Dünya Bankasi Açiklamasi Düsük Gelirli Ülkelerin Borçlari 2020'De 860 Milyar Dolara Çikti

Dünya Bankasi, düsük gelirli ülkelerin borç yükünün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin etkisiyle 2020'de yüzde 12 artarak 860 milyar dolarla rekor seviyeye çiktigini duyurdu.

Banka, Uluslararasi Borç Istatistikleri Raporu'nu yayimladi.

Kovid-19 salginina, hükümetlerin devasa mali, parasal ve finansal tesvik paketleriyle yanit verdigi animsatilan raporda, bu önlemlerin saglik acil durumuna müdahaleyi, salginin etkisini azaltmayi ve ülkeleri toparlanma yoluna sokmayi amaçlarken düsük gelirli ülkelerin borç yükünü artirdigi aktarildi.

Raporda, düsük gelirli ülkelerin borçlarinin 2020'de yüzde 12 artarak 860 milyar dolarla rekor seviyeye çiktigi kaydedildi.

Salgin öncesinde bile düsük ve orta gelirli birçok ülkenin yavaslayan ekonomik büyüme ve yüksek seviyelerdeki kamu ve dis borç ile savunmasiz bir konumda oldugu belirtilen raporda, düsük ve orta gelirli ülkelerin dis borç stoklarinin 2020'de yüzde 5,3 artarak 8,7 trilyon dolara yükseldigi bilgisine yer verildi.

Dünya Bankasi Baskani David Malpass, konuya iliskin degerlendirmesinde, borç sorunu konusunda borçlarin azaltilmasi, yeniden yapilandirilmasi ve seffaflik dahil kapsamli bir yaklasima ihtiyaç oldugunu belirtti.

Malpass, "Sürdürülebilir borç seviyeleri, ekonomik toparlanma ve yoksullugun azaltilmasi için hayati önem tasiyor." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA