Türk Kizilay Genel Baskani Kinik, Çorum'da Kizilay Gönüllüleriyle Bir Araya Geldi Açiklamasi

'Türk Kizilayimiz bugün dünyada faaliyet alanlari, etkinlik, yenilikçilik ve kullandigi bütçenin büyüklügü itibariyla dünyanin ilk 3 ulusal cemiyetinden biridir' 'Amerika Afganistan'dan uçaklariyla kaçarken, Afganistan'in kendi vatandaslari Amerikan uçaklarina tutunup o dramatik görüntüleri sergilerken, ülkesinden kaçmaya çalisirken, Kizilaycilarimiz Kabil'de, Kunduz'da yoksul insanlara gida dagitiyordu'.

Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, "Amerika Afganistan'dan uçaklariyla kaçarken, Afganistan'in kendi vatandaslari Amerikan uçaklarina tutunup o dramatik görüntüleri sergilerken, ülkesinden kaçmaya çalisirken, Kizilaycilarimiz Kabil'de, Kunduz'da yoksul insanlara gida dagitiyordu." dedi.

Türk Kizilayin Çorum'daki yönetici ve gönüllüleriyle kentte bir otelde bir araya gelen Kinik, Kizilayin 153 yildir kesintisiz hizmet veren uluslararasi vasifli bir cemiyet oldugunu söyledi.

Kizilay olarak sorumluluklarinin farkinda olduklarini belirten Kinik, "Türk Kizilayimiz bugün dünyada faaliyet alanlari, etkinlik, yenilikçilik ve kullandigi bütçenin büyüklügü itibariyla dünyanin ilk 3 ulusal cemiyetinden biridir. Bu, gerçekten hem milletimizin hamiyetperverligini gösteriyor hem de Kizilaycilarimizin fedakarligini ortaya koyuyor." diye konustu.

Kinik, söyle devam etti:

"Dünyada afetlere çok hizli ve çevik sekilde tepki verebilen, el uzatabilen bir ulusal cemiyet olarak, insanligin izdirabinin arttigi, her gün savas nedeniyle 25 bin insanin evini ölüm korkusuyla terk ettigi ve mülteci oldugu bu dünyada, ekonomik sebeplerle yaklasik 250 milyon insanin ülkesini terk edip, baska bir ülkede yasamaya mahkum oldugu bu dünyada, durdurulamayan aktif 40 savasin oldugu, her gece basini yastiga aç koyan yaklasik 900 milyon insanin yasadigi, temiz içme suyuna erisimi olmadigi için yagmur suyu içen yaklasik 1 milyar insanin yasadigi, dogumundan ölümüne kadar hiç okul yüzü görmeyen yaklasik 200 milyon çocugun yasadigi, dogduktan sonra ilk 5 yilda açliktan hayatini kaybeden 3,5 milyon bebegin, önlenebilir hastaliklar nedeniyle hayatini kaybeden 5 milyon bebegin yasadigi, açliga bagli nedenlerle 18 milyon insanin hayatini kaybettigi, günlük 1,5 dolarin altinda gelirle yasamak zorunda kalan yaklasik 2 milyar insanin yasadigi, 4 milyar ton gidanin üretildigi ama 1,3 milyar ton gidanin kullanilmadan çöpe atildigi, insanlarin açliktan öldügü bu dünyada sorumluluklarimizin farkindayiz."

Halkin Kizilaya güveninin her geçen gün arttigina dikkati çeken Kinik, "Çünkü milletimiz kendisine giydirilen o deli gömlegini yirtti, gönül cografyalariyla bulusmayi arzu ediyor, dünyaya kendi tezlerini, tekliflerini anlatmak istiyor. Bugün gelinen noktada Kizilayimiz 18 ülkede kendi personeliyle operasyon yürüten bir ulusal cemiyettir. Amerika Afganistan'dan uçaklariyla kaçarken, Afganistan'in kendi vatandaslari Amerikan uçaklarina tutunup o dramatik görüntüleri sergilerken, ülkesinden kaçmaya çalisirken, Kizilaycilarimiz Kabil'de, Kunduz'da yoksul insanlara gida dagitiyordu. Kendi ülkesinin kendi vatandasina bomba yagdirdigi Suriye'de 3 bin profesyonel Kizilaycimiz insanlara destek olmaya çalisiyor. Türkiye'de 70 farkli vatandasliktan Türkiye'yi namusunu koruyabilecegi bir siginak olarak görmüs 5 milyon insana burada kucak açarken bir o kadari da Suriye'de insanlik adina, insanlik onurunu muhafaza etmek adina destek olmaya çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Kizilayin 2020'de 37 milyon insanin yasamina dokundugunu aktaran Kinik, söyle devam etti:

"Bunun yaklasik 8,5 milyonu yurt disinda, kalani ülkemizde. Kan hizmetleri, afet hizmetleri ve sosyal hizmetler ve egitimler noktasinda dokundugumuz insan sayisi bu. Bugün yaklasik yilda 2 milyon farkli bagisçi Kizilaya ortalama 6 milyon kere yardim ediyor. Dolayisiyla bagisçilarimizin güvenini kazanmis bir kurum söz konusu. Açik, seffaf, hesap verebilir, toplum ihtiyacini ihtiyaci oldugu anda görmeyi adet edinen bir cemiyetiz."

Kizilayin bir devlet kurulusu degil gönüllülük hareketi oldugunun altini çizen Kinik, dolayisiyla kamudan herhangi bir bütçe almadan, kendi bütçesini bagisçilardan ve fonlardan temin ettiklerini, 11 bin profesyonel ve 300 bin gönüllüyle çalismalarini yürüttüklerini anlatti.

Elazig ve Izmir'deki depremde, Antalya, Mugla, Burdur'daki orman yanginlari ile Arhavi ve Bozkurt'taki sel felaketlerinde on binlerce gönüllünün sahada seferber oldugunu vurgulayan Kinik, bundan sonraki çalismalarin da stratejik plan dahilinde sekillenecegini kaydetti.

Kinik, Çorum Kizilay teskilatinin da dünyanin her yerindeki ihtiyaç sahiplerinin yaninda olmasinin kendileri için iftihar kaynagi oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA