ABD'de Hazirandan Bu Yana 90 Bin 'Önlenebilir' Kovid-19 Ölümü Yasandi

ABD'de yapilan arastirmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina karsi asilanmayi reddettigi için hazirandan bu yana hayatini kaybedenlerin sayisinin en az 90 bin oldugu bilgisi paylasildi.

Kiaser Aile Vakfinin (KFF) arastirmasinda, ABD'de Kovid-19 asisina erisimi oldugu halde uygulamayi reddeden yetiskinler arasinda son 4 ayda gerçeklesen 90 bin ölüm vakasinin "önlenebilir" olabilecegi belirtildi.

Söz konusu ölümlerin çogunun geçen ay Kovid-19'un Delta varyanti vakalarindaki artis nedeniyle gerçeklestigi kaydedildi.

KFF tarafindan, bu ölümlerin engellenebilir olup olmadigini belirlemek üzere hazirandan bu yana tüm asisiz ölümlerin incelendigi bildirildi.

Eylülde günde ortalama 1899 kisinin Kovid-19'dan hayatini kaybettigine, bunun günde yaklasik 2 bini bulan kalp hastaligi ölümlerinden sonra ikinci büyük rakam olduguna vurgu yapildi.

KFF'nin incelemesi, ABD'de Kovid-19 asisi yaptirmak isteyen herkes için fazlasiyla asi bulunmasina ragmen eylülde 25 ila 54 yas arasinda salgin nedeniyle hayatini kaybedenlerin de önceki aylardan çok daha fazla oldugunu ortaya koydu.

Beyaz Saray koronavirüs müdahale koordinatörü Jeff Zients yaptigi açiklamada, eylül sonlarinda hastaneye yatis ve ölümlerin artmasinin ardindan asi yaptirma oraninda hafif artis görüldügünü, ancak ABD'de hala yaklasik 66 milyon kisinin uygun oldugu halde asi yaptirmadigini söylemisti.

Kaynak: AA