Beyaza Bürünen Pamuk Tarlalarinda Hasat Için Ter Dökülüyor

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifi Baskani Yetis Çiftçioglu: 'ANTBIRLIK bu yil 13 ila 15 bin ton arasinda pamuk alimi yapacak. Bu yilki pamugun kilogram fiyati ise 12 lira olarak açiklandi. Buna bir de devlet destegi eklenecek' 'Üretilen pamugun tamami iç piyasaya sunuluyor. Pamuk üretiminde bölgede söz sahibiyiz, kalite bakimindan da çok iyi konumdayiz'

HATICE ÖZDEMIR TOSUN - Tarimda oldukça zengin ürün çesitliligine sahip Antalya'da, sagladigi kazanç dolayisiyla "beyaz altin" olarak nitelendirilen pamukta hasat heyecani yasaniyor.

Tarimda söz sahibi kentte, çiftçilerin ekim yaptigi ürünler arasinda pamuk da yer aliyor. Yaklasik 1500 çiftçinin pamuk üretimi yaptigi tarlalarda, hasat dönemi eylül sonunda basladi. Beyaza bürünen tarlalar ise adeta görsel sölen sunuyor.

Pamuk alimi yapan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (ANTBIRLIK), bu yil da çiftçilerin ürünlerini tarladan alip, çesitli asamalardan geçirdikten sonra satisa sunuyor.

- Pamugun kilogrami 12 lira

Antalya Pamuk ve Narenciye Tarim Satis Kooperatifi Baskani Yetis Çiftçioglu, AA muhabirine, Antalya'daki üreticilerin daha farkli ürün çesitliligine yönelmesi nedeniyle bu yil üretim alanlarinda bir düsüs yasandigini söyledi.

Antalya'da yaklasik 45 bin dönüm alanda pamuk üretimi yapildigini dile getiren Çiftçioglu, tarlalarin ise Serik ve merkezde yogunluk olusturdugunu belirtti.

ANTBIRLIK'in çiftçinin lehine fiyat politikasi belirledigini ve her türlü imkaniyla çiftçiye destek oldugunu aktaran Çiftçioglu, "ANTBIRLIK bu yil 13 ila 15 bin ton arasinda pamuk alimi yapacak. Bu yilki pamugun kilogram fiyati ise 12 lira olarak açiklandi. Buna bir de devlet destegi eklenecek." dedi.

- Pamugun tamami iç piyasada degerlendiriliyor

ANTBIRLIK'in araçlariyla talepte bulunan her çiftçinin ürününü tarladan toplayip, ayristirmalarini yaptigini ve kendi tesislerine getirdigini anlatan Çiftçi, sunlari söyledi:

"Çiftçiden gelen pamuklar fabrikada isleniyor. Lifi, çekirdegi ayriliyor ve her asamasi degerlendiriliyor. Agirlikli olarak tekstil sektöründe kullaniliyor, bunun disinda yag, hayvan yemi, mantar üretimi alanlarinda da kullanimi var. Üretilen pamugun tamami iç piyasaya sunuluyor. Pamuk üretiminde bölgede söz sahibiyiz, kalite bakimindan da çok iyi konumdayiz."

Pamuk hasat döneminin sürdügünü aktaran Çiftçi, erken, geç ekim, ikinci ürün ekimi gibi asamalarla hasadin kasim sonuna kadar devam ettigini kaydetti.
Kaynak: AA