AK Parti Genel Baskanvekili Yildirim, Kafkas Üniversitesinin Akademik Yil Açilisinda Konustu Açiklamasi

'Kendi savunma sistemimizi kurduk. Bizi F35 projesinden çikardilar ve Türkiye'ye yaptirim uygulamaya basladilar. Bizi hiçbir sey korkutamaz gençler. Bizim en büyük kaynagimiz sizsiniz. Çünkü petrol biter, dogal gaz biter ama insan dedigimiz en büyük kaynak, genç insanlar, yani sizin gibi gençler bitmez' 'Esaret altina girmeyen iki ulus var, Ingilizler ve Türkler. Tarihin her döneminde güçlü, zayif olmuslar, ama her halükarda bagimsizliklarindan ödün vermemisler. Yalniz bir istisna var gençler, onu bilmek lazim. Dünyada tek bir ulus var, sömürge olmayan ve hiçbir ülkeyi de sömürge yapmayan, o da Türk milletidir. Bu da bize has bir özelliktir'

AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Türkiye'nin yaptirim uygulanarak F-35 projesinden çikarildigini belirterek, "Bizi hiçbir sey korkutamaz gençler. Bizim en büyük kaynagimiz sizsiniz. Çünkü petrol biter, dogal gaz biter, ama insan dedigimiz en büyük kaynak, genç insanlar, yani sizin gibi gençler bitmez." dedi.

Yildirim, Kars'taki Kafkas Üniversitesinin, Ahmet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2021-2022 akademik yili açilisindaki "Geçmisten Gelecege Türkiye" baslikli ilk ders konusmasinda, Türkiye'nin yakin ve geçmis dönem tarihlerinin iyi bilinmesi, hem siyasette hem de ekonomide nelerle karsilasildiginin unutulmamasi gerektigini söyledi.

Osmanli'nin son dönemlerine ve kurutulus mücadelesinde yasananlara isaret eden Yildirim, "Sunu iyi degerlendirmek ve bilmek lazim. O dönemler yoksul ama bagimsiz bir ülkeyiz. Bagimsizlik çok önemli bir sey. Istediginiz kadar zengin olun, isteginiz kadar kaynaginiz olsun, eger bagimsiz degilseniz, dünyada esameniz okunmaz. Çok bedel ödedik. 600 yillik bir imparatorlugun bakiyesinde Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduk." diye konustu.

Yildirim, Osmanli'dan gelen borçlarin da Türkiye'nin üstüne kaldigini vurgulayarak, devletin, buna ragmen bagimsizligindan ödün vermedigini dile getirdi.

- "Esaret altina girmeyen iki ulus var, Ingilizler ve Türkler"

Türk milletinin farkli bir millet olduguna dikkati çeken Yildirim, sözlerini söyle sürdürdü:

"Milletimiz, esaret nedir bilmeyen bir millettir. Dünyada çesitli medeniyetler, çesitli devletler kuran farkli milletler var. Bunlarin, tarih sürecinde, seyrinde birçogu hakim olmus, kitalara yayilmis ama daha sonralari esaret altina girmekten kurtulamamis. Bunun iki tane istisnasi var. Birisi Ingilizler, digeri Türklerdir. Esaret altina girmeyen iki ulus var, Ingilizler ve Türkler. Tarihin her dönemde güçlü, zayif olmuslar, ama her halükarda bagimsizliklarindan ödün vermemisler. Yalniz bir istisna var gençler, onu bilmek lazim. Dünyada tek bir ulus var, sömürge olmayan ve hiçbir ülkeyi de sömürge yapmayan, o da Türk milletidir. Bu da bize has bir özelliktir. Ingilizler bagimsiz olmus, ama sömürge siyasetiyle dünyanin her tarafinda birçok ulusu, idareleri altina almis ve sömürge olarak kaynaklarini tüketmistir."

Yildirim, 1950'den sonra Türkiye'nin özlem duyulan projelerinin, Demokrat Parti zamaninda hayata geçirildigini hatirlatti.

Türkiye'nin çesitli tarihlerde darbelere maruz kaldigini ve bir dönem Avrupa'nin ambargolarinin da önemli oldugunu animsatan Yildirim, sunlari kaydetti:

"Gençler sunu unutmayin. Geçmis tecrübedir, gelecek heyecan ve enerjidir. Tecrübe ile heyecani bulusturamazsak, gelecegi insa edemeyiz. 1950 sonunda biliyorsunuz darbe var. Basbakan ve iki bakani idam ediliyor. Dünyada belki esi görülmeyen bir hukuk katliami yasaniyor. Bu vesayet ve darbe meraki 60'li yillarda bitmiyor. O dönemlerde yani Kibris Baris Harekati'nin oldugu zamanda bu sefer Amerika'nin ve Avrupa ülkelerinin acimasiz ambargolariyla karsi karsiya kalan Türkiye var. O dönemde elinizde bulunan kara, deniz, hava savunma araçlarimiz disa bagimli, dolayisiyla bu ambargoyla birlikte gemilerimizi hareket ettiremedik, uçaklari kaldiramadik, tanklarin toplarini ve yedek malzemelerini dahi temin edemedik. Tabiri caizse kafamiz dank etti. Simdi yerli üretimimizin orani yüzde 80'lere çikti."

- "Genç nüfusta Avrupa'dan öndeyiz, onun için gelecek bizim"

Yildirim, Suriye, Irak, Afganistan'da yasanan olaylara da deginerek, Türkiye'nin yani basinda olan ve diger ülkelerde yasananlara karsi da dikkatli davrandigini ve hamlelerini buna göre yaptigini ifade etti.

Terörün önünü kesmek için yapilan operasyonlarin da önemli oldugunu ve güçlü Türkiye için bunun sart oldugunu söyleyen Yildirim, söyle devam etti:

"Bölgenizde güçlü olmazsaniz, hiç kimselerden medet umamazsiniz, yardim bulamazsiniz. Kendi göbeginizi kendiniz keseceksiniz. Baska çareniz yok. Kendi savunma sistemimizi kurduk. Bizi F-35 projesinden çikardilar ve Türkiye'ye yaptirim uygulamaya basladilar. Bizi hiçbir sey korkutamaz gençler. Bizim en büyük kaynagimiz sizsiniz. Çünkü petrol biter, dogal gaz biter ama insan dedigimiz en büyük kaynak, genç insanlar, yani sizin gibi gençler bitmez. Bu, Avrupa'da da Amerika'da da yok. Bunu iyi bilelim. Mukayeseli üstünlükte onlardan öndeyiz. Zengin olabilirler, silahlari olabilir, petrolleri olabilir ama akil teri sahibi genç kusaklar bizde, onun için gelecek bizim. Hiç zerre kadar tereddüdünüz olmasin."

Yildirim, geçmis dönemlerde internet olmadigini veya kisitli oldugunu hatirlatarak, simdiki dönemlerde ise internetin, bilgisayarin, cep telefonlarinin vazgeçilmez araçlar haline geldigine dikkati çekti.

Son aylarda yurtlarin gündeme geldigini fakat bu konuda haksizlik edildigini savunan Yildirim, "190 yurdumuz vardi, 774'e çikti. Bunun üzerine özelleri de koydugunuz zaman 1000'in üzerine çikiyor. 192 bin ögrenci yurtlarda barinirken, su anda yatak sayisi 1 milyon 100 bin ögrenciye hizmet veren yurtlarimiz var. Yurt sorunu ise yüz yüze egitim geçen sene olmadi ve bu yil üst üste geldi. Sikisiklik oldu ama dört sehrimizde oldu. Diger illerde ise hemen giderildi. Devam eden yurt insaatlari bittiginde bunlar da olmayacak. 70-90 yillar gibi Türkiye olsaydi, tekrar tarihi geriye sarip onlari size gösterseydik, öyle bir imkan olsaydi bu kazanimlarin ne kadar kiymetli oldugunu çok daha iyi anlasilirdi." görüsünü paylasti.

Teknolojinin gelistigine isaret eden Yildirim, "Gençler, alin terinin gittikçe azaldigi, emegin azaldigi, akil terinin daha çok ise yaradigi bir döneme giriyoruz. Bilgi iletisim teknolojilerinin, biyoteknolojilerin devreye girmesini, pandemide yasadik. E-ticaret her seyi ikiye katladi. E-devletten hizmetlerin sayisi yüzde 100 arti. Hocalarimiz bile bos durmadi. Ekranlardan ders verilmeye devam edildi. Stüdyo gibi evlerini kullandi, ders verdiler." ifadesini kullandi.

- "Sosyal yasaminizi, arkadaslik iliskilerinizi gelistirin"

Yildirim, ögrencilere fikra ve ögrencilik anilarini da anlattiktan sonra sunlari aktardi:

"Ögrenciligin kendine has yasam tarzi var. Ama bilin ki bu siralar altin yillariniz, sizin bir agabeyiniz olarak söylüyorum. Burada kendinizi en donanimli hale getirmeye gayret edin. Sosyal yasaminizi, arkadaslik iliskilerinizi gelistirin, 'derslerden arta kalan zamanlarinizi degerlendirmeyin' demiyorum. 'Hayati dolu dolu yasamayin' demiyorum ama buradan ayrilinca yetkin bir yabanci diliniz olsun. Artik internet var. 'Ilim Çin'de de olsa gidin ögrenin' devri bitti. 'Bir harf ögretenin kölesi olurum' dönemedi de geçti. On sene içinde bildigimiz mesleklerin yarisi yok olacak. Yeni meslekler nedir. Yapay zeka, robot, 3G teknolojileri, gibi sayisiz meslekler olacak. Bunlar için büyük paraya ihtiyaç yok. Bunlar için sadece akil terine ihtiyaç var. Gelecegi sizinle insa edecegiz, sizinle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün isaret ettigi muasir medeniyet seviyesine hatta onun ötesine 2023 ve 2071 vizyonuna tasiyacagiz."

Akademik ders anlatim programlarinin sonunda kendisine sürekli "Fahri Doktora Unvani" verildigini hatirlatan Yildirim'in, "Ancak bunlar pek ise yaramiyor. Hanim bunlar evde çok yer kapliyor diye de söyleniyor." sözleri, salondakileri güldürdü.

Konusmalarin ardindan Yildirim'a, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, yöresel hediyeler takdim etti.

Programa, Vali ve Belediye Baskanvekili Türker Öksüz, AK Parti Kars milletvekilleri Yunus Kiliç ile Ahmet Arslan, Cumhuriyet Bassavcisi Soner Aygün, Il Jandarma Komutani Albay Hidir Ayçiçek, Il Emniyet Müdürü Yavuz Sagdiç ile akademisyenler ve çok sayida ögrenci katildi.
Kaynak: AA