Besteci Ve Piyanist Tuluyhan Ugurlu Dengbejlerle Dünya Turnesine Çikmak Istiyor

Diyarbakir'da dengbejlerle performans sergileyen Ugurlu: 'Mehteran ekibiyle dünya genelinde konserler veriyorum. Dengbejler ile de aynisini yapacagiz. Proje çok sevildi ve çok isteyen var. Dinleyenler hayran oldu. Dünyanin her tarafina tasiyacagiz bunu' 'Insanligin adinin konuldugu yer Diyarbakir. Tarihin, kültürün, sanatin, estetigin yasandigi ve yasatildigi bir yer. Binlerce yildir gelen görenekleri notalara dökmek benim için ayri bir mutluluk'

BESTAMI BODRUK - Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Tuluyhan Ugurlu, dengbejlerle dünya turnesine çikmayi planliyor.

Ugurlu, Diyarbakir'da, dillere destan sevdalari, asklari, dogayi, hüznü, aciyi ve çogu zaman gidenin ardindan yakilan agidi bölgede "stran" olarak bilinen türkülerle anlatan Kürt sözlü edebiyatinin temelini olusturan dengbejler ile bir araya geldi, piyano ezgileri ile türküleri ve uzun havayi bulusturdu. Ugurlu'nun bu performansi ile Dicle Nehri için yazdigi "Dicle'nin Efsaneleri" eserini de ilk kez seslendirdigi konseri büyük ilgi gördü.

Bugüne kadar birçok farkli mekanda konser veren besteci ve piyanist Ugurlu, AA muhabirine, konserlerine ve çalismalarina iliskin açiklama yapti.

Diyarbakir'in Anadolu, Mezopotamya ve bütün insanlik için çok önemli bir yer oldugunu ifade eden Ugurlu, Dicle Nehri için yazdigi "Dicle'nin Efsaneleri" eserinin çikis öyküsüne degindi.

Ugurlu, sunlari kaydetti:

"Insanligin adinin konuldugu yer Diyarbakir. Tarihin, kültürün, sanatin, estetigin yasandigi ve yasatildigi bir yer. Binlerce yildir gelen görenekleri notalara dökmek benim için ayri bir mutluluk. 'Dicle'nin Efsaneleri'ni onun için besteledim. Ve su canlilara hayat verir ama ayrica kendisi de canlidir. Suya seslenirsiniz ve suyun sekli degisir. Neseye göre hüzne göre su degisir. Dicle gittigi yerlerde neler gördü, neler yasadi. Kardesi Firat ile birlikte neler gördüler. Aslinda bu insanlik tarihini anlatan bir çalisma. Sadece Dicle'nin Diyarbakir'in ya da Sanliurfa'nin degil. Dolayisiyla temelinde insan var."

- "Dinleyenler hayran oldu, dünyanin her tarafina tasiyacagiz bunu"

Dengbejlerle gerçeklestirdigi çalismaya iliskin de Ugurlu, bunu yaparken zorlanmadigini, dogaçlamanin karakteri oldugunu aktardi.

Ugurlu, hazirlik yapmadan saatlerce piyano çalabilecegine isaret ederek, "Mehteran ekibiyle dünya genelinde konserler veriyorum. Dengbejler ile de aynisini yapacagiz. Proje çok sevildi ve çok isteyen var. Dinleyenler hayran oldu. Dünyanin her tarafina tasiyacagiz bunu." dedi.

Temasinda Anadolu gelenekleri olan yeni projeleri devam ettirecegini dile getiren Ugurlu, Hazreti Mevlana'nin Vuslat Yildönümü Uluslararasi Anma Törenleri'ne iliskin de bazi projelerinin olacagini ifade etti.

Ugurlu, "Her defasinda Seb-i Arus'da ayni seylerin yapilmasindan bir Konyali olarak biktim mesela. Ayni kisiler, ayni ilahiler, ayni seyler... Mevlana demek yenilik demek. Haci Bektas-i Veli yenilik demek. Yunus ve Mevlana yeniliktir, devrimciliktir. Konya ile alakali ilginç çalismalar gerçeklestirecegim." ifadelerini kullandi.

- "Z kusagi safsatasina inanmiyorum"

Toplumda farkli kesimlerin sikça kullandigi "Z kusagi" kavramina iliskin de degerlendirmede bulunan Ugurlu, söyle devam etti:

"Z kusagi safsatasina inanmiyorum. Z alfabenin son harfi. Kiyamet mi kopuyor ki bunlar bir anda Z kusagi oldu. Bunlar birkaç Amerikali zenginin, bilgisayardan para kazanmis, arkalarina sistemin gücünü almis adamlarin konusurken uydurduklari seyler bunlar. En muhtesem kusak 68 kusagiydi. 68 kusagindan hippilerden neler bekleniyordu, 'dünyayi degistirecekler', 'özgürlük'... Ne oldu? Önemli olan emperyalizme karsi durabilmek. Yaptigimiz is bu topraklara basacak. Asil konusulmasi gereken ise müzigin degistigi. Müzik belki de tek bir melodinin saatlerce yapilan varyasyonlari olacak. Belki melodi bile olmayacak. Böyle seyler geliyor. Bunlari konusmak lazim. Yenilik bunlar. Tuluyhan Ugurlu da kendisini böyle seylere adapte ediyor."

- Gençlere tavsiye: "Bu topragin evladi olsunlar"

Bilgisayari müzikte en erken kullanan kisilerden biri olduguna dikkati çeken Ugurlu, elektronik müzigi ve teknolojiyi yakindan takip ettigini belirtti.

Ugurlu, rap müzigi sevdigini ve dinledigini anlatarak, "Protesto, sokagin sesi her zaman kutsaldir. Arka sokaklar her zaman özel. New York'taki Harlem'de vakit geçirmeyi çok seviyorum. Beni Harlem'de bulabilirsiniz. Insanlardaki sefkatli bakislari yasamak için oraya gideceksiniz." dedi.

Gençlere tavsiyelerde de bulunan Ugurlu, sözlerini söyle tamamladi:

"Kendileri olsunlar. Istedikleri dünya görüsünden olabilirler. Istedikleri inancin sahibi olabilirler, hiç önemli degil. Bu topragin evladi olsunlar. Bu topragin evladi olduktan sonra gerisinde hiçbir sikinti yok. Kafasi bu topraklarda olacak. Kafayi kiraya vermesinler. O zaman rahatça küresellesirsin."

Kaynak: AA