65 Milyonu Askin Plastik Sisenin Okyanuslara Ulasmasi Önlenecek

Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng: 'Metro Türkiye olarak her zaman oldugu gibi gelecekte de insan odakli, çevreye saygili, yerel degerleri koruma anlayisiyla çalismalarimiza tüm paydaslarimizi da kapsayacak sekilde devam edecegiz'.

Uluslararasi perakende sirketi Metro, 2013 yilindan bu yana dünya çapinda kiyi bölgelerine odaklanarak geri dönüsüm ekosistemleri olusturulmasina odaklanan sosyal girisim Plastic Bank ile uluslararasi ve uzun dönemli bir is birligi baslatti.

Metro Türkiye'den yapilan açiklamaya göre, ilk yilinda öncelikli olarak 1.000 tonun üzerinde plastik atiga denk gelen 65 milyonu askin plastik sisenin okyanuslara ulasmadan önce toplanmasinin hedeflendigi Metro Plastik Hareketi, Türkiye’nin de içinde yer aldigi 24 ülkede Metro müsterilerini, tedarikçilerini ve Plastic Bank’i bir araya getiriyor.

Metro Türkiye’nin de dahil oldugu küresel plastik hareketi kapsaminda dünya çapinda daha sürdürülebilir ambalajlar sahip ürünlere odaklanilacak.

Bu ambalaj türleri arasinda yeniden tasarlandiktan sonra daha az saf plastik malzeme gerektiren, geri dönüstürülmüs malzeme içeren, kompost haline getirilebilir malzeme veya renk degisikligi nedeniyle geri dönüsümü çok daha kolay olan ambalajlar yer alacak. Ambalajlar üzerinde saglanacak ek bilgiler müsterilerin bilinçli ve sürdürülebilir satin alma kararlari vermesine olanak saglarken, geri dönüsüm konusundaki farkindaliklarini da artiracak. Bu sayede, satin alinan her bir kampanya ürünü ile Metro müsterileri ve katilim gösteren tedarikçiler, sosyal girisim Plastic Bank’i da desteklemis olacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen Metro Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Sinem Türüng, konuyla ilgili sunlari kaydetti:

"Sürdürülebilirlik, gelecek nesillere daha yasanabilir bir dünya birakmak için bu ekosistemin bir parçasi olarak tüm sirketler için önemli bir konu. Metro Türkiye olarak biz, sürdürülebilirligi bir is yapis biçimi olarak ele aliyor ve 30 yili askin süredir sürdürülebilir çözümler üreterek çalisiyoruz. Bu kapsamda çalismalarimizi sadece kendi operasyonlarimizda hayata geçirmekle kalmiyor; sürdürülebilirligi müsterilerimizi, tedarikçilerimizi ve çalisanlarimizi da süreçlere dahil ettigimiz bütünsel bir yaklasim olarak ele aliyoruz. Bu nedenle ülkemizde yaklasik yüzde 90’inina ulastigimiz otel ve restoran sektöründeki müsterimizi de ticari faaliyetlerini sürdürülebilir bir sekilde yürütmeleri için destekliyoruz.

Metro Plastik Hareketi ile de sürdürülebilirlik çalismalarimiza bir yenisini daha ekleyerek hazirladigimiz kampanyamiza tedarikçilerimizi de dahil ettik. Metro markali belirli ürünlerimize ek olarak tedarikçilerimiz de kendi markalariyla hazirladigimiz kampanyaya aktif katilim sagladilar. Diger taraftan bu konuda farkindaligi artirmak ve plastik atigi azaltilmis, geri dönüstürülebilir ürünleri daha erisilebilir kilmak için ise Ekim ayinda yeni plastik hareketi katalogumuzu çikardik. Bu katalogumuzda müsterilerimiz, plastikten arinmis bir çevre yolunda isletmelerinde dönüsümü baslatabilecekleri ürünleri bulabilecekler. Metro Türkiye olarak her zaman oldugu gibi gelecekte de insan odakli, çevreye saygili, yerel degerleri koruma anlayisiyla çalismalarimiza tüm paydaslarimizi da kapsayacak sekilde devam edecegiz."

- Metro Türkiye plastik atiklara karsi uzun yillardir güçlü bir strateji izliyor

Plastic Bank Kurucusu ve CEO’su David Katz ise, “Metro ve is ortaklariyla yaptigimiz is birligi, dünyadaki plastik atiklarin okyanuslara ulasmasinin önlenmesine yardimci oluyor. Bu hareketle birlikte markalar, tedarikçiler ve tüketiciler plastik ayak izlerini ölçebilecek ve buna göre hareket edebilecek. Bu sayede gezegenimiz için gerçek ve kalici bir degisim saglamak üzere seffaflik ve hesap verebilirlik artmis olacak.” degerlendirmesinde bulundu.

Metro Türkiye, 30 yili askin süredir faaliyetlerini sürdürülebilirligi tüm islerinin merkezine yerlestirerek dogaya saygili bir sekilde yürütmeye devam ediyor. Çevresel etkisi yüksek olan plastik ambalajlarin azaltilmasi çalismasi kapsaminda 2019 yilindan bu yana yaklasik 25 ton plastik azaltimi saglayan sirket, tek kullanimlik plastik ürünlere alternatif olarak geri dönüstürülebilir, biyoçözünür, kompostlanir veya tekrar kullanilabilir dogaya dost ürün çesitliligini de artiriyor.

Son olarak Ekim ayinda “Simdi Sira Sizde” slogani ile yayinladigi plastik katalogunda ise, müsterileri için isletmelerinde de plastik atigini azaltma dönüsümünü baslatabilecekleri ürünlere yer veriyor. Metro Türkiye’nin kendi markali ürünlerinin yani sira harekete katilan diger markalarin çevre dostu ürünlerinin de bulundugu katalogda yüzde 100 geri dönüsüme uygun ambalajlarin kullanildigi gidadan, yüzde 90’in üzerinde geri dönüstürülebilir ambalajlarin kullanildigi kisisel bakim ve ev temizligine kadar birçok ürün bulunuyor.

Kaynak: AA