Wall Street Journal Açiklamasi ABD'nin Kolombiya Büyükelçiligi Çalisanlarinda Havana Sendromu Görüldü

Söz konusu iddianin, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in Kolombiya ziyareti öncesi gelmesi dikkat çekti.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in Kolombiya'ya yapmayi planladigi ziyaret yaklasirken, ABD'nin Bogota Büyükelçiliginde çalisan bazi kisilerde "Havana Sendromu" olarak bilinen gizemli hastaliga rastlandigi öne sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinin konuya yakin kaynaklara dayandirdigi haberine göre, Blinken'in gelecek hafta Latin Amerika turu kapsaminda ziyaret etmeyi planladigi Kolombiya'da, ABD büyükelçiligi çalisanlarinda son günlerde "Havana Sendromu" olarak nitelendirilen gizemli hastalik görülmeye baslandi.

ABD'nin Bogota Büyükelçisi Philip Goldberg tarafindan büyükelçilik çalisanlarina gönderilen mektupta, ABD Disisleri Bakanliginin konuyla yakindan ve hassas bir sekilde ilgilendigi kaydedildi.

Büyükelçilikte su anda bilinen iki vaka oldugu, baska kisilerin de durumdan etkilenip etkilenmediginin belirlenmesi için çalismalarin sürdügü belirtildi.

- Beyaz Saray'dan "konuyu ciddiye aliyoruz" açiklamasi

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, günlük basin toplantisinda, söz konusu haberi dogrudan teyit etmekten kaçinirken, "Bu konuda kurumlar arasi yollarla gelen her haberi oldukça ciddiye aliyoruz." ifadesini kullandi.

ABD Baskani Joe Biden'in geçen hafta Havana Sendromu'ndan etkilenen kisilere daha çok tibbi yardimin saglanmasi için hazirlanan kanunu imzaladigini animsatan Psaki, hastaliga iliskin daha fazla bilgiye ulasmak için tüm kurumlarin çalistiginin da altini çizdi.

- Havana Sendromu nedir?

Adini, ortaya çiktigi Küba'nin baskenti Havana'dan alan gizemli hastalik, ilk olarak 2016-2017 yillarinda Küba'da görev yapan Kanadali ve ABD'li diplomatlar ile ailelerinde görülmüstü. Ülkedeki diplomatik personel ve aileleri, bas dönmesi, denge ve duyma kaybi, anksiyete ve "bilissel sis" diye nitelendirdikleri semptomlari bildirmeye baslamisti. Bu kisiler, bir anda çevredekilerin duymadigi sekilde gürültüler duyduklarini ve ardindan baski ve titreme hissettiklerini belirtmisti.

- ABD ve Kanada büyükelçiliklerinin çalisanlarinda görülmüstü

Kanada'nin Havana Büyükelçiliginde görevli personelde, 2017 ilkbaharinda "Havana Sendromu" olarak adlandirilan gizemli rahatsizligin yol açtigi bas dönmesi ve bas agrisi gibi sikayetler görülmeye baslanmisti.

ABD'nin Küba'daki büyükelçiliginde görevli 21 kiside de benzer sikayetler görülmüs, Washington yönetimi, Eylül 2017'de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekmisti.

Küba'da görevliyken gizemli hastaliga yakalanan Kanadali diplomatlar, Ottawa hükümetine 21,1 milyon dolarlik tazminat davasi açmisti.

Küba hükümeti, ülkede görevli ABD'li diplomatlarin maruz kaldigi öne sürülen gizemli sonik saldiri iddialarinin gerçegi yansitmadigini açiklamisti.

- ABD topraklarindaki vakalar

CNN, 29 Nisan'da yayimladigi bir haberde, iki Beyaz Saray yetkilisinde, geçen yil Havana Sendromu'na rastlandigini ve olaylarin sorusturuldugunu yazmisti.

Politico gazetesi ise 30 Nisan'daki haberinde, geçen yil Miami'deki bir ABD yönetimi yetkilisinin, Havana Sendromu yasadigini bildirmisti.

Hastalik son olarak ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in Güneydogu Asya ziyaretinde görevli ABD'nin Vietnam Büyükelçiliginin bir çalisaninda ve ABD Merkezi Istihbarat Teskilati (CIA) Direktörü William Burns'ün Hindistan seyahatine eslik eden bir CIA görevlisinde tespit edilmisti.
Kaynak: AA