyrut Limani sorusturmasi üzerinden Lübnan'in iç islerine müdahale ettigi iddiasinda bulundu.

Sii Emel Hareketinden milletvekili ve eski Maliye Bakani Ali Hasan Halil, katildigi bir televizyon programinda, dünkü Bakanlar Kurulunda Beyrut Limani sorusturmasi nedeniyle tansiyonun yükseldigine isaret etti.

Hizbullah ve Emel Hareketi'nin tutumlarini ortaya koyduguna dikkati çeken Halil, sorusturma sürecinin bu sekilde sürmesi halinde ülkenin istikrarini tehdit eden gerginliklere yol açabilecegi uyarisinda bulundu.

Halil, hakim Bitar üzerinden büyük bir "fitne projesi" yürütüldügünü öne sürerek, "Bizler ülkenin bir çikmaza girmesini istemiyoruz." dedi.

Ayrica Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle yarin Beyrut Adalet Sarayi önünde gösteri çagrisinda bulundu.

- Hristiyan partilerden tepki

Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Semir Caca ise yaptigi yazili açiklamada, "Cumhurbaskani Avn ve Basbakan Mikati'nin sorumluluklarini yerine getirmesi ve Hizbullah'in gözdaglarina boyun egmemesi gerekir." ifadelerini kullandi.

Caca, Beyrut Limani patlamasinin sorusturmasini durdurma dayatmalarina boyun egmeleri halinde Cumhurbaskani'ndan baslayacak istifalarin gecikmeden gerçeklesmesi gerektigini savundu.

Hristiyan Ketaib Partisinden yapilan yazili açiklamada da su ifadelere yer verildi:

"Bakanlar Kurulundaki olaylar, bu hükümetin bagimsiz oldugu yalanini gözler önüne serdi. Bu olay süphesiz Hizbullah'in tüm kurumlari ele geçirdigini ve devlet anlayisini düsürdügünü teyit ediyor."

Bu arada Beyrut Limani'ndaki patlamada ölenlerin yakinlari adina yapilan yazili açiklamada, Bakanlar Kuruluna, patlamayla ilgili yürütülen sorusturmanin akamete ugratilmamasi ve hakim Bitar'in çalismalarina müdahale edilmemesi çagrisinda bulunuldu.

- Beyrut Limani'ndaki patlama

Beyrut Limani'nda 4 Agustos 2020'de patlayici maddelerin bulundugu bir depoda önce yangin çikmis, ardindan tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmisti.

Patlamada 200'ü askin kisinin hayatini kaybettigi, 6 binden fazla kisinin yaralandigi ve 300 bin kisinin patlama nedeniyle yerinden oldugu açiklanmisti.

Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatlari, dün sorusturmayi yürüten hakim Bitar hakkinda "görevden alinma" talebiyle dava açmisti.

Temyiz Mahkemesinin söz konusu talebi karara baglayincaya kadar, Beyrut Limani'ndaki patlamayla ilgili sorusturma süreci askiya alinmis oldu.

Bitar ise hakkindaki "görevden alinma" talebi öncesinde, son durusmaya katilmayan Ali Hasan Halil hakkinda gözalti karari çikarmisti.

Kaynak: AA