Edirne'nin Karaagaç Kabagi Adina Festival Düzenlenecek

Hafta sonu gerçeklestirilecek festivalde kabakla hazirlanan yemekler ve tatlilar ziyaretçilere ikram edilecek, kabak odakli pek çok aktivite yapilacak Tava cigerinin vazgeçilmezi aci biberi ve aysekadin fasulyesi ile öne çikan Karaagaç, bu kez adini kabak festivali ile duyuracak.

GÖKHAN BALCI - Istanbul lokantalarinin tatli için tercih ettigi Edirne Karaagaç kabagi adina festival düzenlenecek.

Tarihi Tunca ve Meriç köprüleri geçilerek gidilen, tarihi tren gari ve müzelere ev sahipligi yapan, kafeler ve lokantalarin bulundugu küçük bir sahil kasabasini andiran, Edirne'nin sayfiyesi konumundaki 10 bin nüfuslu Karaagaç Mahallesi tarimsal üretimiyle de ön plana çikiyor.

Meshur tava cigerinin yoldasi aci biber, aysekadin fasulye ve patlicanin yani sira birçok restoranin tatli için özel siparis ettigi bal kabagi da bölgede üretilen önemli ürünler arasinda bulunuyor.

Edirne Valiligince, kabagin daha genis kitlelere tanitimi amaciyla geleneksel hale getirilmesi planlanan Karaagaç Kabak Festivali düzenlenecek.

Vali Ekrem Canalp'in talimatiyla Il Kültür ve Turizm Müdürlügü koordinesinde 16-17 Ekim tarihlerinde gerçeklestirilecek festival, renkli görüntülere ev sahipligi yapacak.

"Kabak tadi veriyoruz" adiyla kadinlar arasi kabak odakli yemek yarismasi, sef asçilarin kabak islemesi, halk oyunlari, konserler ve kurgu fotograf çekim istasyonlarinin yani sira pek çok aktivite sunularak Karaagaç kabagi tanitilacak.

Ayrica festivale davet için kentin en islek caddelerinden Saraçlar’da vatandaslara kabak tatlisi ikram edilecek, davet programina müzisyenler de eslik edecek.

- Lavantadan sonra kabak festivali

Il Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, AA muhabirine, kültür turizmiyle öne çikan Edirne'de festivaller anlaminda da ciddi çalismalar yürütüldügünü söyledi.

Hazirandaki lavanta festivalinin ardindan Karaagaç Mahallesi'nde kabak festivali düzenleyeceklerini belirten Soytürk, "Karaagaç, tarimsal anlamda kaliteli, nitelikli ürünlerin üretildigi yerlerden biri. Bunlardan biri de Karaagaç kabagi. Özellikle sehrimizdeki ve Istanbul'daki restoranlarda son dönemde ciddi anlamda tüketilen bir ürün. Biz de Edirne Valimizin talimatiyla festivali tüm yerli ve yabanci ziyaretçilerle birlikte Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügünün bahçesinde gerçeklestirecegiz." diye konustu.

- Mahalle sakinleri ve kabak yetistiricileri heyecanli

Karaagaç Mahallesi Muhtari Agah Korkan da mahallede yeni bir festival düzenlenecek olmasinin mutlulugunu yasadiklarini belirtti.

Festivalle mahallede yetisen kabagin adini dünyaya duyurmayi hedeflediklerini ifade eden Korkan, "Yurt içinden ve yurt disindan gelecek misafirlerimizi mahallemizde agirlamaktan son derece mutlu olacagiz. Karaagaç'ta yetisen kabak çok lezzetlidir. Davetliler de tadina baktiklarinda kabagimizin ayri bir güzellikte ve lezzette oldugunu görecekler." dedi.

Mahallede 27 yildir kabak yetistiren Recep Atik de festivali heyecanla bekledigini dile getirdi.

Türkiye'nin hemen her yerinde kabak yetistigini ancak Karaagaç kabaginin lezzetinin farkli oldugunu anlatan Atik, "Karaagaç topragi yumusak ve mil toprak, bu da kabagin lezzetine etki ediyor. Türkiye'de üretilen kabaklari bir yana, Karaagaç kabagini diger yana koyman lazim kalite açisindan." ifadelerini kullandi.

Dönümden 2 buçuk ton ürün alindigini aktaran Atik, festival için 500 kilogram kabak verdigini kaydetti.

Kaynak: AA