Bakan Koca Açiklamasi 'Su An Aktif Vakalarimizin Yaklasik Yüzde 40'I 23 Yas Alti Vatandaslarimizdan Olusmakta'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, "Üniversiteli kardeslerimizi egitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs tasimamak için hizla ve topluca asi olmaya davet ediyorum. Unutmayalim ki, su an aktif vakalarimizin yaklasik yüzde 40’i 23 yas alti vatandaslarimizdan olusmaktadir" dedi.

Bakan Koca Açiklamasi 'Su An Aktif Vakalarimizin Yaklasik Yüzde 40'I 23 Yas Alti Vatandaslarimizdan Olusmakta'
Koronavirüs Bilim Kurulu, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda online olarak toplandi. Bilim Kurulu’nun ana gündem maddelerini salginin seyri, gençler üzerindeki ektisi, asi programi ve yerli asi Turkovac’in güncel durumunu olusturdu. Toplanti sonrasi yazili bir açiklama yapan Bakan Koca, "Son günlerde vaka sayilarinda bir siçrama yasanmamasina ragmen her yeni gün küçük artislarla salgin tehdidini devam ettirmektedir. Bu gidisat sadece yeni vaka sayilarina degil kayiplarimiza da yansimaktadir. Özellikle asi olmamis ya da asisi tamamlanmamis nüfusta vaka sayilari artis göstermekte ve bu durumdaki vatandaslarimiz hastanede tedavi görmeye ve yogun bakima ihtiyaç duymaktadir. Ek hastaligi olan büyüklerimiz de agir sekilde etkilenmeye devam etmektedir" ifadelerini kullandi.

"SU AN AKTIF VAKALARIMIZIN YAKLASIK YÜZDE 40’I 23 YAS ALTI VATANDASLARIMIZDAN OLUSMAKTA"

Saglik Bakani Koca, okullarda hareketliligin baslamasi ile birlikte vakalarin yas ortalamasinin düsmeye basladigini belirterek, "Üniversitelerimiz de birer birer açilmaya basladilar ve bu hareketlilik de bir artisa neden olabilecek. Üniversiteli kardeslerimizi egitimlerini kesintisiz sürdürebilmek ve sevdiklerine virüs tasimamak için hizla ve topluca asi olmaya davet ediyorum. Unutmayalim ki, su an aktif vakalarimizin yaklasik yüzde 40’i 23 yas alti vatandaslarimizdan olusmaktadir. Asi programimizda da bir miktar yavaslama hissedilir hale geldi. Asilarin etkililigi ve hastaneye yatislari azalttigi tartismasiz bir gerçek olarak önümüzde durmaktadir. Asi olarak toplum bagisikligini elde etmeli ve salginin seyrine dur demeliyiz. Yakinda yasanmaya baslayan hareketlilik sebebiyle özellikle üniversite ögrencilerimizi acilen asi olmaya ve asilarini tamamlamaya davet ediyorum" açiklamasinda bulundu.

"KENDI ASIMIZ KENDI GÜCÜMÜZDÜR"

Yerli Covid-19 asisi Turkovac hakkinda da açiklamalarda bulunan Bakan Koca, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz için son derece önemli bir gelisme de kendi asimizi gelistirmis olmamizdir. Kendi asimiz kendi gücümüzdür. Turkovac asimizin diger asilar üzerine hatirlatma dozu olarak uygulandigi bir faz 3 çalismasi devam etmektedir. Bu çalisma tamamlandiginda acil kullanim için onaylanabilecek ve yaygin kullanim için seri üretime geçilerek kendi asimiz devreye girecektir. Kendi asimizin kullanilmasi için iki doz asisini olmus saglikli kisilerin Turkovac asi hatirlatma dozu uygulamasi çalismasina katilmasina ihtiyaç var. Kendi asimizin ortaya çikmasinda ben de varim diyen tüm gönüllülerimizi çalismaya katilmaya davet ediyorum. Kendi gücümüzü ele almazsak disa bagimli kalacagimiz gerçegini akillarimizdan çikarmayalim. Asimiza sahip çikarak bir an önce devreye girmesini temin edelim. Yerli asimizi ürettigimizde ihtiyaç sahiplerine asi ulastiracak bir ülke olacagiz. Aksi halde ise asiya ihtiyaç duyan ülke olarak kalacagiz. Yerli asimiza destek verin."

"ARTIK KISITLAMA YOK, ÇÜNKÜ ASI VAR"

"Artik kisitlama yok, çünkü asi var. Ancak, asi olarak bagisiklik saglayabilirsek ek tedbirlere gerek kalmayacak” diyen Bakan Koca, “Topluca asi olmadan bu mümkün degil. Asi olan vatandaslarimiz kendileri asi olsalar dahi tedbirlere uyarak virüsün yayilimini kisitlayabilir. Tedbirlere uyma sorumluluguna tüm asi olmus vatandaslarimizi davet ediyorum. Çok daha büyük bir sorumluluk olan asi olmayi halen ertelemis olanlar varsa onlarin da ellerini çabuk tutmalarini rica ediyorum" dedi.



(Utku Simsek/IHA)
Kaynak: İHA