Edirne Tabip Odasi Baskani Prof. Dr. Altun'dan 'Asi Olun' Çagrisi

'Ciddi yogun bakim tedavisinin, hastaneye yatisin ya da vefatin önüne geçebilecek elimizdeki tek çözüm asi olmak'.

Edirne Tabip Odasi Baskani Prof. Dr. Gürcan Altun, Kovid-19'la mücadelede agir hastalik tablolarinin ve ölümlerin önüne geçmenin tek çözümünün asi olmaktan geçtigini söyledi.

Prof. Dr. Altun, Tabip Odasinda düzenlenen toplantida, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle dünya genelinde 240 milyon kisinin hastalandigini belirtti.

Salginla mücadelede en önemli silahin asi oldugunu animsatan Gürcan, dünya genelinde 6,5 milyar doz asinin uygulandigini ifade etti.

Gürcan, Saglik Bakanligi verilerine göre Türkiye'de 18 yas üstü bireylerin yüzde 75'inin asilandigini, bu oraninin salgini sonlandirmak için yeterli olmadigini dile getirdi.

Virüse karsi bagisikligin olusabilmesi için bulas hizina göre yapilan hesaplamalarda toplumun yüzde 85'inin asili olmasi gerektigini vurgulayan Altun, "Saglik Bakanligi verileri sadece 18 yas üzerini yansitiyor. Bu veriler toplumun geneline uyarlandiginda su anda ülkemiz açisindan asilanma orani tüm nüfusta yüzde 54-55 seviyesinde. Yani yüzde 85'e ulasmak için daha çok yolumuz var görünüyor." ifadelerini kullandi.

Altun, asi olanlarin hastaliga yakalansalar dahi hafif sekilde atlattigina, asi olmayanlarin ise agir tablolarla yüz yüze kaldigina dikkati çekti.

Asi olmayan ya da asi takvimini tamamlamayanlara asi çagrisinda bulunan Altun, sunlari kaydetti:

"Bugüne kadar ülkemizde asi olmayan 18 yas üstü bireylerin sayisi 7,5 milyon. Yine 18 yas üzerinde hatirlatma dozunu olmayan insan sayisi 6 milyon civarinda. Yani yaklasik 13,5 milyon insan tam bagisik degil, 18 yas üzerinde. Hiçbir asi yüzde yüz koruyucu degil. Ancak ciddi yogun bakim tedavisinin, hastaneye yatisin ya da vefatin önüne geçebilecek elimizdeki tek çözüm asi olmak."
Kaynak: AA